Novi Nissan Juke donosi nove tehnologije

03. Sep 2019

Nissan JUKENissan JUKENissan JUKE

 

Potpuno novi Juke doživeo je svetsku premijeru u pet gradova širom Evrope. Svojim je predstavljanjem pre devet godina definisao segment coupé-crossovera, a od tada je na evropskom tržištu prodato u skoro milion primeraka. Donosi nove tehnologije poput sistema ProPILOT i multimedijskog sistema NissanConnect sa ugrađenom Wi-Fi vezom i mogućnosti povezivanja pametnog.

 

Skoro deset godina otkako je svojim upečatljivim karakterom i izuzetno zabavnim voznim osobinama postavio temelje segmentu kompaktnih crossovera, novi Nissan Juke spreman je da iznova promeni segment. Nikad zabavnijih voznih osobina, potpuno novi JUKE nudi novi nivo performansi i tehnologija. ProPILOT sistemom i upečatljivim povezivanjem, Juke donosi Nissan Inteligentnu Mobilnost - Nissanovu viziju promene načina na koji se automobili pokreću, voze i integrišu u društvo. 

 

Juke je evropske kupce osvojio svojim karakterističnim dizajnom, o čemu svedoči broj od skoro milion prodatih primeraka ovog automobila u Evropi. Novi Juke je danas predstavljen u Londonu, Parizu, Milanu, Barseloni i Kelnu. Privlači evropske vozače koji od crossovera ne traže samo praktičnost, već su im važni dizajn, tehnologija i performanse. 

 

„Nissan Juke vraća se prepoznatljivim identitetom, još snažnijim karakterom, uzbudljivim performansama i naprednom tehnologijom koja ispunjava potrebe vozača”, izjavio je Ponz Pandikuthira, potpredsednik odeljenja za planiranje proizvoda Nissan Evrope. „Novi dizajn i uzbudljiv doživljaj vožnje privući će sve brojnije kupce kompaktnih crossovera. JUKE je sazreo, ali pritom nije izgubio zabavne vozne osobine kojima se oduvek isticao.”

 

Veće dimenzije, sportski stav, upečatljive 19-inčni aluminijumski felneaplatci i lebdeći krov svojstven kupeima, odlike su kojima novi JUKE postavlja novi standard za crossovere B-segmenta. Serijski je opremljen full LED tehnologijom, a njegova prepoznatljiva okrugla prednja svetla dobila su novi svetlosni potpis u obliku slova Y koji vizuelno zaokružuje prednju masku V-motion. Ponuda 11 različitih boja karoserije sada je obogaćena ekskluzivnom narandžastocrvenom bojom Fuji Sunset.

 

Obnovljena je i njegova unutrašnjost – novi JUKE nudi više prostora za putnike i njihove stvari. Prostor za kolena nazad povećan je za 5,8 cm, prostor za glave za 1,1 cm, a 422-litarski prtljažnik sada nudi 20 odsto više korisnog prostora. Privlačnost i udobnost obnovljene unutrašnjosti dodatno su naglašene poboljšanim vozačkim položajem, prostranijim zadnjim delom, intuitivnijim komandama i praktičnijim rešenjima za odlaganje. Nova meka maska komandne table, meke obloge vrata i tepisi, serijska sportska sedišta izrađena u jednom komadu uz doplatu presvučena alkantarom ili kožom stvaraju sofisticirani izgled unutrašnjosti.

 

Dostupne su brojne kombinacije boja karoserije, krova i presvlaka koje ovom automobilu daju urbani i sportski karakter više klase. Personalizacija spoljašnjeg izgleda uključuje i mogućnost podešavanja branika, bočnih pragova i 19-inčnih aluminijumskih naplataka. 

 

Sportskom Jukeu okretnost je i dalje u "krvi", ali ovaj potpuno novi coupe-crossover pritom je i zreliji. Zahvaljujući dužini od 4.210 mm, visini od 1.595 i širini od 1.800 mm sada je prostraniji, a pritom i dalje kompaktan. U isto vreme, njegova masa je smanjena za 23 kg. Zahvaljujući upotrebi čelika visoke čvrstoće novi model odlikuje se čvršćom platformom za veću stabilnost, performanse i vozne osobine u krivinama, kao i za veći nivo bezbednosti i kontrole.

 

JUKE pokreće štedljivi jednolitarski trocilindarski benzinski motor DIG-T opremljen turbopunjačem snage 117 KS  koji nudi bolje performanse, manju potrošnju goriva i veću uglađenost. Dostupan je u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim menjačem ili 7-stepenim automatskim menjačem s dvostrukom sponicom, polugicama za promenu brzina na upravljaču i tri načina rada (Eco, Standard i Sport) kako bi vozači mogli da prilagode stil vožnje svim uslovima saobraćaja.

 

JUKE je opremljen Nissanovim multimedijalnim sistemom i brojnim sistemima za pomoć u vožnji. Zahvaljujući tehnologijama Nissanove inteligentne mobilnosti, novi Juke omogućava najbolje povezivanje od svih Nissanovih modela do sada.

 

Nissanov napredni sistem ProPILOT s elektronskim sistemom upravljanja, ubrzavanja i kočenja po prvi put biće dostupan i ovom automobilu. Sistem ProPILOT posebno je osmišljen za vožnju jednom trakom autoputa, ubrzava i usporava radi održavanja prave udaljenosti i brzine i tako održava automobil u sredini saobraćajne trake. 

 

Novi Juke nudi i sveobuhvatan paket bezbednosnih karakteristika koje uključuju inteligentni sistem kočenja u nuždi sa prepoznavanjem pešaka i biciklista, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova, inteligentni sistem za sprečavanje izlaska iz saobraćajne trake, upozorenje saobraćaju koji se približava sa zadnje strane i kontrolu mrtvog ugla, prvi takav sistem u ovom segmentu automobila. Kontrola mrtvog ugla upozorava vozača na vozilo u mrtvom uglu i vraća Juke nazad u traku.

 

Putem sistema Apple CarPlay® i Android Auto kupci mogu da povežu svoj pametni telefon sa 8-inčnim ekranom osetljivim na dodor multimedijalnog sistema NissanConnect i tako pristupe omiljenim aplikacijama. Vozači mogu da pristupe i TomTom kartama i informacijama o saobraćaju uživo ili da uključe Wi-Fi Hotspot kako bi putnici povezali svoje prenosne i tablet računare s mrežom u automobilu.

 

Aplikacija NissanConnect Services savršen je mobilni saputnik koji kupcima nudi razne mogućnosti kontrole nad automobilom. Vlasnici Nissana Juke sada mogu da provere da li je njihov automobil zaključan i da ga otključaju ili zaključaju direktno putem svog pametnog telefona. Kako bi bili još bezbedniji, vozači pre putovanja mogu da provere i pritisak u pneumaticima i nivo ulja.

 

Kompatibilnost s uslugom Google Assistant daje vozaču kontrolu nad funkcijama kao što su upravljanje svetlima i davanje odredišta navigacionom sistemu putem glasovnih naredbi pametnog telefona.

 

Vozači i putnici mogu da uživaju u još snažnijem zvuku audiosistema Bose® Personal® Plus. Zahvaljujući osam snažnih zvučnika, koji uključuju dva zvučnika tehnologije UltraNearfield ugrađena u naslone za glavu vozačevog i suvozačevog sedišta nastaje bogat i kristalno čist zvuk.

 

Proizvodnja potpuno novog Jukea nastaviće se u Nissanovoj fabrici u Sunderlandu u Velikoj Britaniji. Prve isporuke na evropskim tržištima očekuju se krajem novembra.


Ime i prezime
Komentar