Opel CorsaOpel Corsa

 

Opel Corsa je potvrđena kao dugogodišnji najbolje prodavani model: kroz četiri generacije modela u periodu od 32 godine, 12,4 miliona jedinica prodato je širom Evrope. Zajedno sa modelom Astra, Corsa je Opelov najpopularniji model, čineći preko jedne četvrtine prodaje te kompanije svake godine.

Nova platforma nema ni jedan deo zajednički sa platformom sadašnjeg modela. Stabilnost pri pravolinijskoj vožnji i skretanju povećana je zahvaljujući spuštanju centra gravitacije za 5 mm, čvršćem pomoćnom ramu i novoj geometriji vešanja, uključujući novi prednji zglob. Poboljšano je i naginjanje u krivini, odziv upravljača i karakteristike podupravljanja. Nove karakteristike amortizacije omogućavaju petoj generaciji modela Corsa da bolje filtrira vibracije usled vožnje preko rupa na putu i neravnih površina, što obezbeđuje vrhunsku udobnost u ovom malom automobilu. Razvoj potpuno nove električne arhitekture omogućava još prefinjeniji nivo interakcije različitih sistema u ovom automobilu. Nova geometrija upravljanja i kalibracija upravljačkog softvera pomažu novom, električnom servo upravljaču osetljivom na brzinu: on sada ima još precizniji odziv, te poboljšava užitak u vožnji i udobnost.

Glavna atrakcija ispod haube novog Corsa modela je Opelov novi benzinski trocilindarski, 1.0 ECOTEC turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem. Ovaj ultramoderni motor „džepnog formata“, koji je upravo debitovao u Opel ADAMU i koji je kreiran od nule, postavlja novi standard u svojoj klasi za veoma nizak nivo buke, vibracije i grubosti, kao i za visok nivo udobnosti u vožnji: kompaktni 1.0 ECOTEC turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem, u potpunosti napravljen od aluminijuma, sadrži kontra-rotirajuću balansnu osovinu – što je jedinstvena osobina za ovu klasu. Dostupan je u dve konfiguracije: sa 90 KS ili 115 KS. Obe verzije su naravno usklađene sa Euro 6 standardom, dok verzija sa 90 KS prosečno troši samo 4,3 l/100 km uz emisije od samo 100 g/km CO2. Opelov mali benzinski motor nove generacije ne samo da se ističe po niskom nivou buke, već i po odličnom odzivu zahvaljujući velikom obrtnom momentu dostupnom na malom broju obrtaja. Obe verzije dostižu obrtni moment od 170 Nm  pri samo 1.800 o/min.

Ponuda benzinskih motora takođe uključuje 1,2 i 1,4-litarske, četvorocilindarske motore. Novitet je 1,4-litarski turbo motor sa 74 kW/100 ks i 200 Nm maksimalnog obrtnog momenta dostupnog od 1.850 do 3.500 o/min. Ovaj motor je stoga motor sa najvećim obrtnim momentom u novoj ponudi motora za model Corsa. Naravno, oba motora su usklađena sa Euro 6 standardom.

Ponudu motora za model Corsa proširuju potpuno izmenjeni, prefinjeniji i takođe usklađeni sa Euro 6 standardom, 1,3-litarski CDTI motori sa 55 kW/75 KS i 70 kW/95 KS.  U početku, najštedljivija dizel verzija modela Corsa, sa 70 kW/95 KS,  petostepenim ručnim menjačem i sistemom za povraćaj kinetičke energije, smanjuje emisiju CO2 modela sa 3 vrata na 85 g/km, a potrošnju goriva na prosečnih 3,2 l/100 km. Ovo je donelo ovom modelu ocenu efikasnosti A+ (prema Uredbi EK br. 715/2007).

Međutim, vožnja nove Corse nije zabavnija i prijatnija samo zbog potpuno novih i razvijenijih motora. Uvođenje novih menjača takođe doprinosi boljem iskustvu vožnje i unapređenoj efikasnosti. Obe verzije 1.0 ECOTEC turbo motora sa direktnim ubrizgavanjem uparene su sa potpuno novim šestostepenim manuelnim menjačem koji se izdvaja dizajnom sa manjim trenjem kod unutrašnjih komponenti i vrhunskom preciznošću pri menjanju brzina i udobnosti. U novoj generaciji Corse takođe je dostupan novi šestostepeni automatski menjač, koji uvodi viši nivo luksuza u vožnji u segmentu malih automobila i postavlja standard koji je prethodno bio rezervisan samo za više klase vozila. Pored nove Corse, Opel predstavlja i novu generaciju automatskog menjača, Easytronic 3.0. Uparen sa benzinskim motorom sa 66 kW/90 KS,  ovaj menjač impresionira svojom odličnom efikasnošću (4,7 l/100 km, 110 g/km CO2) i mnogo lakšim menjanjem brzina u poređenju sa prethodnom pogonskom jedinicom. Easytronic pristupačno kombinuje jednostavnost automatskog i efikasnost ručnog menjača. S obzirom na to da košta duplo manje od prenosnih sistema sa pretvaračem obrtnog momenta, ovaj model je odlična alternativa za kupce koji vode računa o ceni, ali ne žele da se odreknu jednostavnosti koju nudi automatski menjač.

Dizajneri nove Corse su kombinovali njenu popularnu, dinamičnu siluetu sa tečnim, izvajanim linijama i preciznim detaljima koji su tipični za Opelovu nagrađivanu filozofiju dizajna. Novi stil prednjeg dela auta uključuje elegantno izvajane farove, sa LED dnevnim svetlima u obliku krila, kao i masku u obliku trapeza sa dominantnom hromiranom rešetkom i Opelovim znakom. Ova prednja maska čini da nova Corsa izgleda još bolje na putu. Zadnji deo ima izvijen, sportski izgled: široka, horizontalno podeljena zadnja svetla čine auto vizuelno širim, a prelaze i na zadnju ramenu liniju, dajući Corsi još upečatljiviji stav. Sa dužinom od samo 4,02 metra, najbolje prodavani Opelov model i dalje nudi dosta prostora za do pet putnika – i u porodičnoj verziji sa 5 vrata i u sportskoj verziji sa 3 vrata.

Corsina visokokvalitetna kabina je takođe elegantna, moderna, a dizajneri su joj pružili novi nivo inspirišuće prefinjenosti. Kokpit svedenog dizajna organizovan je duž izduženih horizontalnih linija koje povećavaju osećaj prostranosti. Postavljen je oko upadljive konzole i instrument table. Dodatno dostupni IntelliLink info-zabavni sistem sastoji se od ekrana od 7 inča u boji, osetljivog na dodir, koji je savršeno smešten na centralnoj konzoli, između vozača i suvozača. Opelov nagrađivani info-zabavni sistem nudi optimalne mogućnosti povezivanja.

Nova Corsa uvodi niz sistema za pomoć vozaču, od kojih su mnogi bez premca u svojoj klasi. Napredna pomoć pri parkiranju nalazi parking mesta i automatski parkira vozilo, a da vozač ne mora da dodiruje upravljač. Ovaj ultrasonični sistem zasnovan na senzorima meri pogodna paralelna ili upravna parking mesta, računa putanju vozila i automatski parkira Corsu. Napredna pomoć pri parkiranju uvek dolazi sa Praćenjem bočnog mrtvog ugla, koje takođe koristi ultra-zvučne senzore da upozori vozača o neposrednom sudaru pri prestrojavanju. Senzori imaju domet od tri metra sa leve i desne strane vozila i mogu da opaze objekte ili druga vozila u mrtvom uglu vozača. Svaki put kada vozilo dođe u domet senzora, LED sijalica zasvetli u odgovarajućem bočnom retrovizoru. Druga generacija Opel Eye prednje kamere, sa Čitačem saobraćajnih znakova, Upozorenjem za napuštanje trake, Pomoći kod dugih svetala, Indikatorom odstojanja i Upozorenja na mogućnost čeonog sudara, još više poboljšavaju bezbednost u vožnji.
 

Opel CorsaOpel Corsa