Huawei razvija autonomni automobil

14. Jun 2019

Huawei tehnologija za automne automobile

Huawei ima nameru da najkasnije 2022. godine predstavi automobil koji se samostalno vozi pomoću veštačke inteligencije.

 

Kompanija Huawei radi sa evropskim, japanskim i kineskim kompanijama automobilske industrije kako bi proizvela autonomna vozila, odnosno ona koja sama upravljaju vožnjom. Namera im je da već 2021. godine prevaziđu tradicionalnu opremu i da se okrenu veštačkoj inteligenciji, prenosi Financial Times.

 

Dang Wenshuan iz ove kineske kompanije rekao je da je softver AI već kičmeni stub automobila marke Audi (Volkswagen), GAC Toyota Motor, Beijing New Energy Automobile i Changan Automobile.

 

Autonomna vozila kreću se pomoću senzora, a slika uslova na putu vraća se u centralni računarski sistem. Nivoi u njemu podeljeni su do 5. Poljednji Nivo 5 je onaj u kojem vozilo može da se kreće potpuno bez vozača. Dang smatra da to nikada neće moći da se ostvari, pa se Huawei fokusirao na postizanje Nivoa 4.

 

To su već uspeli da dostignu u automobilu Audi, koji je u test vožnji vozio ulicama Šangaja u skladu sa saobraćajnim znacima i izbegavao pešake i skutere u nekontrolisanom okruženju. Čovek je sedeo na vozačevom sedištu, ali nije dodirivao volan ili komande.

 

– Radimo zajedno kako bismo 2021. godine, najkasnije 2022. godine isporučili automobile sa ovim komponentama za autonomnu vožnju, u Kini, ali i u Evropi – rekao je Wenshuan.

 

S obzirom na trenutna dešavanja sa SAD, Tu Le iz konsultantske kuće Sino Auto Insights smatra da bi usvajanje američke “crne liste” omelo kinesku kompaniju u ovoj nameri.

 

Ovaj projekat podržava i kineska Vlada, u želji da Kina postane globalni lider kada je reč o veštačkoj inteligenciji.


Ime i prezime
Komentar