Nissan ispituje novu tehnologiju i2V

16. Mar 2019

Nissan i2V
Putnicima u Nissanovom automobilu pridružiće se 3D avatari u prvom ispitivanju sistema „Nevidljivo u vidljivo” na terenu.

Nissan i NTT DOCOMO sprovode prvo ispitivanje Nissanove tehnologije „nevidljivo u vidljivo” na terenu, u vozilu u pokretu, uz pomoć mobilne mreže pete generacije društva DOCOMO.

Ovo je tehnologija koja je po prvi put predstavljena na sajmu CES u Las Vegasu u januaru, a sad se ispituje na Grandriveu, Nissanovom poligonu za test vožnje u Yokosuki u Japanu.

Sistem „Nevidljivo u vidljivo” ili i2V, tehnologija je Nissanove inteligentne mobilnosti koja će u budućnosti da spaja stvarni svet sa onim virtuelnim. Povezujući informacije iz senzora van automobila i unutar njega sa podacima iz oblaka, pomaže vozačima da „vide nevidljivo”, na primer ono što se nalazi malo dalje niz put, iza zgrade ili iza ugla.

Osim toga, i2V povezuje vozače i putnike sa metasvetom, virtuelnim svetom u kojem ljudi mogu da komuniciraju putem avatara. Članovi porodice, prijatelji i druge osobe koje se nalaze na nekom drugom mestu, mogu da se pojave u automobilu u obliku trodimenzionalnih avatara proširene stvarnosti kako bi vozaču pravili društvo ili pružili pomoć.

U okviru ispitivanja na terenu, upotrebljava se 5G mreža velike brzine, velikog kapaciteta i niske latencije društva DOCOMO kojom se u stvarnom vremenu bežično šalju podaci o avataru u test vozilo, kao i snimci sa kamere unutar automobila. Test vozilo je adaptiran Nissanov kombi NV350 koji je posebno osmišljen za ovo istraživanje.

Nissan i DOCOMO oceniće kako osobe unutar vozila i one predstavljene avatarom putem korisničkog interfejsa osećaju da su prisutni i jedni i drugi. Oceniće se i iskoristivost funkcija za interaktivnu komunikaciju sistema i2V.

Nissan i DOCOMO planiraju da nastave zajednička ispitivanja na terenu, da istražuju tehnologiju i2V i njene moguće primene.

 

O meži 5G


Mreža pete generacije 5G već uveliko se testira u Americi i evropskim zemljama. Reč je o tehnologiji koja će izazvati revolucionarne promene jer će podatke koje 3G mreža prenosi za 24 časa nova mreža prenositi za samo 3,6 sekundi. Brzina će biti veća od deset do sto puta od dosadašnje 4G mreže i čak hiljadu puta veća od 3G mreže.

Profesor Univerziteta „Union — Nikola Tesla“ Petar Kočović u razgovoru za Sputnjik ističe da je najveća novina revolucionarna brzina.


„Ali pitanje je da li nam ta brzina uopšte treba. Nekima da, nekima ne. Velika upotreba biće u domenu prenosa video-signala. Kod 5G mreže neće dolaziti do tzv. zamrzavanja slike, pojavljivanja kvadratića. Velika primena biće i u oblasti interneta i za kontrolu i upravljanje  vozilima sa automatskim navođenjem (vozila bez vozača). Sa 5G mrežom sa pomenutom brzinom moći će vrlo precizno, u deliću metra, da se izvrši određena akcija.“

 


Ime i prezime
Komentar