Svetska premijera Mercedes-Benz GLB

11. Jun 2019

Mercedes-Benz GLBMercedes-Benz GLBMercedes-Benz GLB

 

Jedan od tri prodata automobila Mercedes-Benz sada je SUV, a jedan od četiri kompaktni model. Kompaktni SUV poput modela GLB zato objedinjuje sve karakteristike potrebne za uspeh. 

 

Novim GLB-om porodica kompaktnih automobila iz Mercedes-Benz-a sada se sastoji od osam modela: A-Klasa, A-Klasa limuzina i  A-Klasa limuzina velikog međuosovinskog rastojanja, B-Klasa, CLA Coupe, CLA Shooting Brake i GLA su trenutno u ponudi. 

 

Snažne proporcije GLB-a naglašavaju dizajn orijentisan na off-road: površine oblika su naglašene, a glavne karakteristike su uprošćene linije i precizni šavovi. Gotovo vertikalni prednji deo automobila sa upadljivim glavnim svetlima predstavlja jasan dokaz pripadnosti off-road porodici, baš kao i kratki prepusti napred i pozadi. 

Konture prednjih krila automobila su u isto vreme snažne i senzualne i dominiraju izgledom bočne strane automobila u visini C stuba, efekat koji je pojačan pojasnom linijom koja se podiže. Vrata se pružaju preko praga čime se olakšava ulaz u automobil, a i mehanizam vrata čuva se od prljanja i povećava se nivo zaštite pri bočnom sudaru. Zaštitni rubovi optički dele sve proporcije i naglašavaju off-road karakter, baš kao što to čini i ukrasna zaštita voznog sistema napred i nazad.  

 

"Prepoznatljivi dizajn Mercedes-Benz GLB-a ukazuje nepogrešivo na  pripadnost porodici off-road automobila", izjavio je  Gorden Wagener, šef dizajn odeljenja Daimler AG. "Jasne forme sa uprošćenim linijama i površinama koje ostavljaju moćan utisak prenose našu filozofiju dizajna Sensual Purity."

 

Snažne proporcije sa kratkim prepustima uz off-road orjentisan dizajn i opcioni 4MATIC pogon na sve točkove i specijalnu funkciju off-road svetala omogućavaju da se prepreka detektuje istog momenta kada se pojavi ispred automobila pri malim brzinama kretanja – omogućavaju da novi Mercedes-Benz GLB bude sveobuhvatni SUV i u isto vreme prostrani porodični automobil: na zahtev kupca ovaj model postaje prvi automobil u segmentu koji je dostupan sa sedam sedišta. Dva sedišta u trećem redu mogu da koriste osobe visine do 1,68 metara. Uz snažne i efikasne motore sa četiri cilindra, aktuelne pomoćne sisteme za vožnju, intuitivno upravljanje MBUX-om kao i sveobuhvatno komandovanje Energizing Comfort funkcijom, novi član porodice kompaktnih automobila (dužina/širina/visina: 4.634/1.834/1.658  milimetara) poseduje sve jake strane aktuelne generacije kompaktnih automobila iz game Mercedes-Benz.

 

Novi GLB je svoje poverenje za pogonske agregate poverio benzinskim i dizel motorima od četiri cilindra koji su potpuno osveženi za lansiranje ovog kompaktnog modela. U poređenju sa prethodnom generacijom, ove motore karakterišu značajno povećana snaga, povišena efikasnost i smanjena emisija izduvnih gasova.

 

Ključni motor za automobil sa benzinskim pogonom je motor M 282 radne zapremine 1,33 litara u modelu GLB 200 (kombinovana potrošnja 6,2-6,0 l/100 km, kombinovana CO2 emisija 142-137 g/km) . Ovaj motor takođe poseduje isključenje cilindara za efikasniji rad u režimu rada sa delimičnim opterećenjem.

 

Novi GLB proizvodi se u fabrici Aguascalientes (Mexico), kao i u Pekingu za potrebe kineskog tržišta. GLB kod nas se očekuje do kraja godine.


Ime i prezime
Komentar