Električni Sono Sion za 16.000 evra

13. Sep 2018

Sono SionSono Sion - mahovina kao filter vazduhaSono Sion


Nemačka startup kompanija Sono Motors razvila je električni automobil koji bi trebalo da bude pristupačan širokoj populaciji kupaca. Za razliku od eksluzivnih električnih automobila kakve nude Tesla, Rimac, Chevrolet i sl. model Siona trebalo bi da bude tzv. budžetski model jer će se prodavati po ceni od 16 hiljada evra.

Električni automobil kompanije Sono Motors imaće autonomiju od 250 kilometara, postizaće maksimalnu brzinu od 140 kilometara na sat, za dostizanje brzina od 100 km/h potrebno je devet sekundi, pokretaće ga elektromotor od 80 kW. Predviđena cena od 16.000 evra, ne uključuje Li-Ion baterije kapaciteta 35 kWh. Baterije su kupcima dostupne ili za mesečnu zakupninu ili za jednokratnu kupovinu za nešto manje od 4.000 evra.

Tako je kupcima pružena mogućnost izbora, a od ostalih dodatnih mogućnosti automobil posjeduje

Sono Motors za Sion daje garanciju od dve godine ili 100.000 km. Serijska oprema sadrži LED svetla, ISOFIX kopše za dečija sedišta, sistem informacija i mogućnosti USB i Bluetooth povezivanja, četiri zvučnika, električni servo, klima uređaj, ABS, alarm, ESC, vazdušni jastuci za vozača i suvozača i mogućnost da vuče teret do 750 kg.

Najzanimljivija karakteristika Siona je funkcija samodopunjavanja baterija nazvana viSono, koja sadrži sistem od 330 solarnih ćelija zaštićenih polikarbonatom površine 7,5 m2, koje su integrisane u karoseriju automobila. Generisana solarna energija može da obezbedi dovoljno energije kojom automobil može da pređe 30 kilometara dnevno (u idealnim okolnostima), što bi moglo da se pokaže kao vrlo atraktivno za svakodnevne i prosečne potrebe porodica koje su glavna ciljna grupa za ovaj automobil. Tu je i biSono funkcija, koja služi za dvosmerno punjenje i omogućava Sionu da postane mobilna jedinica za skladištenje snage 6,6 kW, što čak može da se koristi za druga električna vozila ili električne kućne aparate.

Najzeleniji detalj Siona je breSono, filtriranje vazduha pomoću specijalne mahovine na konzoli. Ona filtrira do 20 odsto fine prašine i reguliše vlažnost unutar automobila, a mahovina ne zahteva nikakvo održavanje.

Mahovina je tako od nepoželjne biljke u okruženju automobila postala jedan od elemenata kako da se održava automobil.

Sono Motorsu je potrebno najmanje 5.000 porudžbina kako bi mogao da počne proizvodnju, koja je planirana za drugi kvartal 2019. godine. Na dan zvanične prezentacije Siona 27. jula, rezervisano je 1.200 automobila.


Ime i prezime
Komentar