Audi-Q2Audi Q2

 


Nemački proizvođač iz Ingolštata nastavio je da širi svoju porodicu SUV modela koje označava slovom Q. Najmanji pripadnik Q familije ima oznaku Q2 i želi da se nametne kao lider u premijum segmentu gradskih SUV modela.

Novi Audi Q2 stupa na pozornicu - urbani tip sa markantnim detaljima, samostalni karakter sa potpuno novim geometrijskim jezikom dizajna. Naglašenog samopouzdanja i sa snažnim TFSI i TDI motorima snage 116 do 190 KS koji su opciono raspoloživi sa stalnim pogonom na sve točkove. Njegova oprema ispunjava sve želje i sadrži nove elemente koji su do sada bili rezervisani samo za vrhunsku klasu automobila.

Dva velika otvora za vazduh sa snažnim konturama i visoko smeštena singleframe rešetka hladnjaka daju prednjem delu automobila jasan SUV izgled. Sa strane gledano, centralna linija naglašena je rubovima i poligonima. Poseban detalj je spojler u kontrastnoj boji na plitko izvedenom C stubu koji može da se personalizuje. Iznad visoke linije ramena nalaze se uska prozorska stakla koja, u poređenju sa metalnim površinama, zauzimaju otprilike trećinu prostora. Amplitude su uvučene u predelu vrata. One naglašavaju točkove i zajedno sa njima, quattro karakter ovoga kompaktnog SUV vozila.

Za dinamičan izgled zadnjeg dela automobila zaslužan je dugački krovni spojler, snažno savijen branik i difuzor koji ima izgled zaštitnog elementa ispod karoserije. Izduvni sistem sa leve strane završava se u jednoj ili dve izduvne cevi. Baš poput glavnih svetala u obliku klina, zadnja svetla po želji mogu da budu u LED tehnologiji, a na zadnjem delu vozila opciono mogu da se nađu precizni dinamični pokazivači pravca.

Unutrašnjost modela Q2 nudi najviši nivo funkcionalnosti: prtljažnik ima zapreminu od 405 litara, koja kod preklopljene zadnje klupe iznosi 1.050 litara, ostavljajući dovoljno mesta za sportsku opremu ili odlaske u veliku kupovinu. Poklopac prtljažnika po želji se otvara i zatvara električnim putem. Opciono je dostupan Audi virtual kokpit, čiji 12,3" ekran prikazuje savršene slike sa mnogo detalja kao i dva moda prikaza. U jednom se u središtu pažnje nalaze obrtomer i brzinomer, a u drugom podaci infotainment ili navigacionog sistema. Još jedan tehnološki detalj iz vrhunske klase predstavlja opciono raspoloživi head-up prikaz. On projektuje najvažnije informacije na staklenu površinu u direktnom vidnom polju vozača.

Audi Q2 nudi beskrajno mnogo mogućnosti za njegovo izražavanje. Za dekorativne umetke i određene delove sedišta raspoložive su boje poput žute, narandžaste i crvene. Dekorativni umetci mogu biti od bele plastike ili brušenog aluminijuma. Ponuda presvlaka sedišta ide od kvalitetne tkanine do Feinnappa kože, dok u mraku opciono raspoloživi LED paket svetala osvetljava unutrašnjost na posebno atraktivan način. LED svetlosni snopovi homogenim svetlom osvetleće plastično oblikovane ukrasne lajsne na prednjoj strani komandne table kao i obloge za kolena.

Opciono raspoloživ sistem dinamične vožnje Audi drive select sa profilima auto, comfort, dynamic, efficiency i individual između ostalog utiče na upravljač i karakteristiku menjanja stepena prenosa kao i na opciono raspoloživo oslanjanje sa adaptivnom regulacijom amortizera.

Od benzinskih motora raspoloživi su izuzetno efikasni trocilindarski 1,0 TFSI (85 kW/116 KS), 1,4 TFSI (110 kW/150 KS) s isključivanjem cilindara COD (cylinder on demand) kao i snažni 2,0 TFSI (140 kW/190 KS). Audijevi TDI motori sa kombinacijom direktnog ubrizgavanja i turbopunjenja takođe omogućavaju izvanredne performanse zahvaljujući velikom obrtnom momentu u celom rasponu broja obrtaja uz konstantan razvoj snage, koji su dodatno usavršeni kako bi se umanjila potrošnja i emisija štetnih gasova. Početak ponude predstavlja četvorocilindarskih sa 1,6 litara zapremine i 85 kW (116 KS) snage. Jedan nivo iznad smešten je bestseller 2,0 TDI sa dva nivoa snage - 110 kW (150 KS) i 140 kW (190 KS).   
Novi Audi Q2 daje novi impuls tržištu gradskih SUV modela čineći to na način svojstven Audiju - široka paleta opreme i motora, kao i vrhunski kvalitet izrade.

 

Audi Q2Audi Q2