EKO auto 2013

NetAuto-2013Privredna komora Srbije, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo za saobraćaj, Agencija za bezbednost saobraćaja, AMSS-Centar za motorna vozila, Srpska asocijacija uvoznika automobila i preduzeće Metro Market, drugu godinu za redom organizuju dodelu priznanja za automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu - EKOauto 2013. godine u Srbiji.

Cilj manifestacije EKOauto 2013. godine u Srbiji je da doprinese podizanju svesti građana o očuvanju prirodnih resursa i manje štetnom uticaju automobila na čoveka i životnu sredinu. Akcija bi trebalo pozitivno da utiče i na građane, koji bi osim uobičajenih elemenata za kupovinu automobila (dizajn, cena), razmatrali i aspekte zaštite životne sredine, kao što su potrošnja, emisija štetnih materija, mogućnost reciklaže i izabrani materijali. Neophodno je da se pri kupovini vozila razmišlja o celokupnom životnom ciklusu automobila - ne samo o upotrebi, već i o fazi projektovanja i proizvodnje, kao i o fazi post-upotrebe, odnosno o reciklaži i o opasnim supstancama.

Ovi stavovi dodatno podstiču proizvođače i uvoznike da se u ponudi i na domaćem tržištu, nađu „ekološki podobni“ automobili, što je korak napred u njihovom društveno odgovornom ponašanju i etičkom poslovanju.

Automobili, ovogodišnji kandidati za ovo jedinstveno priznanje ne samo u Srbiji nego i u svetu: