Citroen C4 CactusCitroen C4 Cactus

 

Citroen Cactus zamišljen od samog početka kao jednostavan, zabavan, praktičan ali i štedljiv automobil, prvi put je prikazan kao koncept na salonu automobila u Frankfurtu 2007. godine. Bila je to studija radikalnog izgleda i još radikalnijih konstruktorskih i dizajenerskih rešenja, koja je najavila još jedan novi pravac ovog francuskog proizvođača. Konačno, produkcijski C4 Cactus predstavljen u martu ove godine na međunarodnom salonu u Ženevi.

U izuzetno konkurentnom C segmentu u kojem vladaju stroga pravila, Citroen C4 Cactus ističe se svojim jedinstvenim dizajnom koji je istovremeno praktičan i dopadljiv. Ta nova kombinacija uspeva kupcima da ponudi mnogo više od ispunjenja njihovih osnovnih potreba. Trošak korišćenja smanjen je eliminisanjem svega suvišnog. Zahvaljujući novoj platformi i najnovijim efikasnim motorima, Citroen C4 Cactus lakši je 200 kg u odnosu na Citroen C4 i objedinjuje uživanje u vožnji i smanjenu potrošnju goriva (ispušta samo 82 g/km CO2, a troši samo 3,1 l/100 km u dizel verziji i manje od 100 g/km CO2 u benzinskoj varijanti).

Tehnološke inovacije koje Citroen C4 Cactus donosi:
- Airbump je inovacija marke Citroen. Korisna je i estetska, a nudi mogućnost personalizacije. Svojim grafičkim izgledom ističe dizajn vozila i štiti karoseriju.
- 100% digitalni i intuitivni upravljački interface nudi rasterećeno vozačevo mesto povezano s komandama objedinjenim oko 7“ ekrana osetljivog na dodir.
- Široka prednja sedišta dizajnirana su tako da podsećaju na sofu.
- Suvozačev vazdušni jastuk ugrađen je u plafon, tehnologija Airbag in Roof je svetska, jedinstvena i putnicima napred nudi više prostora i veću zapreminu pregrada i fioka.
- Panoramski stakleni krov s visokom toplotnom zaštitom obasjava kabinu bez osećaja vrućine.

Jedinstven stil modela C4 Cactus lako je prepoznatljiv i ističe se:
- glatkim i prečišćenim površinama,
- fluidnim oblicima lišenim svakog oblika agresivnosti,
- bočna leptir stakla i „plutajući“ krov,
- „tehnološki“ svetlosni potpis s dnevnim LED svetlima i svetlima ugrađenim u Airbump.
- grafičkim elementima koji ističu funkcionalnost (Airbump i blatobrani nude zaštitu, krovni nosači služe za prevoz predmeta, veliki panoramski krov s visokim faktorom toplotne zaštite propušta svetlost).

Airbump je inovacija koja je ekskluzivnost marke Citroen, a ugrađena je u bokove i branike, a Airbump je dostupan u četiri boje (crna, siva, bež i smeđa), čime se povećavaju mogućnosti personalizacije sa 10 boja karoserije i tri boje unutrašnjosti (Ambiance Stone Grey, Pack Habana Inside i Pack Purple Inside). Pored toga, nudi i pravu zaštitu od svakidašnjih manjih oštećenja. Njegova elastična površina od termoplastičnog poliuretana (TPU) sadrži kapsule vazduha koje amortizuju udarce. Airbump ne zahteva posebno održavanje nego direktno utiče na smanjenje troškova održavanja i popravki.

Prvi korak u dobijanju više udobnosti bio je da se oslobodi prostor za vozača i putnike. Citroen C4 Cactus dugačak je 4,16 metara, širok 1,73 m i visok 1,48 metara, a ima međuosovinsko rastojanje 2,60 m (isto kao i Citroen C4). Na njemu je 1/3 staklenih površina, a kako su točkovi postavljeni na sva četiri ugla vozila skraćeni su prepusti napred i pozadi. Niska armaturna ploča s vodoravnim linijama nudi više prostora suvozaču i mnogo prostora za ostavljanje stvari i jednostavan pristup. To je postignuto ugradnjom potpuno digitalnog interfejsa i optimizovanom konstrukcijom vozačevog mesta.

Široka prednja sedišta takođe su rezultat novog arhitektonskog pristupa: dizajnirana su tako da podsećaju na sofu, za još više udobnosti. Putnici pozadi imaju na raspolaganju mesta za kolena kao u modelu Citroen C4. Zahvaljujući istom međuosovinskom rastojanju, Citroen C4 Cactus nudi isti osećaj prostranosti dok je istovremeno kompaktniji (samo 4,16 m dužine radi lakšeg rukovanja i upravljivosti u gradu). Nudi veliku zapreminu prtljažnika od 358 litara. Drugi korak u stvaranju osećaja udobnosti: opuštena i elegantna unutrašnjost. Prečišćen unutarnji dizajn oplemenjuje kabinu:
- unutrašnje ručice vrata (kožni remeni) i gornji pregradak armaturne ploče (okovi i ekseri) oblikovani su tako da liče na putne torbe,
- presvlake sedišta, obloge vrata i armaturne ploče mogu da budu u jednoj od tri boje: Siva Ambiance Stone Grey, Ljubičasta Pack Purple Inside i Smeđa Pack Habana Inside.

Osim potrošnje goriva, celokupni troškovi korišćenja modela C4 Cactus smanjeni su za više od 20% u odnosu na referentne modele u segmentu kompaktnih limuzina. Naime, zahvaljujući optimizovnoj masi, trošenje potrošnih materijala znatno je smanjeno. A zaslugom Airbumpa u mnogome su smanjeni troškovi popravki.

 

Citroen C4 CactusCitroen C4 Cactus