Pametni telefon prilagođava funkcije automobila

30. Apr 2019

Kia e-Soul
Iz korporacije Kia Motors, koja je zajedno sa Hyundai Motor deo automobilskog konglomerata Hyundai Motor Group, izveštavaju o razvoju tehnologije, koja će omogućavati prilagođavanje motornih performansi električnih automobila pomoću pametnih telefona. Radi se o prvoj ovakvoj inovaciji u automobilskoj industriji, koja će korisnicima da omogućava da pomoću aplikacije za pametne telefone po svojim željama prilagođavaju osnovne funkcije automobila.

Vozači će novu tehnologiju moći da koriste za prilagođavanje sedam funkcija, kao što npr. najveći obrtni moment, startovanje motora, ubrzavanje i smanjivanje brzine, mogućnost regenerativnog kočenja, ograničenje najviše brzine, odazivnost i potrošnja energije prilikom upotrebe klima uređaja.

Pošto električni automobili neprestano povećavaju svoj tržišni udeo, pogotovo u oblasti rent-a-cara ili car-sharinga, nova tehnologija omogućiće vozačima korišćenje njihovih pretprogramiranih podešavanja u bilo kojem električnom automobilu – u bilo kojem automobilu moći će da se voze svojim profilom sa servera.

Aplikacija analizom preostale udaljenosti i predviđene potrošnje energije nudi optimizovana podešavanja za određenu krajnju destinaciju. Takođe omogućava sportskiju vožnju sa predloženim personalizovanim podešavanjima performansi.

Korisnici će moći na internetu da dele svoja podešavanja ili koriste podešavanja drugih korisnika. Moći će i da koriste predložena fabrička podešavanja s obzirom na situaciju na putu - od seoskih puteva do gradskih središta ili planinskih puteva.

Grupacija Hyundai-Kia koristiće tehnologiju blokčej (blockchain), koja će da bude zadužena za bezbednost podataka tokom učitavanja korisnikovih podataka i deljenja istih na serveru.

Tokom postupka uploada i deljenja personalizovanih podešavanja sistem šifrira glavne parametre u blokčejn mreži kreiranjem novih blokčejnova i skladišti ih u bazu podataka, koja sprečava neovlašćen pristup.

Tehnologija prilagođavanja perfomansi automobila pomoću pametnih telefona moguća je zbog karakteristika električnih automobila grupacije Hyundai-Kia, koje se razlikuju od uobičajenih automobila pogonjenih motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Automobili sa nultim emisijama pružaju jedinstvenu slobodu u prilagođavanju ličnog iskustva, jer zbog svog delovanja ne ostavljaju karbonski otisak. Zato električni automobili vozačima ostavljaju više manevarskog prostora kod upotrebe ovakve tehnologije.

“Pošto konglomerat Hyundai Motor Group do 2025. godine namerava da lansira 44 ekološki prihvatljivija automobila, među kojima će biti čak 23 električna, vidimo potencijal u tehnologijama i uslugama za automobile bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem,” rekao je o tome istraživač Dženg So Eo iz konglomerata Hyundai Motor Group. “Razvojem tehnologije mobilnosti nove paradigme, kao što je ova, nastavljamo sa unapređivanjem korisničkog iskustva električnih automobila, prilagođenih željama pojedinaca.”

Upotreba ove tehnologije u automobilima sestrinskih kompanija Kia i Hyundai predviđena je u skoroj budućnosti.


Ime i prezime
Komentar