Dacia DusterDacia Duster

 

Na na Frankfurtskom salonu automobile 2017. predstavljen je novi Duster. Potpuno nov moderan, privlačan i robustnog izgleda. Potpuno je redizajnirana unutrašnjost, nova je oprema i niz novih sistema.

Od Dusterovog prvog predstavljanja 2010. godine, prodato je više od milion primeraka i Dacia planira da nastavi ovaj izuzetan uspeh potpuno novim Dusterom.

Avanturistički pedigre potpuno novog Dustera i spremnost na vožnju izvan utabanih puteva izraženi su osavremenjenim dizajnom najnovije verzije. U skladu s DNK-om dosadašnjih modela, novi Duster spaja robustan, mišićav dizajn sa snažnim karakterom koji je naglašen novom bojom karoserije, Atacama narandžastom.

Prepoznatljiva prednja maska novog Dustera proteže se do prednjih svetala ugrađenih u same uglove automobila, zahvaljujući čemu se on čini širi. Novi svetlosni potpis uključuje LED dnevna svetla podeljena u tri dela. Profilisane linije vodoravnog poklopca motora doprinose snažnom karakteru automobila. Veća, serijski obojena, prednja zaštita voznog sistema izrađena od mat hroma doprinosi pustolovnom utisku automobila i otporna je na grebanje kako bi se zadržao elegantan izgled automobila.

Povišena linija prozora doprinosi osećaju snage i zaštite putnika. Vetrobransko staklo pomereno je prema napred za 100 mm u odnosu na aktuelni Duster i više je nagnuto, što unutrašnjost čini dužom i stvara utisak prostranosti. Novi aluminijumski krovni nosači, često obeležje SUV-a, izdužuju linije vetrobranskog stakla i čine profil dinamičnijim. Naplatci od 17 inča, izbočeni blatobrani i crni zaštitni lukovi naglašavaju avanturistički karakter automobila.

Vodoravne linije i svetla smeštena u same uglove automobila naglašavaju utisak stabilnosti. Dacijin zadnji svetlosni potpis – četiri posebna crvena kvadrata – prilagođen je Dusteru. Šira, serijski obojena, zadnja zaštita voznog sistema izrađena je od mat hroma. 

Novi Duster odlikuje i poboljšana udobnost, postignuta uz pomoć potpuno redizajnirane, viskokovalitetne unutrašnjosti i opreme.

Tabla sa instrumentima je u potpunosti redizajnirana za snažniji utisak luksuza i bolju ergonomiju. Sedišta su u potpunosti izmenjena za veću udobnost i bolju potporu leđa. Posebna pažnja posvećena je materijalima i završnoj obradi. Kvalitet unutrašnjosti primetan je na prvi pogled. Pametna rešenja za odlaganje stvari (28,6 litara) povećala su ukupan prtljažni prostor.

Novi Duster nudi čitav niz opreme koja nikad pre nije viđena u ponudi rumunskog proizvođača, a koju njihovi kupci željno iščekuju. Ona uključuje kameru za vožnju napred i pozadi, upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, vazdušne zavese, automatski klima uređaj, karticu za beskontaktno otključavanje i startovanje motora i automatsko uključivanje prednjih svetala.

Ponuda motora obuhvata dva benzinska, SCe 115 i TCe 125 uparena sa manuelnim menjačima koji mogu da budu ugrađeni u verzije sa pogonom 2WD i 4WD. Motor SCe 115 biće dostupan i u verziji sa pogonom na tečni naftni gas.

U ponudi su i dva dizel motora, verzija dCi 90 biće u ponudi samo sa prednjim pogonom (2WD), dok je dCi 110 predviđen za verzije sa pogonom 2WD i 4WD. Snažniji dizel motor, osim sa manuelnim, može da bude uparen i sa EDC automatskim menjačem.

Sveobuhvatnim pristupom obnovi ovog popularnog modela, Dacia je pokazala da namerava da nastavi putem uspeha i da postavlja nove prodajne rekorde.

 

Dacia DusterDacia Duster