Mercedes-Benz CLA-klase

 

Mercedes-Benz CLA-klaseMercedes-Benz CLA-klase

Možda i najvažniji novitet u 2013. godini za proizvođača sa trokrakom zvezdom svakako je u potpunosti novi automobil, Mercedes-Benz CLA-klase. Coupe sa četvoro vrata je osveženje game koje je nastalo na platformi nove A-klase.
Posmatrajući novi model, teško je ne primetiti dizajnerske sličnosti (nimalo slučajne) sa sada već etabliranim modelom CLS, koji je ustvari još pre 10 godina postao začetnik segmenta coupea sa četvoro vrata. Sada CLA otvara novo poglavlje u kompaktnom segmentu vozila. Poznato je da su kupe modeli vrlo aerodinamični, a CLA u BlueEFFICIENCY verziji može se da se pohvali najmanjim otporom vazduha kod serijskih automobila, svega 0,22.
Dizajn eksterijera je izuzetno agresivan. I to važi kako za prednji, tako i za zadnji kraj koji svojom prelepo dizajniranom svetlosnom grupom ostavlja izuzetno upečatljiv utisak. Silueta je niska i ceo automobil odiše skladom, snagom, gipkošću, ali i primerenom dozom agresivnosti za jedan Mercedes-Benz.
Enterijer odiše kvalitetom. On se tehnički takođe oslanja na A klasu, pri čemu se čini da je ceo automobil za nijansu kompaktniji, čvršći i solidniji. Upotrebljeni materijali su zaista vrhunskog kvaliteta, bilo da je u pitanju osnovni paket opreme ili jedna od najskupljih varijanti, AMG Edition 1.
Mercedes-Benz CLA ima dužinu 4630 mm, širinu 1777 mm te visinu 1432 mm. Kompaktni coupe model CLA osigurava obilje vrhunske tehnologije koja garantuje najveći nivo sigurnosti za vozača, ali i sve putnike. Tako već svaki serijski opremljen CLA raspolaže sistemom prepoznavanja umora vozača ATTENTION ASSIST, kao i COLLISION PREVENTION ASSIST sa prilagodljivim sistemom za poboljšanje kočenja.
Na početku prodaje kupci će na raspolaganju imati četiri pogonska motora, 3 benzinska i jedan dizel motor, svi opremljeni start/stop sistemom. CLA 180 je početni model koji iz zapremine 1,6 litara osigurava snagu od 90 kW (122 KS) i 200 Nm obrtnog momenta. Mercedes navodi i potrošnju od svega 5,4 l/100 km, i emisija CO2 od 126 g/km.
CLA 200 takođe iz motora zapremine 1,6 litara oslobađa snagu od 115 kW (156 KS) i 250 Nm obrtnog momenta. Postiže najveću brzinu od 230 km/h, a prenos snage vrši 6-stepeni ručni menjač. Mercedes-Benz CLA 250 zapremine dve litre je model sa vrha ponude sa 155 kW (211 KS) i 240 Nm obrtnog momenta, kao i 7G-DCT mjenjačem. Jedini dizel model je CLA 220 CDI sa 125 kW (170 KS) i emisijom izduvnih gasova od svega 109 g/km CO2.
Kasnije tokom godine ponudu će obogatiti CLA 45 AMG koji će imati pogon na sva 4 točka i vrhunski motor snage 360 KS iz svega dve litre zapremine, a koji se već dokazao u AMG modelu A klase. Ponudu će zaokružiti i CLA 200 CDI sa 1,8 litarskim motorom koji razvija 100 kW (136 KS) i 300 Nm obrtnog momenta i najveću brzinu od 220 km/h.
Mercedes je sa svojim modelom CLA ušao u jedan, slobodno možemo reći, potpuno novi segment. Atraktivan dizajn, vrhunski kvalitet enterijera i trokraka zvezda proizvođača iz Sindelfingena definitivno ponosnom vlasniku donosi dosta prestiža. Čini se da je Mercedes upravo na polju atraktivnosti svog dizajna u poslednje vreme zaostajao za atraktivnijim modelima BMW-a o Audija, pogotovo kada je u pitanju mlađa publika. CLS za mlade, odnosno CLA, je to sve ispravio i napravio ponudu koja se teško odbija.

Mercedes-Benz CLA-klaseMercedes-Benz CLA-klase