Fiat TipoFiat Tipo

 

Italijanski Fiat je odlučio da ime Tipo vrati u svoj svet. Nakon izleta sa modelima tandema Bravo/Brava, nakon čega je usledio model Nuova Bravo, Fiat je svom novom predstavniku podario ime dvoprostornog kompakta sa kraja osamdesetih godina. Želeći da poboljša prodaju, koja pogotovo sa modelom Nuova Bravo nikako nije bila na željenom nivou, italijanski proizvođač je rešio da nastupi sa pristupačnijom cenom, bliže „low cost modelima“, ali sa kvalitetnijom izvedbom, širom paletom motora i većim izborom opreme.

Linija modela Tipo razvijena je u skladu sa sloganom "Skills, no frills" (Veština bez suvišnih ukrasa"), tako da kombinuje Fiat-ov istorijski koncept funkcionalnosti, jednostavnosti i  temperamenta u nesvakidašnjoj ponudi vrednosti za uložen novac. Kada je reč o temperamentu, Fiat Tipo u svim svojim verzijama projektuje dinamičan stil i snažan karakter. Eksterijer, pod uticajem kabine za putnike, izgleda robusno i odaje snažan temperament, što je naglašeno njegovom horizontalnom koncepcijom. Konture automobila su aerodinamične, a sve linije dizajnirane su tako da privlače pažnju na spoljni izgled,  kako bi se maksimalizovao osećaj udobnosti i prostranosti u unutrašnjosti automobila.

Predstavljanje linije automobila na tržištima Evrope, Bliskog istoka i Afrike, sledi prostu logiku: tri karoserije, tri paketa opreme, tri motora za tri različite vrste goriva i tri tipa prenosnih mehanizama. Konkretno, sedan, model sa petoro vrata i karavan biće u ponudi u verzijama Pop, Easy i Lounge, kao i Business varijante, koje su namenjene za flotnu prodaju. Linija Euro 6 motora obuhvata dizel, benzinske i motore na dve vrste goriva (benzin/TNG), koji ciljaju u središte tržišnog segmenta sa motorima snage od 95 do 120 KS.

Enterijeri modela linije Tipo poseduju veliki broj odeljaka za odlaganje, različitih oblika i kapaciteta, ukupne zapremine od čak 12 litara, koji zadovoljavaju sve potrebe korisnika. Nadohvat ruke vozaču i putnicima u automobilu, ovi odeljci su savršeni za odlaganje ličnih predmeta, pametnih telefona, konzola za video igrice, flaša, novčića i mnogo čega drugog.  Pored toga, na raspolaganju je i multimedijalni deo ispred ručice menjača na koji mogu da se povežu različiti uređaji. Maksimalan komfor ostvaren je zahvaljujući izvrsnoj ergonomičnosti i novoj instrument tabli, koja omogućava veću vidljivost.

Položaj u vožnji jedan je od posebnih aduta modela Fiat Tipo. Ugao pod kojim stoji upravljač pruža vozaču osećaj bezbednosti i kontrole nad automobilom, a isto može da se kaže i za savršen raspored komandi (sistem upravljanja klimom, radio uređajem i kontrolnim panelom) kojima vozač može da pristupi sa lakoćom, bez sklanjanja pogleda sa puta, ili odvajanja od naslona za leđa. Putnici u automobilu takođe uživaju u vrhunskoj udobnosti, koju demonstrira zadnji red sedišta, tako da u njega mogu udobno da se smeste tri odrasle osobe.

Karavan i verzija sa petoro vrata modela Fiat Tipo nude savremenu liniju motora (svi za evropsko tržište u skladu sa Euro 6 standarima) u tri različite veličine za tri vrste goriva.  U pitanju su turbo-dizel motor 1.3 MultiJet od 95 KS i 1.6 MultiJet od 120 KS, takođe na raspolaganju u ekološkoj verziji, benzinski motori Fire 1.4 16v od 95 KS, 1.4 T-Jet od 120 KS i 1.6 E-torQ od 110 KS.  Liniju kompletira benzinski/TNG motor 1.4 T-Jet od 120 KS. Na raspolaganju su i tri vrste prenosnih mehanizama: manuelni, 5-stepeni za motor 1.3 MultiJet i 6-stepeni za druge motore, automatski sa pretvaračem obrtnog momenta za benzinski motor 1.6 i automatski sa dvostrukim kvačilom za motor 1.6 MultiJet sa 120 KS.

Već od ranih faza razvoja, posebna pažnja posvećena je ukupnim operativnim troškovima (TCO), koji predstavljaju ključni faktor za klijente koji su fizička ili pravna lica. Vrednosti TCO, vodeće u klasi, postignute su zahvaljujući izuzetno niskoj potrošnji goriva u kombinaciji sa niskim troškovima održavanja, popravki i upotrebe. Pored toga, zahvaljujući jednostavnom i linearnom asortimanu i sveobuhvatnoj standardnoj opremi, rezidualna vrednost automobila je dugoročno visoka.
 

Fiat TipoFiat Tipo