Novi BMW Serije 5 stigao u Srbiju

30. Jul 2020

BMW 5 SeriesBMW 5 Series
 
Nakon nedavno održane svetske premijere, novi BMW Serije 5 stigao je i u Srbiju. Ova popularna „biznis limuzina“ jedan je od najprodavanijih modela BMW na našem tržištu, a ujedno jedan od najpopularnijih automobila među savremenim poslovnim ljudima.

Krasi ga unapređen spoljašnji dizajn, dodatno pojačan osećaj luksuza u enterijeru, veća efikasnost i dinamičnost zahvaljujući elektrifikaciji pogonskog sistema i vrhunske inovacije u oblastima asistencije vozaču, upravljanju i konektivnosti.

Pored benzinskog i dizel agregata, novi BMW Serije 5 dostupan je i kao plug-in hybrid koji prati državna subvencija na kupovinu u iznosu od 3.500 evra, kao i subvencija prilikom njegove registracije.

Novi model poseduje privlačne dizajnerske akcente, jasno strukturirane površine na prednjem i zadnjem delu, novi dizajn rešetke hladnjaka, tzv. BMW bubrega, koja je sada i šira i viša. Tu su i novi LED prednji farovi tanjih kontura, dok funkciju zaštite od zaslepljivanja obavlja matrix tehnologija. BMW Laserlight sada je dostupan kao opcija za sve varijante ovog modela, sa dugim svetlima dometa do 650m. Na zadnjem delu novi element, koji imaju sve verzije modela sada, čine dve trapezoidne izduvne cevi.

Dodate su nove boje karoserije i BMW individual boje, M Sport paket novim i mišićavim dizajnerskim karakteristikama kao što su novi usisnici za vazduh. Vodeći model je BMW M550i xDrive Sedan koji pokreće 4,4 litarski V8 motor od 530 KS dok je na našem tržištu najpopularniji model BMW 520d xDrive opremljen dvolitarskim dizel agregatom koji razvija snagu od 190 KS.

Novi točkovi izrađeni su od lakih legura i dostupni u verzijama od 18 do 20 inča, dok su kao opcija po prvi put u ponudi 20-inčni BMW točkovi Individual Air performance poboljšane aerodinamike i smanjene težine.

Dizajn enterijera ima usavršene detalje, opcioni 12,3-inčni kontrolni ekran (10,25-inčni kontrolni displej sada je deo standardne opreme), automatska klima uređaj proširenih karakteristika i sportski volan presvučen kožom na kojem su novi multifunkcionalni tasteri. Komande na centralnoj konzoli sada su u crnoj boji visokog sjaja.

BMW Serije 5 M Sport Edition kao specijalne verzije Serije 5 Sedan i nove Serije 5 Touring, dostupne su od lansiranja u ograničenom broju od 1.000 jedinica. Uključuju paket M Sport, metalik boju Donington Grey (prethodno dostupnu samo za modele BMW M) i ekskluzivne, 20-inčne BMW Individual točkove u dve boje Air Performance dizajna.

Plug-in hibridni asortiman proširen je na pet modela BMW Serije 5, a najnovija generacija BMW eDrive tehnologije dostupna je sada i za BMW Serije 5 Touring. Uvedena je nova Mildhybrid tehnologija od 48 V za sve četvorocilindarske i šestocilindarske motore, koja obezbeđuje brži odziv na delimičnim opterećenjima i bolje ubrzanje, veću efikasnost kao i unapređen rad automatske start/stop funkcije zahvaljujući starter-generatoru snage od 8 kW (11KS).

 

BMW 5 SeriesBMW 5 Series


Novi BMW Serije 5 poseduje unapređenu BMW TwinPower Turbo tehnologiju kod četvorocilindarskih i šestocolindarskih benzinskih motora sa optimizovanim ubrizgavanjem benzina, a svi dizel motori sada su opremljeni dvostepenim turbo-punjenjem. Sve varijante motora sa četiri i šest cilindara sada zadovoljavaju Euro 6d standard.
 
Integralno aktivno upravljanje nudi veću pomoć u manevrisanju pri malim brzinama, odnosno radi i na brzinama manjim od 3 km/h, a dostupno je i u Plug-in hibridnim modelima.

Novi sistemi asistencije vozaču i proširene funkcije otvorili su put autonomnoj vožnji - upozorenje o napuštanju trake - deo opcionog sistema Driving Asisstant - sada poseduje i funkciju vraćanja u saobraćajnu traku, novi Driving Assistant Professional sada uključuje aktivnu navigaciju, automatsko formiranje trake za slučaj nužde i upozorenja na raskrsnicu koja sada dolazi sa funkcijom kočenja. Dodatno 3D vizualizacija okoline prikazuje saobraćajne situacije i moguće intervencije sistema za pomoć vozaču na instrument tabli, a tu je i opcioni Parking Asisstant za dodatnu asistenciju za vožnju unazad.
 
BMW operativni sistem 7 kod novog modela BMW Serije 5 deo je standardne opreme i otvara mnoštvo novih aplikacija i mogućnosti povezivanja, kao i proširenu personalizaciju. Novi model poseduje BMW Intelligent Personal Assistant s proširenim funkcijama, optimizovanu interakciju i novu grafiku na kontrolnom ekranu. Standardna integracija pametnih telefona sada nudi i Android Auto (pored Apple CarPlay) koji rade bežično.

BMW Serije 5 prvi put je predstavljen 1972. godine, a sada se otvara novo poglavlje u njegovoj istoriji.


Ime i prezime
Komentar