Mazda CX-3Mazda CX-3


Jedan od potpuno novih modela nastalih na talasu ultra popularnog segmenta mini ili gradskih SUV-ova je i Mazda CX-3. Potpuno novi model savršeno se uklopio u dizajnerski pravac ovog japanskog proizvođača automobila. Novi model tehnički oslanja se na platformu Mazde 2.

Potpuno nova Mazda CX-3 je kompaktni crossover koji kombinuje jedinstvenost, eleganciju i živahnost Dizajna KODO – duša pokreta s udobnošću i praktičnošću kako bi se uskladio sa modernim životnim stilom. Prednji deo automobila je izuzetno agresivan, sa velikom maskom hladnjaka koja uz oštre crte farova otkriva izrazitu dinamičnost u nastupu. Pogled na bok automobila otkriva akcentovane rubove točkova, koji u kombinaciji sa aluminijumskim naplatcima velikih dimenzija savršeno odgovaraju agresivno-sportskom nastupu novog Mazdinog krosovera. Plastične zaštitne obloge rubova točkova otkrivaju diskretno koketiranje sa off-road nastupom. Masivni branik pozadi uliva dodatno poverenje u ovaj automobil, ostavljajući utisak robustnosti, koji je izuzetno cenjen kod ovog tipa automobila.

U kokpitu sve je ergonomski dizajnirano oko vozača. Od zakrivljenih kontura instrument table do optimalno razmeštenih merača, displeja i komandi, sve ostavlja utisak ergonomije koja je maksimalno unapređena. Povišeno sedenje daje idealan položaj za vožnju obezbeđujući poboljšanu vidljivost i kontrolu. Pod prtljažnog prostora koji može da se postavi na jednu od dve visine, pruža obilan prostor i fleksibilan kapacitet za prtljag, omogućavajući prilagođavanje visine poda prtljažnog prostora potrebama i dimenzijama tereta.

Mazdin inovativni interfejs između čoveka i mašine nove generacije podeljen je na dve zone radi bezbednosti vozača. Aktivni vozački displej pruža informacije o automobilu u visini očiju kako bi vozač mogao da  ostane fokusiran na put ispred sebe. U drugoj zoni, sistem MZD Connect pruža jednostavan pristup komunikacijama, sistemu za informacije i zabavu i navigaciji putem displeja u boji osetljivog na dodir i HMI-commandera.

Za bezbednost putnika namenjeni su brojni sistemi aktivne i pasivne bezbednosti. Na ovom mestu treba pomenuti sistem kontrole mrtvog ugla (BSM), Inteligentni sistem kočenja u gradskoj vožnji (SCBS), kao i mnoge druge sisteme namenjene bezbednosti.

Na evropskom tržištu Mazda CX-3 nastupa sa dvolitarskim benzincima Skyactiv - G tehnologije sa 120 i 165 KS koji garantuju maksimalne performanse uz minimalnu potrošnju. Za ljubitelje dizel pogona, spreman je 1,5 litarski motor sa 105 KS.


Mogućnosti personalizacije opreme veoma su široke, tako da su u ponudi četiri paketa – Emotion, Challenge, Attraction, kao i Revolution. Za najzahtevnije kupce pripremljen i pogon na sva četiri točka, koji daje maksimalnu bezbednost u eksploataciji. Takođe, može da se izabere između manuelnog i automatskog šestostepenog menjača.

Svetski analitičari automobilskog tržišta najavljuju da će do 2020. godine odnos „običnih“ automobila i SUV-ova biti 50:50. Imajući ovu činjenicu u vidu, može se reći da je Mazda, ulazeći u utakmicu sa rivalima poput Opelove Mokke, Peugeota 2008 ili Renault Captura, koji je i najprodavaniji u Evropi u segmentu mini SUV-ova, pravovremeno povukla očigledno ekonomski opravdan potez. Imajući u vidu kvalitet japanskih automobila, kao i Kodo dizajn, sasvim smo sigurni da uspeh novog modela neće izostati.
 

Mazda CX-3Mazda CX-3