BMW serije 3 Gran Turismo  

 

BMW serije 3 Gran TurismoBMW serije 3 Gran Turismo

 

Poveden uspehom većeg modela, serijom 5 u GT varijanti, bavarski proizvođač se odlučio da sličan koncept ponudi i na svom manjem modelu, seriji 3. Novi model je tehnički baziran na seriji 3 i nosi fabričku oznaku F34.
Spoljašnji izgled BMW serije 3 Gran Turismo na fascinantan način spaja dinamične linije sa elegancijom kupea. Ovo vozilo je otelotvorenje harmonije forme i prostora i predstavlja potpuno skladnu i jedinstvenu estetiku. Utisnuta u precizno definisan prednji kraj automobila, skoro tri-dimenzionalna maska hladnjaka ističe karakter BMW serije 3 Gran Turismo čak i dok se gleda sa strane. Zahvaljujući prepoznatljivom hromiranom ramu, maska hladnjaka kao da se stapa sa duplim kružnim prednjim svetlima. Duge linije elegantno izdužuju siluetu ovog modela. Blago padajuća linija krova je karakteristika klasičnog kupea i povećava prostor unutar vozila. Zadnji deo BMW serije 3 Gran Turismo, sa izduženim zadnjim svetlima u već poznatom BMW L obliku, je indikator veličine prtljažnika i primer visoke funkcionalnosti vozila. Dodatno, širok dizajn daje vozilu veću stabilnost na putu. Ovo je model koji kombinuje opušteni sportksi duh sa stilizovanom elegancijom.
Unutrašnje osvetljenje i elegantni dizajn instrument table donose strukturu i optičku harmoniju unutrašnjosti, koristeći karakteristične BMW horizontalne linije. Sve bitne funkcije su ergonomski postavljene tako da mogu biti korišćene intuitivno. Okrugli tasteri su postavljeni u vožačevom vidokrugu, dok su centralana konzola i samostojeći centralni displej okrenuti ka vozaču. Odmah ispred menjača se nalazi praktična pregrada za odlaganje sitnica ili, po želji, dva držača za čašu. Više prostora je na raspolaganju u džepovima na prednjim vratima koji su praktični za odlaganje flaša vode do 1 litre.
Zadnja sedišta mogu da udobno ugoste do tri putnika. Dugačko međuosovinsko rastojanje podrazumeva i prostor za noge koji je karakterističan za luksuzna vozila, dok udobna zadnja sedišta omogućavaju putnicima dovoljno širine u predelu ramena. Naslon na zadnjim sedištima je moguće podešavati tako da se prednost da uživanju putnika uz zabačen naslon, dok kargo funkcija povećava zapreminu prtljažnika od 520 litara za 33 litra. Opcija podele zadnjih sedišta 40:20:40 proširuje prtljažni prostori na 1.600 litara, po potrebi.
Inovativni BMW TwinPower Turbo četvorocilindrični i šestocilindrični benzinski motori su jedan od ključnih elemenata BMW EfficentDynamics strategije: TwinScroll turbo punjač sa Valvetronic, double-VANOS i visoko preciznim ubrizgavanjem osigurava smanjenu potrošnju goriva uz povećanje dinamičnosti. BMW TwinPower Turbo četvorocilindrični benzinski motor u BMW 320i modelu ima moćnih 135 kW (184 KS), i obrtni moment od 270 Nm. BMW 328i dostiže obrtni moment od 350 Nm pri samo 1.250 obrtaja u minuti. Zahvaljujući 180 kW (245KS), vozilo ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 6.1 sekundu i dostiže maksimalnu brzinu od 250 km/h. BMW TwinPower 3.0 litarski šestocilindrični benzinksi motor u BMW 335i modelu ima posebno impresivne performanse, sa 225 kW (306KS), obrtnim momentom od 400 Nm i ubrzanjem od 0 do 100 km/h za samo 5.7 sekundi (xDrive:5.3 sekunde). Maksimalna brzina koju dostiže je 250 km/h (limitirana).
BMW TwinPower Turbo dizel motori imaju laku aluminijumsku konstrukciju i opremljeni su sa filterom za uklanjanje čestica koji ne zahteva nikakvo dodatno održavanje. Common rail direktno ubrizgavanje je kombinovano sa potpuno varijabilnom kontrolom performansi i inovativnom tehnologijom turbo punjača, za poboljšanu efikasnost i dinamičnost. BMW Twin Power Turbo četvorocilindrični dizel motor u BMW 318d modelu oslobođava 105 kW (143 KS) i dostiže maksimalan broj obrtaja od 320 Nm. Agregat kod BMW 320d modela je još dinamičniji, sa dvolitarskim motorom koji ostvaruje impresivnih 135kW (184 KS). Sa obrtnim momentom koji ide do 380 Nm, ovaj model ubrzava do 100 km/h za 8.0 sekundi i može da dostigne maksimalnu brzinu od 235 km/h. Dvolitarski BMW TwinPower Turbo četvorocilindrični dizel motor u vrhunskom dizel modelu, BMW 325d, proizvodi još impresivnijih 160 kW (218 KS). Sa maksimalnim obrtnim momentom od 450 Nm koji se ostvaruju između 1.500 i 2.000 obrtaja u minuti, ova mašina osigurava ogromnu pokretačku snagu uz ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7.3 sekunde i maksimalnom brzinom od 240 km/h.

 

BMW serije 3 Gran TurismoBMW serije 3 Gran Turismo