Hyundai konkuriše premijum brendovima

13. Jul 2018

Genesis G70Genesis G70

Hyundai će sedanom G70 koji proizvodi u okviru svoje luksuzne marke Genesis, da uđe u segment u kome već decenijama dominiraju modeli kao što su Audi A4, BMW Serije 3 i Mercedes-Benz C klase.

Južno korejski proizvođač automobila Hyundai pokrenuo je pre nekoliko godina poseban auto-brend sa ciljem da uđe na tržište premijum automobila.

Sličan potez pre Hyundaija povukli su japanski proizvođači automobila Toyota, Nissan i Honda, koji su pre svega na tržištu SAD već decenijama prisutni sa svojim luksuznim markama Lexus, Infiniti i Acura. Japanskim premijum brendovima u početku nije bilo lako, ali su se vremenom izborili za svoj deo tržišnog udela i učvrstili svoje pozicije.

U nadmetanju sa “velikom nemačkom trojkom” najbolje se za sada drži Lexus koji je u SAD u 2017. godini vodio borbu sa BMW-om za drugu poziciju među najprodavanijim premijum proizvođačima, iza neprikosnovenog Mercedes-Benza.

Lexus se odlično kotira i u Rusiji, gde je u 2017. godini najprodavaniji premijum automobil bio Lexus RX, ispred BMW-a X5 i Mercedes-Benza GLC.

Iako je marka Genesis tek u povoju, južno korejski proizvođač ima ambicije da jednog dana postane novi Lexus. Jedan od njegovih najjačih aduta je upravo limuzina G70 koja ovog leta stiže na tržište SAD, gde vlada velika konkurencija u ovom segmentu.

Sedan čije su dimenzije: dužina 4.685 mm, širina 1.850 mm, visina 1.400 mm, a međuosovinsko rastojanje 2.835 mm biće ponuđen Amerikancima u dve verzije benzinskog motora - 3.3 V6 i četvorocilindarskim 2.0. Twin-turbo V6 preuzet je iz modela Kia Stinger i razvija 370 KS (272 kW) uz maksimalni obrtni moment od 510 Nm. Slabiji, zapremine dva litra, razvija 254 KS (188 kW) i 352 Nm. Genesis G70 može da se naruči sa šestostenim manuelnim ili osmostepenim automatskim menjačem. Genesis G70 u svojim osnovnim verzijama standardno ima zadnji pogon.

U vrhu ponude je paket koji nosi oznaku G70 Sport. Ova verzija je pogonjena V6 motorom i ima pogon na sve točkove, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,7 sekundi.

Genesis G70 opremljen je brojnim sistemima asistencije, koji doprinose bezbednoj vožnji. Među njima su sistem za izbegavanje sudara sa vozilom ispred, sistem pomoći u vožnji autoputem sa elementima auto-pilota, upozorenje na mogući kontakt sa drugim vozilima koja se nalaze u mrtvom uglu, sistem upozorenja na dekoncentraciju vozača, itd.

Početna cena limuzine Genesis G70 kada stigne u američke prodajne salone biće oko 32.000 dolara.


Ime i prezime
Komentar