Toyota predstavila rafinirani Highlander Hybrid

11. May 2020

Toyota Highlander HybridToyota Highlander Hybrid

Toyotin najveći hibridni SUV, Highlander, po prvi put kreće u prodaju širom zapadne Evrope. Dostupan isključivo s potpuno hibridnim pogonskim sklopom, Highlander - zajedno sa RAV4 u segmentu D, C-HR u segmentu C i Yarisom Cross koji je u dolasku u segmentu B - najnoviji je dodatak Toyotinoj paleti SUV modela u Evropi.

Dvadeset trogodišnjim iskustvom u razvoju hibridne tehnologije, 15 miliona kupaca hibrida, devet hibridnih modela i četvrtom generacijom samopunjivih, potpuno hibridnih pogonskih sklopova, Toyota kombinuje lidersku poziciju u hibridnoj tehnologiji i legendarni kvalitet, dugotrajnost i pouzdanost, kao i veliko iskustvo na tržištu SUV vozila da bi kreirala Highlander Hybrid.

Uživajući pogodnosti Toyotine platforme GA-K, Highlander objedinjuje sve odlike Toyotinih SUV modela kao što su udobnost, vozna svojstva i bezbednost, niska emisija štetnih gasova i mala potrošnja goriva hibridnog pogonskog sklopa, kao i inteligentnim pogonom na sve točkove (AWD-i), obiljem prostora i sposobnošću da vuče prikolicu mase do dve tone.

 

Toyota Highlander HybridToyota Highlander HybridToyota Highlander Hybrid

Dizajn i paketi

Dužine 4.950 mm s upečatljivim aluminijskim naplacima od 20 inča, Highlander Hybrid spaja elegantan, dinamičan i prefinjen izgled urbanog premium SUV-a s čvstoćom, snagom i dugotrajnošću svestranog pogona na sve točkove.

Unutrašnjost je oblikovana tako da nudi praktičnost, dugotrajnost i prostranost koju očekujete od SUV-a sa sedam sedišta, pružajući udobno, premium okruženje za sve putnike. Highlander Hybrid raspolaže sa pravih sedam sedišta - hod uzdužnog pomeranja sedišta u drugom redu je 180 mm, što obezbeđuje dovoljno prostora za dvoje odraslih u trećem redu i olakšava ulazak i izlazak.

Vrata prtljažnika pokreću se na električni pogon uz aktiviranje pokretom noge, a prtljažnik nudi 658 litara za odlaganje stvari s dodatnim prostorom u podu, pri čemu ukupni obim može značajno da se poveća potpunim preklapanjem i drugog i trećeg reda sedišta, čime se dobija ukupno 1.909 litara.

Dostupna u dve šeme boja, crne i grafitne, unutrašnjost se odlikuje i brojnim pregradama raspoređenim na sve strane, što je upotpunjeno USB utičnicama za napajanje u prostoru oko prvog i drugog reda sedišta.

Premium oprema uključuje multimedijalni sistem s ekranom od 12,3 inča i satelitskom navigacijom na centralnoj konzoli, virtuelni head-up displej, Apple CarPlay i Android Auto, bežično punjenje telefona, ventilaciju sedišta i digitalni retrovizor na kojem se prikazuje široka slika bez ometanja naslona za glavu ili drugih putnika.

 

Toyota Highlander HybridToyota Highlander HybridToyota Highlander Hybrid

Dinamika vožnje

Četvrta generacija potpuno hibridnog pogonskog sklopa u Highlanderu kombinuje 2,5-litarski benzinski motor s Atkinsonovim ciklusom i prednji i zadnji elektromotor - pri čemu zadnji elektromotor daje Toyotinom SUV-u inteligentni pogon na sve točkove (AWD-i, All-Wheel Drive-intelligent) - i snažnu nikl-metal-hidridnu bateriju smeštenu ispod drugog reda sedišta.

Ukupna snaga sistema od 244 KS u kombinaciji s emisijom CO2 od samo 146 g/km i potrošnjom od 6,6 l/100 km (ciklus WLTP) ili 117 g/km i  5,2l/100 km (usklađeno s normom  NEDC) predstavlja najbolji odnos snage i emisije CO2 u tom segmentu.

Prekidač za biranje načina vožnje omogućava izbor jednog od sledećih programa: Eco, Normal, Sport i Trail. Sva četiri programa mogu da se koriste kada je automobil u električnom pogonu (program EV) kojim se posebno upravlja.

Zahvaljujući akustičnom vetrobranu i prednjim staklima, uz korišćenje zvučne izolacije u krovu, prednjoj armaturi i podu, kao i oblogama u lukovima točkova i prtljažniku, Highlander nudi značajno smanjenje buke uz uglađenu mirnoću i bešuman rad potpuno hibridnog pogonskog sistema.

Na Highlanderovu platformu GA-K postavljena je laka karoserija velike krutosti i niskim težištem, što ovom novom SUV-u pruža okretnost i udobnost u vožnji auto-putem.

 

Toyota Highlander HybridToyota Highlander HybridToyota Highlander Hybrid

Bezbednost

Highlander Hybrid opremljen je najnovijim TSS-om (Toyota Safety Sense) koji objedinjuje tehnologije aktivne bezbednosti usmerene na sprečavanje ili ublažavanje sudara u velikom broju neželjenih situacija.
 
Paket Toyota Safety Sense u Highlanderu uključuje sistem preventivne zaštite (PCS, Pre-Collision System) s aktivnim zakretanjem upravljača radi izbegavanja sudara, detekciju pešaka danju i noću, kao i biciklista danju, prilagodljiv tempomat punog raspona (ACC), ACC s prepoznavanjem saobraćajnih znakova (RSA), održavanje automobila u saobraćajnoj traci (LTA), upozorenje za nenamerno prestrojavanje (LDA), automatska duga svetla (AHB) i čitanje saobraćajnih znakova (RSA).

Toyota Highlander Hybrid kreće u prodaju na evropskim tržištima početkom 2021. godine.


Ime i prezime
Komentar