Volkswagen u žalosti zbog smrti Ferdinanda Piecha

02. Sep 2019

Ferdinand Piech

Volkswagen grupa žali za svojim dugogodišnjim izvršnim direktorom i predsednikom Nadzornog odbora, profesorom dr. Ferdinandom Piechom. U ime svih 660.000 zaposlenih, Nadzorni odbor i Uprava izražavaju iskreno saučešće porodici i odaju mu počast za sve što je uradio za Volkswagen, ostale marke iz Grupe, kao i za razvoj automobila u celini.

 

Hans-Dieter Pötsch, predsednik Nadzornog odbora Volkswagen Aktiengesellschaft: "Ferdinand Piech je napisao istoriju automobila - kao strastveni rukovodilac, genijalni inženjer i vizionarski preduzetnik. Od 60-ih godina značajno je oblikovao razvoj automobila, gurajući napred celokupnu industriju, a pre svega Volkswagen, pretvarajući kompaniju u globalnu grupu za mobilnost. Naša kompanija i njeni ljudi duguju puno profesoru Piechu. S dubokim poštovanjem klanjamo se njegovom životnom delu, tugujemo s njegovom porodicom i rodbinom. I uvek ćemo njega i njegovo životno delo čuvati u časnom sećanju."

 

Dr. Herbert Diess, generalni direktor Volkswagen Aktiengesellschaft: "Ferdinand Piech bio je odvažan i preduzetnički dosledan. Kao mlad inženjer napravio je Porsche, brend koji se dokazao na trkama legendarnim modelom 917 i odneo pobede na Le Manu. Od 1972. godine podigao je Audi na viši tehnološki nivo inovacijama kao što su quattro pogon i TDI motor i oblikovao je Audi u premium brend dok je bio generalni direktor. Volkswagen Grupu je internacionalizovao, integrišući brendove Bentley, Lamborghini i Bugatti, što je kompaniju dovelo do međunarodne konkurentnosti kroz doslednu strategiju platforme. Integracija brendova Scania i MAN postavila je temelje da Grupa postane globalno konkurentni dobavljač komercijalnih vozila. Tehnološki, on i njegovi razvojni timovi više puta su prešli granice izvodljivog: od prvog 1,0 litarskog automobila na svetu do modela Bugatti Veyron sa 1.001 KS. Iznad svega, Ferdinand Piech doneo je kvalitet i savršenstvo do najmanjih detalja u automobilskoj industriji, koji su duboko urezani u Volkswagen DNK. Gledam sa zahvalnošću i velikim poštovanjem na njegov životni rad."

 

Profesor dr. Piech započeo je karijeru 1972. godine u Audi AG. Od 1988. godine bio je generalni direktor Audi AG pre nego što je 1993. godine preuzeo mesto generalnog direktora Volkswagen Aktiengesellschaft. Piech je 2002. godine izabran za predsednika Nadzornog odbora Volkswagen Aktiengesellschaft. Godine 2015. povukao se sa svog mandata u Volkswagen Grupi. 

 

U znak sećanja na Ferdinanda Piecha, zastave su postavljene na polovinu jarbola na različitim lokacijama Volkswagena, uključujući Volfsburg i Drezden.


Ime i prezime
Komentar