Citroen C5 Aircross Hybrid Concept premijerno u Parizu

14. Sep 2018

Citroen C5 Aircross PHEVCitroen C5 Aircross PHEVCitroen C5 Aircross PHEV

Francuski Citroen pre desetak dana otkrio je svoj novi SUV, C5 Aircross da bi sada prikazao i njegovu plug-in hibridnu verziju koja će svetsku premijeru imati na Salonu automobila u Parizu (4.-14. oktobar). U Citroenovoj gami ovo je prvi hibridni SUV.

Citroen ima ambiciozne planove da do 2023. godine čak 80 odsto njegove flote budu hibridni, plug-in hibridni i električni automobili, a do sredine naredne decenije svih 100 odsto.

Prvi model koji je dobio hibridnu verziju je C5 Aircross, a u Parizu biće predstavljen kao C5 Aircross PHEV Concept, premda se radi o prerađenoj standardnoj verziji osnovnog modela.

Pokretaće ga standardni SUS motor PureTech 180 i elektromotor snage od 109 konjskih snaga i obrtnim momentom od 337 Nm. Oba motora zajedno generišu snagu od 222 KS koja se prenosi osmostepenim automatskim menjačem na prednje točkove. Baterijski blok smešten je u pod vozila.

Punjenje baterija C5 Aircross SUV Concepta može da se obavi direktno iz javne električne mreže, a u zavisnosti od vrste, vreme varira od četiri do osam sati. Na stanici za punjenje (32A) potrebno je dva sata.

Potrošnja goriva je oko dve litre na 100 kilometara, čemu doprinosi sistem za rekuperaciju energije i-Booster koji koristi kočnice i opšte smanjenje brzine.

Citroen C5 Aircross PHEV trebalo bi samo na struju da može da pređe 50 km uz maksimalnu brzinu od 133 km/h.


Ime i prezime
Komentar