EKO auto 2014

NetAuto-2014Ove godine, treći put za redom biće organizovan novi ciklus ocenjivanja novih modela automobila koji su u ponudi na tržištu Srbije za dodelu priznanja automobilu sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu. Ovog puta odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine i u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja, Privrednom komorom Srbije, Agencijom za bezbednost saobraćaja, AMSS - Centrom za motorna vozila i Srpskom asocijacijom uvoznika automobila i delova i preduzeće Metro Market.
 
Cilj projekta EKO auto 2014. godine u Srbiji je da doprinese podizanju svesti građana o očuvanju prirodnih resursa i manje štetnom uticaju automobila na čoveka i životnu sredinu. Akcija bi trebalo pozitivno da utiče i na građane, koji bi osim uobičajenih elemenata za kupovinu automobila (dizajn, cena), razmatrali i aspekte zaštite životne sredine, kao što su potrošnja, emisija štetnih materija, mogućnost reciklaže i izabrani materijali. Neophodno je da se pri kupovini vozila razmišlja o celokupnom životnom ciklusu automobila - ne samo o upotrebi, već i o fazi projektovanja i proizvodnje, kao i o fazi post-upotrebe, odnosno o reciklaži i o opasnim supstancama. Ovi stavovi dodatno bi trebalo da utiču na proizvođače i uvoznike da se u ponudi i na domaćem tržištu, nađu „ekološki podobni“ automobili, što je korak napred u njihovom društveno odgovornom ponašanju i etičkom poslovanju.

Između 21 automobila kandidata, treću godinu za redom biće proglašen EKO auto 2014. godine u Srbiji. Tutula EKO automobil godine u Srbiji 2012. godine pripala je Hondi Civic 5D I-DTEC, a za 2013. godinu laureat je Peugeot 208 1.4 e-HDI.