Kia će da se otključava pomoću mobilnog

15. Mar 2019

Mobilni telefon kao ključ
Kia Motors, deo grupe Hyundai Motor Group, nedavno je predstavila  ‘digitalni ključ’, koji korisnicima omogućava otključavanje i paljenje motora pomoću pametnog telefona. Digitalni ključ, koji će ubuduće da zameni fizički ključ, moći će da se prenese preko aplikacije, a moći će da ga koristi više korisnika.

Tehnologija NFC (Near Field Communication) u neposrednoj blizini vrata vozila prepoznaće pametni telefon sa ovlašćenim digitalnim ključem.

NFC antena za prepoznavanje postavljena je u ručici vozačevih i suvozačevih vrata, dok je antena za startovanje motora postavljena u pregradi na konzoli, koja je namenjena bežičnom punjenju mobilnih telefona. NFC je oblik identifikacije radio frekvencije (RFID - Radio Frequency Identification), koji pruža visok nivo bezbednosti, jer se bežična NFC komunikacija izvodi samo kada su uređaj i čitač udaljeni tek nekoliko centimetara.

Nakon otključavanja automobila korisnik će moći postavljanjem pametnog telefona u pregradu na središnjoj konzoli, gde se odvija bežično punjenje, pritiskom na dugme Start / Stop da startuje motor.

Korisničke postavke čuvaju se u automobilu i kada automobil prepozna ključ, postavke se automatski prilagođavaju korisniku – između ostalog položaj bočnih ogledala, sedišta i volana, a pored toga postavke obuhvataju i audio-video-navigacioni sistem i ekran na vetrobranskom staklu.

Kijin digitalni ključ moći će da se koristi za daljinsko upravljanje određenim sistemima automobila preko pametnog telefona. Upotrebom bluetooth komunikacije BLE (Bluetooth Low Energy) moći će da se otključava i zaključava automobil, aktivira alarm i startuje motor. Pored toga moći će – jednom kada automobili sa automatskim parkiranjem budu u komercijalnoj upotrebi – daljinski da upravlja i ovim uslugama.

Digitalni ključ identifikuje korisnika, a onda automobil automatski prilagođava postavke, što omogućava car-sharing automobila. Pristup funkcijama pojedinog automobila može da se prilagođava svakom pojedinačnom korisniku, a može da se podesi i vremenski period pristupa. U slučaju iznajmljivanja automobila vlasnik može da predprogramira trajanje upotrebe automobila ili da ograniči upotrebu samo na određene funkcije. Tako na primer može da se omogući kuriru da otključa prtljažnik zbog dostave pošiljke.

Kada car-sharing bude dovoljno rasprostranjen digitalni ključ omogućiće unajmljivanje i iznajmljivanje vozila bez fizičkog kontakta vlasnika i vozača, jer će sve moći da se sredi putem aplikacije.

Pored omogućavanja automobilima Kia da se uključe u program car-sharinga digitalni ključ ubuduće će da pruža funkcije, kao što su npr. alarm, koji će da se aktivira kada automobil prekorači određenu brzinu ili kada napusti određeno područje.

Za slučajeve, kao što su npr. poseta servisnoj radionici, gde je predaja digitalnog ključa nepraktična, biće još uvek na raspolaganju klasičan pametni ključ ili pametna kartica.

Kia ovu tehnologiju namerava da ponudi u svojim vozilima do kraja godine.


Ime i prezime
Komentar