Maslačak sirovina za pneumatike

14. Sep 2018

Continental Taraxagum
Nemačka kompanija Continental počela je u istraživačkom centru Taraxagum Lab u gradu Anklam završnu fazu testiranja tehnologije za proizvodnju prirodnog kaučuka iz maslačka (Taraxacum campylodes).

Serijska proizvodnja ovih pneumatika trebalo bi da počne 2023. godine. Taraxagum Lab nastao je kao deo projekta za razvoj tehnologija za proizvodnju prirodne gume iz korena maslačka na kojima radi zajedno sa Institutom za molekularnu biologiju i ekologiju Univerziteta u Minsteru.

Grupa istraživača uspela je da dobije gumu iz korena maslačka, pogodnu za proizvodnju automobilskih pneumatika, koji će biti jeftiniji i dostupniji. Posebna vrsta maslačka odgajena je u botaničkoj bašti Univerziteta.

Prvi eksperimentalni pneumatici napravljeni od ovog inovativnog materijala, predstavljeni su na Međunarodnom salonu privrednih vozila (IAA) u Hanoveru 2014. godine.

Dosadašnji testovi pokazali su da pneumatici od takvog materijala ne odstupaju od tradicionalnih. U Continentalu veruju da će stvaranje plantaža maslačka u Centralnoj i Severnoj Evropi da smanji troškove transporta sirovina i emisija CO2, kao i zavisnost proizvođača automobilskih guma od cena na svetskom tržištu. Industrijska upotreba novog jeftinog i dostupnog materijala za Taraxagum mogla bi da počne za pet godina.


Ime i prezime
Komentar