Automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu

Urucenje_2a
Danas je u Privrednoj komori Srbije održana promocija i uručenje priznanja za automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – EKOauto 2012. u Srbiji. Prisutne goste, predstavnike uvoznika automobile i novinare pozdravio je Miroslav Mitrović, potpredsednik Komore, koji je tom prilikom rekao: “Dobrodošli u Privrednu komoru Srbije povodom proglašenja EKO automobila u Srbiji.


Poznato je da problemi zagađenja životne sredine ne poznaju granice i nacije. Ovim globalnim, svetskim problemom čovečanstvo se suočava i pokušava da ga reši već 30-40 godina. Najveća zagađenja potiču upravo od čovekovih aktivnosti u oblasti energetike, industrije, poljoprivrede i saobraćaja.

U gradskim urbanim sredinama, zagađenje kao posledica ispuštanja gasova iz motornih vozila, predstavlja jedan od ozbiljnih problema.

Privredna komora Srbije odmah je prepoznala važnost manifestacije Automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu - EKOauto godine u Srbiji i zajedno sa preduzećem Metro Market ,koje je iniciralo ovu akciju i Srpskom asocijacijom uvoznika vozila i delova, podržalo ovaj događaj. Razlog za podršku leži ne samo u činjenici da PKS već čitav niz godina, u okviru svojih strateških ciljeva i aktivnosti, podstiče projekte u oblasti zaštite životne sredine i učestvuje u kreiranju poslovnog i zakonodavnog ambijenta, već i u širem društvenom značaju ove akcije.

Ideja manifestacije EKOauto godine u Srbiji, jeste, pre svega,promocija kvalitetnih automobila koje koristimo, gde pod kvalitetom podrazumevamo malu potrošnju, ali i minimalno zagađenje životne sredine i što veću mogućnost reciklaže nakon životnog veka vozila.

Uključivanjem u ovu akciju i naših stručnjaka, kroz učešće u razvoju metodologije ocenjivanja i radu žirija, kao i kroz promociju zaštite životne sredine i očuvanja prirodnih resursa, Privredna komora Srbije želi da doprinese podizanju svesti građana i najšire javnosti u pogledu razmišljanja o celokupnom životnom ciklusu automobila, kao i podsticanja tržišta da se na našim drumovima nađu ,,automobili sa najboljim perfomansama po životnu sredinu,,- što je osnovni cilj ove manifestacije.“

Metro Market je specijalizovano preduzeće, osnovano 1991. godine koje se bavi tržišnim komunikacijama u oblasti autiomobilizma. Pored ostalih aktivnosti, desetu godinu za redom uspešno su organizovali izbor za automobil godine putem interneta (glasaju posetioci specijalizovanih automobilskih sajtova), pod nazivom NetAuto. Kroz desetogodišnji period uspeli su da ova manifestacija, pored beogradskog Salona automobila, bude jedina koja afirmiše automobile i automobilsku industriju kao takvu, nezavisno od pojedinačnih marki automobila.
Govornici
Polazeći od činjenice da zaštita životne sredine postaje sve veća i vidljivija, posebno uzimajući strateško opredeljenje države Srbije da se pridruži Evropskom ekonomskom prostoru i priključi državama-članicama Evropske unije, kao i u nastojanju da se doprinese razvoju i unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, kroz promociju ekološki prihvatljivih saobraćajnih sredstava na tržištu Republike Srbije, preduzeće Metro Market u saradnji sa Ministarstvom infrastrukture i energetike, Privrednom komorom Srbije i Srpskom asocijacijom uvoznika automobila i delova između automobila kandidata za NetAuto 2012 proglasilo je automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu - EKOauto godine u Srbiji.

U konkurenciji se našlo osamnaest novih automobila koji se prvi put, kao novi ili redizajnirani, pojavljuju na našem tržištu: Audi A6, BMW serija 1, Chevrolet Aveo, Citroën C4, Fiat Panda, Ford Focus, Honda Civic, Hyundai i40, Kia Rio, Lancia Ypsilon, Mercedes-Benz B klasa, Nissan Micra, Opel Zafira Tourer, Renault Twingo, Subaru XV, Toyota Yaris, Volkswagen Jetta i Peugeot 508.


Ziri
Na osnovu Pravilnika i tačno utvrđenih kriterijuma i metodologije ocenjivanja odluku je doneo stučni žiri na čijem je čelu mr Dušan Stokić (Odbor za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Privredne komore Srbije), zatim dr Demir Hadžić (Odeljenje za bezbednost saobraćaja Ministarstva za infrastrukturu i energetiku), Rade Ostojić (Odsek za standarde i čistije proizvodnje Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja), Miloš Petrović (Srpska asocijacija uvoznika automobila i delova automobila), Dragana Petrović (Victoria consulting – Zaštita životne stredine i sistemi menadžmenta) i Zlatko Mitić (Metro Market - Tržišne komunikacije u oblasti automobilizma). Da bi žiri meritorno odlučivao uvoznici automobila koji su se našli u kokurenciji dostavili su tačne podatke o konkretnim modelima za koje su smatrali da su pogledu uticaja na životnu sredinu ekološki najprihvatljiviji, a nalaze se u prodaji ili stižu na tržište Srbije do 31. marta 2012. godine.

Zaštita životne sredine, kao globalni problem najčešće se vezuje za čovekove aktivnosti u sektoru energetike, industrije, poljoprivrede i saobraćaja. Problem zagađenja od saobraćaja, može biti globalnog (avio saobraćaj), ali i lokalnog karaktera (putnički saobraćaj), koji je posebno izražen u urbanim sredinama, a vezuje se za zagađenje koje proizvode motorna vozila. Stoga, ovom problemu treba posvetiti posebnu pažnju i u Srbiji.
Trofej
Manifestacija EKOauto godine u Srbiji treba da doprinese:

•    podizanju svesti građana o očuvanju prirodnih resursa
•    manje štetnom uticaju automobila na životnu sredinu i čoveka od već postojećih na tržištu
•    pozitivnom uticaju na korisnike/građane da osim uobičajenih elemenata za kupovinu automobila (dizajn, cena, i sl.), razmatraju i aspekte zaštite životne sredine (potrošnja, emisija štetnih materija, reciklabilnost, materijali, i dr.)
•    potrebi da se razmišlja o celokupnom životnom ciklusu automobila  - ne samo o upotrebi, već i o fazi projektovanja i proizvodnje (upotreba materijala, potrošnja energije,...), kao i o fazi post-upotrebe (reciklaža, opasne supstance)
•    Dodatnom podsticanju proizvođača i uvoznika da se u ponudi, i na domaćem tržištu, nađu ekološki podobni“ automobili
•    Društveno odgovornom ponašanju i etičkom poslovanju

Osnovna načela priznanja EKOauto godine u Srbiji su:

1.    dobrovoljnost
2.    tačnost, jasnost i proverljivost informacija i podataka
3.    usaglašenost sa nacionalnim i međunarodnim propisima i standardima
4.    ravnopravnost automobila, bez obzira na veličinu, radnu zapreminu i snagu, vrstu agregata i goriva koje ih pokreće
5.    dostupnost informacija o automobilima u konkurenciji
6.    prijateljski odnos prema prirodi
7.    doprinos zaštiti zdravlja ljudi, životne sredine i očuvanju prirodnih resursa.


Miletic-Aleksandra_Nikolic
Skulpturu koja simbolizuje ovo priznanje Aleksandri Nikolić, direktorki brenda Honda uručio je Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije, ona je izrazila zahvalnost organizatorima na pokretanju ovakve akcije i između ostalog rekla: "Od projektovanja proizvoda koji ne zagađuju životnu sredinu, preko procesa proizvodnje koji su takođe „čistiji“, pa do postrojenja za reciklažu i korišćenja materijala koji se lakše razgrađuju u prirodi, Honda u kontinuitetu preduzima niz koraka koji svaki za sebe, ali i u sinergiji, doprinose da se ostvari njen cilj da planeta Zemlja postane zdravije i bezbednije mesto za život.

Bojan Erak, direktor u VB Leasingu, ovom prilikom izjavio je: VB Leasing je kao vodeća lizing kompanija u segmentu finansiranja putničkih vozila, prepoznala potrebu da da svoj doprinos povećanju broja ekološki- podobnijih vozila na našim putevima, i upravo zbog toga smo za finansiranje hibridnih i drugih ekološki - podobnih vozila pripremili specijalne uslove finansiranja uz kamatne stope koje su i do 2% manje nego standardne. VB Leasing planira da tokom narednog perioda nastavi sa pronalažnjem najpovoljnijih uslova za finansiranje ovakvih vozila.

Rang-lista-EKOauto-2012

PlocicaOtkrivanjeOtkrivanje_2

Otkrivanje_3Otkrivanje_4Otkrivanje_5

 

Novi Honda Civic - EKOauto 2012

Deveta generacija modela Honde Civic proglašena je za EKOauto 2012. u Srbiji. Po mišljenju stručnog žirija koji su činili predstavnici Ministarstva infrastrukture i energetike, Privredne komore Srbije, Srpske asocijacije uvoznika automobila i delova i agencije Metro Market, Honda Civic 2012 je automobil sa najnižim štetnim delovanjem na životnu sredinu.

Novi Civic, i dalje veran sportskom i futurističkom dizajnu i karakteristikama, unapređen je u gotovo svim segmentima, ali tako da njegov uticaj na životnu sredinu bude što manje štetan. Dizajneri i inženjeri, radeći na svakom pojedinačnoom delu ovog modela, imali su u fokusu ideju o očuvanju životne sredine. Izmene na dizajnu dovele su do značajnog povećanja aerodinamike automobila, odnosno smanjenja koeficijenta otpora vazduha koji je sada najniži u klasi (0.27). Novi Civic, kao automobil visokih ekoloških performansi, opremljen je i sistemima Auto Idle Stop i ECON. Ovi sistemi bili su do sada rezervisani samo za hibridna vozila, a sada će biti standardni sistemi u svim paketima opreme modela Civic. Sve ovo doprinelo je značajnom smanjenju potrošnje goriva  i emisije štetnih gasova.  

Od projektovanja proizvoda koji ne zagađuju životnu sredinu, preko procesa proizvodnje koji su takođe „čistiji“, pa do postrojenja za reciklažu i korišćenja materijala koji se lakše razgrađuju u prirodi, Honda u kontinuitetu preduzima niz koraka koji svaki za sebe, ali i u sinergiji, doprinose da se ostvari njen cilj da planeta Zemlja postane zdravije i bezbednije mesto za život.

Civic_motorCist_motor

Motor 2.2 i-DTEC  - Čisti dizel male potrošnje goriva i visokih performansi

Novi motor i-DTEC od 2,2 litra projektovan za Civic uveliko nadmašuje „C“ segment svojim skladom performansi i nivoom emisije gasova. U stvari, uprkos svojoj impresivno niskoj emisiji CO2 (od samo 110 g/km i poboljšanjem od skoro 20% u odnosu na prethodni model), on postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 8,5 sekundi. Maksimalna snaga je u odnosu na prethodni motor povećana za 10 KS, na čak 150 KS, kao i obrtni moment (na 350 Nm pri 2.000-2.750 o/min). Motor je poprečno postavljeni četvorocilindarski sa DOHC, četiri ventila po cilindru, balansirajućom osovinom, direktnim ubrizgavanjem preko common rail, treće generacije, novom komorom za sagorevanje u obliku plitke činije i varijabilnim turbom sa senzorom podizača. Poseduje EGR ventile sa DC pogonom i visoko efikasnim EGR sistemom hlađenja. Usisni i izduvni delovi su prilagođeni za optimalne performanse i kompaktni dizajn. Sistem interkulera je takođe rekonfigurisan u jedinstvenu konstrukciju sa DPF (Filter čestica dizela) premeštenim na bok motora radi manje težine.
Potrošnja goriva od samo 4,2 litre na 100 km obezbeđuje da se nova Honda Civic odnosi prijateljski, kako prema budžetu korisnika, tako i prema životnoj sredini. Ova impresivno mala potrošnja postignuta je čitavim nizom mera, koje obuhvataju aerodinamiku i odnose stepena prenosa. Ipak, najveći doprinos smanjenju potrošnje čini sam i-DTEC motor opremljen novim Idle Stop sistemom i optimalnim ubrizgavanjem goriva preko zajedničkog voda. Što je najvažnije motor je fino podešen tako da je frikcija svedena na najmanju moguću meru. Ovaj problem je rešen iz dva različta ugla: optimizacijom protoka ulja i smanjenjem frikcije.

Optimizacija protoka ulja:
•    Optimizacija mlaznice klipa
•    Uvođenje novog metala ležaja ekscentričnog oblika sa urezima za ulje, što   smanjuje curenje ulja
•    Smanjenje zazora ležaja
•    Eliminacija mlaznice lanca balansera
•    Prečnik mlaznice klackalice je smanjen.
•    Količina ulja je smanjena putem dodatnog podmazivanja.
•    Ukupna količina ulja je smanjena i redistribuirana, što povećava efikasnost.
•    Smanjen kapacitet pumpe za ulje u cilju manje frikcije i manji gubitak energije

Smanjena frikcija:
•    Smanjeni prečnik bloka cilindra i kape ležaja.
•    Hod klipa, prečnik osovine klipnjače, kao i prečnik tela radilice su smanjeni radi umanjenja težine.
•    Pritisak na bočne strane klipa je smanjen i upotrebljena je tanja klipnjača.
•    Smanjena je napetost u karikama.
•    Prečnik balansirajuće osovine je smanjen radi umanjenja otpora.
•    Protok pumpe za gorivo visokog pritiska je smanjen.
•    Smanjena je hrapavost bregaste osovine da bi se izbegli gubici na trenju.
•    Uvedeno ranije zatvaranje usisnog ventila da bi se izbegli gubici pritiska pri manjem broju obrtaja.
•    Uvedeno je novo ulje za dizel motore sa ciljem uštede goriva.
•    Povećana je efikasnost pumpe za vodu.

Potrošnja goriva je dodatno smanjena primenom pumpe za gorivo nižeg pritiska koja troši manje energije, kao i višestepenim sistemom kontrole ACG.

Urucenje_2bAleksandra_Nikolic-Honda

Eco Assist
Tokom razvoja modela Insight Hybrid, stručnjaci Honde su otkrili da razlike u stilu vožnje mogu dovesti do razlika u potrošnji goriva od 15%. Po prvi put primenjen na modelu Civic, sistem ECO Assist optimizuje potrošnju goriva smanjujući razlike u potrošnji goriva koje stvaraju različiti stilovi vožnje. Ovaj sistem uz pomoć osvetljenja brzinomera skreće pažnju vozačima kako njihov stil vožnje utiče na potrošnju goriva. To pomaže vozačima da postignu najekonomičniju vožnju svojih automobila u svakodenvnim situacijama i daje povratnu informaciju u realnom vremenu kako pritisak na papučicu gasa utiče na cenu koštanja vožnje i na životnu sredinu. Sistem takođe obučava vozače, pokazujući im kako je moguće da smanje potrošnju goriva kretanjem po inerciji i izbegavanjem naglih ubrzanja i kočenja. Brzinomer je osvetljen plavim svetlom kada automobil stoji ili za vreme naglih ubrzavanja i kočenja. Boja se menja u zelenu ukoliko se automobil vozi na ekonomičan način. U međuvremenu, plavo i zeleno svetlo se pojavljuje tokom blagih ubrzanja i usporavanja kada vozač nezantno premaši optimalni nivo gasa.
Komandna tabla je opremljena i zelenim prekidačem sa natpisom ECON koji aktivira najekonomičnije i najekološkije podešavanje automobila. Ovo se postiže stvaranjem najboljeg položaja pedale gasa u cilju glatkog povećanja obrtnog momenta. ECO Assist povećava i efikasnost klima uređaja. U skladu sa atmosferskim uslovima, kao što su temperatura i vlažnost vazduha, on kontroliše kompresor i smanjuje napon pogona ventilatora da bi smanjio opterećenje motora, što smanuje potrošnju goriva.
ECO Assist sistem Honde Civic je intenzivno testiran u gradskim, prigradskim i uslovima na otvorenom putu u cilju optimizacije njegovih performansi u skladu sa uslovima vožnje u Evropi.

Idle Stop
Sistem gašenja motora Idle Stop je primenjen u čitavom rasponu modela Civic i u velikoj meri doprinosi smanjenju potrošnje goriva i emisije CO2 kod sva tri motora koja su u ponudi – u stvari, on kod dizel motora daje poboljšanje od 5 g/km. Povratne informacije vezane za postojeći sistem Idle Stop su ukazale da njegov način rada ponekad zbunjuje vozače. Stoga je razvojni tim modela Civic usmerio veliku pažnju na sistem koji će biti jednostavan za rukovanje i doprineti vozačevom osećanju samopouzdanja i kontrole. Rezultat je glatko i pouzdano ponovno pokretanje motora. Sistem je opcionalan, pa vozač može da ga isključi kad mu nije potreban.

Status sistema Idle Stop i uputstva za korišćenje su prikazana na standardnom i-MID ekranu automobila, sprečavajući na taj način vozača da zabunom shvati Idle Stop kao kvar motora. Sistem je intenzivno testiran u gradovima Evrope u cilju obezbeđivanja visokih performansi u svim uslovima saobraćaja.

Zlatko_Mitic-Aleksandra_Nikolic

 


 

 

 

 

Metodologija, kriterijumi, pravila

U ciSastanak_zirijalju jasnog i nedvosmislenog definisanja postupka, izrađena su odgovarjuća pravila i procedure, zasnovane na prethodno identifikovanim kriterijumima, a potom je razvijena metodologija ocenjivanja i proračuna (Excel aplikacija).

Određeni su težinski koeficijenti po stepnu značajnosti pojedinačnih kriterijuma u pogledu uticaja na životnu sredinu.

Ključni kriterijumi, u pogledu životne sredine, zajedno sa težinskim koeficijentima, odabrani su redom (po značajnosti):

Document3
-    Potrošnja, 30%
-    Emisije štetnih materija, 30 %
-    Mogućnost reciklaže, 20%
-    Buka, 10 % 
-    Zapremina motora, 5%
-    Snaga motora, 5%.

Šansa je data podjednako i vozilima sa većom snagom motora.

Za svaki od kriterijuma odaban je odgovaraući interval sa graničnim (ekstremnim) vrednostima (vrednosti preuzete na osnovu podataka iz prijava) i za svaki kriterijum je sačinjena skala od 10 intervala, kako bi pojedinačnim vozilima bila dodeljena  ocena od 1-10, u zavisnosti od konkretnih performansi.

Povodom sprovođenja postupka izbora EKOauto godine, za 2012. godinu, na poslednjem sastanku nezavisnog stručnog žirija, održanom 28.2.2012. godine, u sastavu:

•    Miloš Petrović, Srpska asocijacija uvoznika automobila i delova
•    Zlatko Mitić, Metro Market 
•    mr Dragana Petrović, Victoria Consulting
•    dr Demir Hadžić, Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku
•    Rade Ostojić, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja
•    mr Dušan Stokić, Privredna komora Srbije

izvršeno je konačno bodovanje i rangiranje svih proizvođača/uvoznika. 

Tabela_vrednosti

 


 

EkoAuto-logo

 

P  R  A  V  I  L  N  I  K  
o izboru za EKO automobil godine u Srbiji - Izvod
Automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu

 

Značaj zaštite životne sredine postaje sve veći i vidljiviji, posebno uzimajući strateško opredeljenje Vlade Republike Srbije i države Srbije da se pridruži Evropskom ekonomskom prostoru i priključi državama-članicama Evropske unije.

U nastojanju da doprinese opštem prihvatanju, unapređivanju, razvijanju i promociji očuvanja i zaštite životne sredine, uvođenju ekološki prihvatljivih prevoznih sredstava u Srbiji Metro Market, preduzeće specijalizovano za tržišne komunikacije u oblasti automobilizma iz Beograda, u saradnji sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Privrednom komorom Srbije i Srpskom asocijacijom uvoznika automobila i delova, organizuje stalni, godišnji izbor za automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu - Eko automobil godine u Srbiji u okviru izbora za Internet automobil godine koji je ustanovljen 2001. godine.

Cilj izbora automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu
je da se promoviše etičko ponašanje i podizanje svesti o potrebi za očuvanjem prirodnih resursa, zaštitu životne sredine i korporativnu društvenu odgovornost


                                                                                               Član 2.

Načela na kojima se zasniva dodela priznanja EKO automobil godine su:

1) dobrovoljnost,
2) proverljivost, tačnost, bitnost i jasnost informacija i podataka o automobilima koji su u konkurenciji,
3) usaglašenost sa nacionalnim i međunarodnim propisima, standardima i drugim relevantnim aktima,
4) prepoznatljivost i merljivost karakteristika automobila koji su u konkurenciji za ovo priznanje, zasnovane na naučnoj metodologiji koja je potpuna i sveobuhvatna u meri u kojoj daje rezultate koji su precizni i ponovljivi,
5) inventivnost koja doprinosi zaštiti životne sredine,
6) ravnopravnost automobila kandidata, bez obzira na njihovu veličinu, radnu zapreminu i snagu, vrstu agregata i goriva koji ih pokreće,
7) dostupnost informacija o automobilima koji su u konkurenciji;
8) otvorenost učešća svih zainteresovanih subjekata,
9) prijateljski odnos prema prirodi,
10) doprinos zaštiti zdravlja ljudi i zaštiti životne sredine.


                                                                                            Član 3.

Automobil koji se nominuje za titulu EKO automobil godine u Srbiji mora da ispunjava propisane kriterijume koji se nalaze u prilogu i predstavljaju sastavni deo Pravilnika i ako je ispunjen najmanje jedan od sledećih uslova:


1) da se smanjuje potrošnja energetskih resursa,
2) da se smanjuje emisija štetnih i opasnih materija u životnu sredinu,
3) da se smanjuje proizvodnja otpada,
4) da se smanjuje potrošnja prirodnih resursa,
6) da se koriste reciklirani ili delimično reciklirani materijali,
7) da se smanjuje emisija buke i vibracija,
8) da se smanjuje emisija zračenja u životnu sredinu,
9) da nakon životnog veka može da se reciklira,
10) da ima manji negativan uticaj na životnu sredinu od već postojećih na tržištu.


                                                                                           Član 7.

Pravo da budu nominovani imaju modeli čija je isporuka kupcima na srpskom tržištu počela između 1. februara prethodne godine i 31. marta godine u kojoj se obavlja izbor.

Ukoliko je automobil ranije proizveden, može da učestvuje u izboru za automobil godine ako je redizajniran ili je u ponudu uveden novi pogonski agregat.


                                                                                         Član 9.

Na osnovu dobijenih podataka i prateće dokumentacije Žiri donosi odluku kojem automobilu će da pripadne priznanje EKO automobil godine u Srbiji.

Glasanje se sprovodi u periodu od 20. januara do 16. februara na sledeći način: Članovi žirija, na osnovu upitnika koji sadrži podatke o automobilima -kandidatima, koji predstavlja sastavni deo ovog Pravilnika, imaju pravo da po svakoj stavci dodele 5, 3 i 1 bod, a zbir određuje rang listu.

Od prvih pet, finalista Žiri konsenzusom donosi odluku o automobilu kojem pripada titula.


                                                                                       Član 14.

Pravo na korišćenje titule može da se oduzme na način i po postupku predviđenom za dodelu titule EKO automobile godine u Srbiji u slučaju da laureat prestane da ispunjava propisane uslove u toku godine za koju mu je titula dodeljena ili je u tom periodu došlo do ekološkog incidenta koji dovodi u pitanje njegovu ekološku podobnost.


U Beogradu, 6.12.2011.