BMW je u višoj srednjoj klasi oduvek bio u samom vrhu. Serija pet spada u grupu takozvanih premijum direktorskih limuzina. Predstavljen je davne 1972 godine i u svojoj aktuelnoj šestoj generaciji predstavlja limuzinu izuzetno dinamičnog izgleda sa vrhunskim ponašanjem u vožnji i savršenom motorizacijom.
Dizajn eksterijera je karakterističan za bavarskog proizvođača. Prednji kraj vozila na sebi nosi dominantne „BMW bubrege“ kao i prednje svetlosne grupe modernog dizajna i lako zašiljenog oblika. Bočna silueta je muskulozna, ravnih i čistih linija, dok pogled na zadnji deo vozila otkriva stop lampe izvedene u LED tehnologiji koje svojom pojavom ostavljaju izuzetan utisak na posmatrača.
Dinamičnost i elegancija enterijera predstavljeni su neprekidnom linijom koja povezuje instrument tablu sa podom. Visokokvalitetni kontrolni elementi su ergonomično postavljeni i savršeno pristaju čim se sedne u vozilo. Posle dužeg vremena, centralna konzola je opet lagano zakrivljena ka vozaču, sugerišući na taj način da serija 5 i nije sasvim obična limuzina i da je svom vozaču spremna i sposobna da pruži mnogo više od svojih konkurenata.

 

BMW puno polaže u bezbednost. Svoju novu limuzinu opremio je gotovo svim postojećim sistemima bezbednosti, od standardnih poput ABS i ESP, pa sve do kamere za noćnu vožnju, head-up displeja, aktivnog tempomata itd.
Za novu seriju 5 može se slobodno reći da redefiniše pojam luksuza. Tu su, između ostalog, vrhunski četvorozonski klima uređaj, navigacioni sistem Professional, sistem asistencije pri parkiranju, kao i i-Drive, novi sistem kontrole vozila.
Pogonski agregati su benzinski i dizel, izuzetno ekološki prihvatljivi, sposobni čak da zadovolje i Euro 6 norme. BMW smatra da će biti najzastupljeniji benzinski i dizel agregati sa šest cilindara u linijskom rasporedu koji obećavaju izuzetnu kulturu rada. Četvorocilindrični dizel motor u modelu 520d namenjen je onima koji žele da se voze uz minimalni utrošak energije. Osmocilindrični benzinski agregat u modelu 550i ostvaruje impozantnih 407 ks i predstavlja idealno rešenje vozačima koji žele veliku rezervu snage u svakom trenutku.
Integralno aktivno upravljanje, dinamička kontrola pogona, dinamička kontrola amortizera i adaptibilan pogon uz vrhunsku šasiju imaju zadatak da pruži vrhunsku udobnost i upravljivost. Mora se reći da to nije nimalo lak zadatak, jer BMW serije 5 je oduvek bio prepoznatljiv kao automobil u svojoj klasi sa daleko najboljim dinamičkim karakteristikama.