Proizveden desetomilioniti Ford Mustang

10. Aug 2018

Ford Mustang

Ford Mustang prve generacije predstavljen je u SAD 17. aprila 1964. godine. Stekao je veliku popularnost i postao je najuspešniji Fordov model još od vremena Modela A.


Direktor u Fordu u vreme razvoja Mustanga bio je čuveni Lee Iacocca, jedan od najpoznatijih menadžera u američkoj istoriji. Ford Mustang predstavljen je na Svetskoj izložbi u New Yorku (New York World’s Fair). To je bio jedan od najvećih sajmova u istoriji SAD i na neki način predstavljao je vrhunac trenda.


Danas, 54 godine kasnije s proizvodne trake Fordove fabrike u predgrađu Detroita sišao je desetomilioniti primerak modela Mustang, ikone i simbola Amerike.


Automobil proslavljen u mnogim filmovima i pesmama, prepoznat u svetu kao izovozna ikona američke kulture, obeležiće svoj veliki jubilej u Fordovoj centrali u Detroitu.


Prodaja Mustanga u SAD je u opadanju, ali Ford i dalje uspeva da unovči brend na drugim tržištima, kao što su na primer nemačko i kinesko.


U Fordu su odlučili da proslava bude u znaku nostalgije za ''vozilom slobode'' koje je simbolizovalo ljubav Amerikanaca prema otvorenim putevima. Automobil je dobio ime po divljem konju koji slobodno luta američkim zapadom.


''Ne mogu da se setim nijednog drugog američkog vozila koji može tako da oslika ljubav Amerikanaca i automobila... kao Mustang,'' rekao je John Heitmann, istoričar automobilizma sa univerziteta u Daytoni za AFP. ''On je američki koliko god se američki može biti'', dodao je.


Originalni Mustang iz 1965. godine s tehničkog aspekta nije bio snažan i brz automobil koji bi privlačio zaljubljenike u brzine. Bio je zapravo jedan od ''pony automobila'' - mali, pristupačne cene i praktičan mlađi brat blještavih sportskih automobila, namenjen da se svidi i mladim vozačima, uključujući žene.


Međutim, Mustang je postao ikona od samog početka, uglavnom zahvaljujući sjajnom marketingu i promociji koja bi danas mogla da se uporedi sa lansiranjem novoga iPhone-a.


Debitovao je u proleće 1964. godine na njujorškom sajmu automobila, mesecima pre nego što će konkurencija da predstavi svoje novitete na jesen.

 

Ford Mustang - hronologija


Wilson Pickett posvetio mu je svoj blues klasik 'Mustang and Sally' 1966. godine, a dve godine potom Steve McQueen vozio ga je u akcionom trileru ''Bullitt'' čime je Mustangov status bio zabetoniran.


Ford Mustang ostvario je i značajnu sportsku karijeru. Prvi put se na trci pojavio kao sigurnosno vozilo na Indianapolisu 500. Pobedio na mnogo automobilskih takmičenja, većinom u SAD (SCCA Trans-Am, IMSA, Continental Tire Sports Car Challenge…).


Ford nastavlja da igra na nostalgiju svojih kupaca, pa je tako je tako na ovogodišnjem Sajmu automobila u Detroitu predstavio ograničeno izdanje Bullitt Mustanga i parkirao ga pored McQueenovog originala iz 1968. godine.


U ovoj proslavi Ford namerava da naglasi i lojalnost vlasnika Mustanga. Naime, kupac prvog Mustanga i dalje mu je vlasnik.


''Naša je namera da predstavimo svih 54 godina Mustanga,'' rekao je Jihan Cadiz portparol Forda i nastavio: ''Za nas je ovo očito veliki dan.''


Mustang će uskoro da postane jedan od dva Fordova putnička automobila koji mogu da se kupe u Severnoj Americi, drugi je Ford Focus. Sve ostale ponude Forda su kamioneti i terenska vozila.


Ford je u prošloj godini u SAD prodao tek 81 hiljadu Mustanga, što je svega 0,5 odsto američkog tržišta. Međutim, prodaja Mustanga raste na prekomorskim tržištima. Otkako je Ford počeo da izvozi Mustange u 2015. godini, to je najprodavaniji sportski automobil u svetu.

 

 

 

Ford Mustang 2018

 

Bilo da je reč o coupeu ili kabrioletu, novi Mustang je uglađen i prepoznatljiv proizvod.


“Samo jedna prilika dovoljna je za stvaranje prvog utiska, a kada prvi put ugledate ovaj automobil, shvatićete šta znači pravi Mustang, automobil prepun snage." izjavio je Moray Callum, Fordov izvršni direktor za dizajn za Severnu i Južnu Ameriku.

Ford Mustang
Novi Ford Mustang prepoznatljiv je po nekoliko osnovnih dizajnerskih karakteristika, u koje se ubrajaju:
- Nizak krov i širina automobila
- Elegantan profil sa kosim vetrobranskim i zadnjim staklom
- Trodimenzionalna zadnja svetla s tri prečke
- Moderna verzija karakterističnog prednjeg dela legendarnog automobila u obliku oštrih zuba morskog psa.


Veliki i pregledni instrumenti u prostranoj kabini, koja je projektovana po uzoru na pilotsku kabinu u avionu, vozaču omogućavaju raspoloživost svih informacija o automobilu, dok su za komforno upravljanje zaslužni ergonomski i na dodir prijatni prekidači i dugmad. Širina automobila i novo zadnje oslanjanje omogućavaju više prostora za ramena i bokove putnika, dok je prtljažnik dizajniran tako da u njega jednostavno mogu da stanu i dve torbe za golf.

 

Ford Mustang V8 GT


Ime i prezime
Komentar