Jaguar F-paceJaguar F-pace

Jaguar F-pace predstavlja prvi SUV ovog britanskog proizvođača, čije je ime oduvek bilo sinonim za luksuzne, prestižne i elegantne limuzine. Međutim, očigledno je da se vremena menjaju, pa samim tim i potrebe kupaca, uz naravno neizbežne promene i u ponudi proizvođača.

Atraktivan dizajn, široki i naglašeni lukovi točkova, veliki poklopac motora, kao i bogato dimenzionirani branici - svi oni čine ovaj automobil izuzetno dinamičnim, ali i briljantnim u nastupu i ostavljanju utiska na posmatrača. Masivnost, koja je toliko potrebna u SUV segmentu, ovde je prisutna u izreženijoj meri i Jaguar F-pace svojom pojavom uliva poštovanje.

F-pace poseduje brojne napredne bezbednosne funkcije. Između ostalih tu su i Sistem za pomoć pri hitnom kočenju (Emergency Brake Assist) - koji povećava kočnu silu do maksimuma u slučaju brzog pritiskanja pedale - i Sistem za samostalno hitno kočenje (Autonomous Emergency Braking) koji može da otkrije pešaka i predvidi eventualni sudar, upozoravajući vozača i automatski usporava automobil kako bi se izbegao mogući sudar.

Kako bi se vožnja učinila lakšom i bezbednijom, F-pace poseduje i brojne druge sisteme pomoći vozaču. Na raspolaganju je tempomat sa ograničivačem brzine, koji omogućava podešavanje maksimalne brzine. Sistem za upozoravanje promene traka upozorava na napuštanje saobraćajne trake. Tu je i pomoć za stabilnost prikolice koja pomaže da se uspostavi kontrolu nad automobilom u slučaju zanošenja prikolice.

F-pace tehnologija vožnje čini svaku vožnju sigurnijom i ugodnijom. Jaguar Drive Control omogućava laku promenu načina vožnje. Sistem Torque Vectoring optimizuje kontrolu i u najužim krivinama. Sistem Torque Vectoring by Braking (TVbB) daje osećaj sportske agilnosti i dodatno pouzdanje vozaču. Sistem kontrole dinamičke stabilnosti (Dynamic Stability Control) poboljšava stabilnost u neočekivanim situacijama.

Posedovanje pametnih funkcija čini upravljanje F-Pace-om lakim i bez napora. Za svaku krivinu ili manevar, električni servo upravljač (Electric Power Assisted Steering - EPAS) daje izvrsni osećaj kontrole nad automobilom i preciznost. Sistem za pomoć pri pokretanju na uzbrdici i Stop/Start tehnologija čine vožnju gradom uglađenijom i efikasnijom. Električni podizači prozorskih stakala jednim dodirom i senzor za kišu čine svaku vožnju još jednostavnijom.

USB, AUX i iPod utikači na raspolaganju su kako bi učinili uživanje u medijima preko multimedijskog sistema još jednostavnijim. Uparivanje sa Bluetooth-om takođe omogućava integraciju mobilnog telefona sa sistemima automobila.

F-pace raspolaže paletom rafiniranih, efikasnih dizel i benzinskih motora, uključujući i novu paletu Ingenium dizel motora. Svi oni omogućavaju dinamično vozačko iskustvo i značajne Jaguarove performanse. F-pace motori opremljeni su Stop/Start tehnologijom i pametnim regenerativnim punjenjem - skupljajući kinetičku energiju prilikom kočenja za punjenje akumulatora - za maksimalnu ekonomičnost, naročito prilikom vožnje u gradu.

F-pace -ov 2.0 litarski, 4-cilindrični, 180 KS Turbocharged dizel motor pripada Ingenium paleti motora. Ingenium je Jaguar Land Roverova nova vrsta rafiniranih i efikasnih motora dizajnirana za postizanje performansi bez napora. Naprednom tehnologijom i kompletnom konstrukcijom od aluminijuma, Ingenium omogućava impresivnu potrošnju goriva i CO2 emisije. Bolja efikasnost je razumljiva, ako se zna da je Ingenium 20 kg lakši od svog prethodnika.

Snažan 3.0 litarski V6 dizel motor razvija snagu od 300 KS i impresivni obrtni moment od 700 Nm za eksplozivne performanse i odličnu vožnju.

F-pace-ovi benzinski motori nude snagu i poletnost sa poboljšanom efikasnošću. Korišćen i u F-type-u, 3.0 litarski V6 Supercharged benzinski motor dostupan je u verzijama od 340 KS i 380 KS. U verziji sa 380 KS automobil ubrzava 0-100 km/h za 5,5 sekundi. Ovi kompletno aluminijumski motori omogućavaju trenutni pristup visokim performansama i obrtnim momentima u svim režimima rada, kao i jedinstveni zvuk izduvnog sistema..
Jaguar F-paceJaguar F-pace