Opel ZafiraOpel Zafira
Još otkada je Opel uveo svoj revolucionarni integrisani sistem sedam sedišta u segment kompaktnih vanova 1999. godine, Opel Zafira okarakterisana je kao jedinstvena mešavina izuzetne svestranosti i optimalnog komfora. Opel je prodao 2,7 miliona ovog modela, uglavnom porodicama i profesionalcima kojima je potreban prostran i fleksibilan automobil za prevaljivanje velikih distanci uz visok nivo komfora.

Novi dinamičan dizajn farova, zajedno sa potpuno novom, izražajnijom, sportskom donjom i gornjom maskom hladnjaka, daje karakter stajlingu nove Zafire. Prednja svetla se utapaju u masku hladnjaka, čineći na taj način jednu grafičku celinu. Skulpturalna hromirana pregrada znaka, optički se sjedinjava sa prednjim svetlima, naglašavajući utisak širine. Dodatno, tipično, precizno formirano Opelovo dnevno svetlo u vidu „dvostrukog krila“, naglašava karakter dizajna novog svetlosnog klastera. Točkovi počivaju ispod „mišićavih“ lukova. Sve ovo prednjem delu nove Zafire daruje snažnu, sportsku i dinamičnu pojavu.

Unutra, nova Zafira dolazi sa potpuno redizajniranim kokpitom, sada sa jednostavnijom i elegantnijom postavkom. Novi dizajn ne samo što pruža optimizovanu preglednost ispred automobila, već takođe obezbeđuje da displej i komande počivaju u optimalnoj zoni domašaja. Ekran info-zabavnog sistema, koji je ranije bio na vrhu centralne konzole, zamenjen je novim, integrisanim ekranom osetljivim na dodir, koji se nalazi niže, što je omogućilo eliminaciju mnogih dugmića. Prekidači su sada precizno integrisani u ukupan dizajn. Uokviren pocinkovanim dekorom „u“ oblika, novi sedmoinčni ekran odlikuju unapređeni taktilni sistemi, čiji je kvalitet inspirisan vrhunskim tabletima.

Opel nudi dva InteliLink info-zabavna sistema poslednje generacije za novu Zafiru. R4.0 IntelliLink uvodi svet pametnih mobilnih telefona u ovaj putujući salon, nudeći kako Apple CarPlay, tako i Android Auto kompatibilnost. Dodatno, Opel u ponudi ima Navi 950 IntelliLink za kupce koji žele info-zabavni sistem sa integrisanom navigacijom. Naravno, Opel OnStar je takođe dostupan u novoj Zafiri sa sistemom automatskog javljanja u slučaju sudara, uz brojne druge funkcije uključujući preuzimanje destinacije (sa Navi 950) i 4G LTE Wi-Fi izvor internet signala, tamo gde je dostupan.

Kao i u prethodnim generacijama Zafire, vozač i suvozač mogu da očekuju opuštenu i prijatnu vožnju zahvaljujući opcionim, sportskim AGR sertifikovanim sedištima, podesivim u šest smerova, kao i multifunkcionalnom FlexRail® sistemu smeštanja prtljaga. Osećaj komfora i prostranosti koji nudi nova Zafira postaje još impresivniji u kombinaciji sa opcionim panoramskim vetrobranom i krovnim prozorom.

Opelovi inženjeri ponovo su ispratili strategiju marke koja podrazumeva da inovativna tehnologija bude dostupna širokoj grupi kupaca, uvodeći nova adaptivna prednja LED svetla. Novi AFL LED sistem automatski prilagođava svetlosne obrasce u odnosu na uslove tokom vožnje, tako da je optimalno osvetljenje obezbeđeno u svakom momentu, bez zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju. Ovaj svetlosni sistem odlikuje devet različitih funkcija/obrazaca osvetljenja, kao što su gradsko osvetljenje, osvetljenje za otvoren put, funkcija za osvetljavanje krivina, svetlo za podršku pri manevrisanju, stop režim (eko) i turistički režim.

To nije sve, jer nova generacija Opel Eye prednje kamere pozitivno utiče na sve sisteme asistencije vozaču koje podržava, uključujući asistenciju dugih svetala (High Beam Assist), AFL LED sistema prednjih farova i asistenciju pri prepoznavanju saobraćajnih znakova (Traffic Sign Assist). Indikacija odstojanja (Following Distance Indication) takođe koristi prednju kameru i cilju detektovanja vozila koja se kreću ispred, dok upozoravanje na opasnost od čeonog sudara (Forward Collision Alert) obezbeđuje vizuelne i zvučne signale upozorenja kada se rastojanje u odnosu na vozilo ispred naglo smanjuje. Upozorenje izlaska iz saobraćajne trake (Lane Departure Warning) automatski se aktivira pri brzinama preko 60 km/h i upozorava vozača u slučaju da automobil nenamerno izlazi iz saobraćajne trake, putem indikacije na instrument tabli uz zvučno upozorenje.

Potencijalni kupci Zafire na raspolaganju takođe imaju široku lepezu motora. Opel je zadržao aktuelnu strategiju, obezbeđujući da nova Zafira bude jedini automobil u segmentu sa kompletnom pogonskom ponudom u vidu dinamičnih benzinskih, dizel, kao i motora koji za pogonsko gorivo koriste TNG i prirodni zemni gas (CNG).
 

Opel ZafiraOpel Zafira