Mercedes-Benz GLCMercedes-Benz GLC

Mercedes-Benz je odlučio da napravi spremanje u svom dvorištu i pripremio je potpuno nove oznake za svoje SUV modele. Nekadašnji model GLK, ustupio je mesto modernijem i sofisticiranijem modelu GLC. Nova oznaka ukazuje da se ovaj model oslanja na C klasu, te da obilato koristi motore i menjače iz pomenutog modela.


Promena u dizajnu i otklon u odnosu na prethodnika je, mogli bismo reći, prilično radikalna. Od kockastih linija prethodnika nije ništa ostalo. Sada dominiraju omekšane linije, koje u potpunosti odgovaraju drugim Mercedes-Benz modelima. Na prednjem delu automobila dominantno mesto zauzima trokraka zvezda, kao farovi relativno pravilnog oblika. Na bokovima automobila dominiraju velike limene površine i proporcionalno male staklene površine. Stop svetla predstavljaju najupečatljiviji detalj zadnjeg kraja automobila, uz dupli izduv smešten u samom zadnjem braniku.


Enterijer se u dizajnerskom smislu u potpunosti oslanja na C klasu. Arhitektura unutrašnjeg prostora je identična, sa visoko postavljenim ekranom u tablet stilu na vrhu centralne konzole. Pomenuti ekran može imati dimenzije od 7 do 8.4 inča, već u zavisnosti od nivoa opreme. Upravo je centralna konzola istaknuta vizuelno zahvaljujući upotrebi drugačijih materijala u odnosu na ostatak enterijera, pri čemu tri hromirana ventilaciona otvora dominiraju gornjim delom centralne konzole.


Mercedes-Benz GLC je znatno porastao u odnosu na prethodnika. Novi model je duži 120 mm u odnosu na prethodni, širi je 50 mm i viši 9 mm. Za komfor putnika značajno je i povećanje međuosovinskog razmaka od 118 mm. Prtljažnik je takođe veći i sada ima zapreminu od 580 litara. Ukoliko se obore sedišta, zapremina tovarnog prostora raste na 1600 litara. Ono što dodatno unapređuje upotrebljivost ovog automobila je i mogućnost obaranja naslona zadnjeg sedišta 40/20/40.


Za pogon se koriste benzinski i dizel agregati. Od benzinaca moguće je dobiti model sa oznakom GLC 250, koji iz radne zapremine od dva litra oslobađa 211 KS. Boje dizelaša brani pogonska jedinica u dve varijante snage, oznaka GLC 220 i GLC 250 d. Prva pogonska jedinica raspolaže sa 170 KS, dok druga ima respektivnih 204 KS. U oba slučaja radi se o pogonskom agregatu zapremine 2.2 litra, pri čemu potonji poseduje dve turbine. Pogon se prenosi na sve točkove, preko sistema 4matic. Menjačka kutija ima devet brzina, što garantuje glatku promenu brzina, dobro ubrzanje, kao i minimalnu moguću potrošnju. Smanjenju potrošnje dodatno doprinosi i koeficijent otpora od 0,31.


Mercedes-Benz je tržištu ponudio i hibridnu verziju. koja poseduje oznaku GLC 350e 4matic. Njegov pogonski deo se sastoji od benzinskog motora od 211 KS, kao i elektromotora od 116 KS. Za ovo automobilo Mercedes garantuje autonomiju od 34 km u elektromodu, dok je maksimalna brzina plug-in hibrida 235 km/h. Uz ovu kombinaciju Mercedes-Benz nudi isključivo unapređeni 7G-tronic menjač.


Želeći da ponudi i malo „offroad začina“, Mercedes-Benz je opciono ponudio i Rocking system koji povećava rastojanje od tla za 50 mm. Pored ovog, za terensku vožnju postoje dodatna tri programa: Incline, Off Road i Trailer. Uz standardne pakete opreme, Mercedes je obezbedio i veoma širok dijapazon dodatne opreme. Za oblaganje enterijera je moguće koristiti kožu, aluminijum, drvo, karbon, dok panorama krov otvara jednu sasvim novu dimenziju vožnje.
 

Mercedes-Benz GLCMercedes-Benz GLC