BMW X1BMW X1

Novi BMW X1 još jednom prodrmao je automobilski svet iz temelja. Za razliku od prethodne generacije, oznake E84, koja se tehnički bazirala na seriji tri, nova generacija (F48) prihvatila je UKL 1 platformu Active 2 tourera i Mini Countrymana. Upravo ova promena dovela je do toga da je na tržištu još jedan BMW sa prednjim pogonom.

Sve popularniji segment krosovera doveo je do nastanka X1 modela 2009. godine. Upravo ovi dobri rezultati naveli su bavarskog proizvođača da tržištu ponudi svoje novo viđenje krosovera skromnih dimenzija.

Dizajn eksterijera predstavlja mešavinu linija viđenih na modelima X3 i Active 2 tourer. Sasvim očekivano, na prednjem delu nalaze se dominantni „bubrezi“, bez kojih nijedan BMW ne može ni da se zamisli. Agresivni farovi zaokružuju nastup prednjeg dela, koji treba da ostavi snažan utisak na okolinu, pogotovo na one koji će da ga gledaju u unutrašnjem retrovizoru svog automobila. Bočne linije su relativno jednostavne i predstavljaju mešavinu onih viđenih na drugim SUV modelima BMW-a i serije Active 2 tourer. Na zadnjem delu stop svetla u „L“ obliku pokazuju jasne znake korporativnog dizajna karakterističnog za jednog bavarca. 

Ovaj nemački proizvođač dosta je uradio i na arhitekturi unutrašnjeg prostora. Naime, sada je pozicija sedenja viša za 36 na prednjim i 44 mm na zadnjim sedištima. Navodi se još i da je prostor za kolena na zadnjoj klupi sada veći za 37-66 mm, u zavisnosti od konfiguracije sedišta. Povećana je i zapremina prtljažnika za 85 litara, tako da sada iznosi 505 litara.

Enterijer je potpuno tipičan za jedan BMW automobil. Široka centralna konzola, pregledna instrument tabla i logično raspoređene komande nešto su što se i očekuje od bavarskog automobila. Oprema uključuje iDrive ekran od 6.5 inča, opcioni head-up displej, aktivni tempomat. Od bezbednosnih sistema dostupni su sistem za upozorenje na napuštanje vozne trake, upozorenje na mogući sudar i pojavu pešaka ispred automobila uz automatsko kočenje automobila. Osim bazne opreme, u ponudi su i četiri paketa dodatne opreme: Advantage, SportLine, xLine i M Sport. Takođe, dostupni su i brojni dodaci sa dugačkog spiska dodatne opreme.

U startu dostupno je ukupno šest motora, pri čemu su svi radne zapremine od dva litra. Benzinski imaju snagu od 192 i 231 KS, pri čemu slabiji pogonski agregat može da se kombinuje i sa pogonom na dva točka. Od dizela dostupni motori poseduju 150, 190 i 231 KS, pri čemu najslabiji iz ovog tria može da se dobije i sa pogonom na dva točka. Za prenos snage koriste se manuelni šestostepeni i automatski osmostepeni menjači. Pogon je na prednje točkove kod Sdrive varijante, odnosno na sva četiri kod Xdrive modela.

U periodu koji slede na tržište će biti uvedene i trocilindarske verzije poznate iz serije 1 i 2, sa snagom od 116 KS u dizel, odnosno 136 KS u benzinskoj varijanti. Ovi pogonski agregati očigledno su dokaz da moda downsizinga i upotreba trocilindraša nije zaobišla ni modele sa rotirajućim propelerom.

Ovim modelom BMW je odgovorio Mercedesu i njegovom modelu GLA, baš kao i Audijevom Q3. Očigledno je da je tržišna utakmica postala bespoštedna i da više ne postoje tabui kada je profit u pitanju.
 

BMW X1BMW X1