Mitsubishi je ove godine predstavio svoj novi model u klasi kompaktnih krosovera. ASX, kako su ga nazvali, zapravo ne nasleđuje nijedan do sada poznati model i predstavlja sasvim novu i svežu ponudu ovog dalekoistočnog proizvođača. Novi krosover je moguće dobiti u varijanti sa benzinskim i dizel agregatima i pogonom na dva, odnosno četiri točka.

Dizajn prednjeg dela ASX-a je u potpunosti u skladu sa novom filozofijom Mitsubishija. Atraktivan i agresivan prednji kraj, sa maskom hladnjaka kao najupadljivijim detaljem, ostavlja snažan utisak na posmatrača. Moćan odbojnik, sa inkorporiranim spojlerom i maglenkama koketira sa sportom, dok prednje svetlosne grupe smeštene u same uglove dodatno zaokružuju uspeli dizajn. Pogled sa boka otkriva naglašene lukove točkova koje potenciraju muskuloznost, kao i liniju koja se proteže od prednjih točkova pa sve do kraja automobila koja akcentuje aerodinamičnost vozila. Zadnji kraj je standardnog izgleda za vozila ovog tipa, sa izdvajanjem masivnog zadnjeg odbojnika i hromirane izduvne cevi.

Pogled u enterijer otkriva jednostavne i funkcionalne linije kojima je proizvođač želeo da naglasi svakodnevnu upotrebljivost svog novog kompaktnog krosovera. Ispred vozača se nalazi klasična instrument tabla sa analognim pokazivačima koja je dovoljno pregledna. Centralna konzola je masivna, sa jasnim komandama ventilacije, odnosno klime i radio uređajem. Mitsubishi ističe da su prilikom projektovanja enterijera dosledno poštovani postulati ergonomije i obećava udoban boravak u kabini svim putnicima.
Osim toga, posvećena je dužna pažnja i bezbednosti putnika. ASX je opremljen prednjim, bočnim i zavesastim vazdušnim jastucima, kao i vazdušnim jastukom za kolena. Sistemi aktivne bezbednosti, poput ABS-a i ESP-a, dopunjeni su sistemom kontrole trakcije, pomoći prilikom starta na uzbrdici, kao i posebnim sistemom koji detektuje snažna i iznenadna kočenja i o tome ubrzanim blinkanjem stop lampi obaveštava ostale učesnike u saobraćaju. Senzori za kišu, odnosno svetla dodatno zaokružuju bezbednost, ali i poboljšavaju osećaj luksuza. Klima uređaj, audio sistem i kompletan elektropaket su deo standardnog paketa. Postoji širok izbor dodatne opreme, tako da za muzičke sladokusce biće značajno da mogu da poruče Rockford-Fosgate audio sistem snage 710 W sa sedam zvučnika.
Kupcima je ostavljena mogućnost izbora benzinskih agregata zapremine 1.6 litara snage 117 KS i dizelaša zapremine 1.8 litara sa 150 KS. Mitsubishi navodi da je njegov dizelaš prvi na svetu ugrađen u putničko vozilo sa varijabilnim vremenom otvaranja ventila. Za oba motora u cilju poboljšanja ekoloških karakteristika i smanjenja potrošnje namenjen je start & stop sistem. Pogon po želji kupca može biti na dva, odnosno sva četiri točka.
Mitsubishi, stekavši slavu na relijima širom sveta, širi svoju paletu modela i pokušava da evropskom kupcu približi koncept kompaktnog krosovera. Nissan Qashqai, koji je sve do sada bio gotovo bez konkurencije, dobio je dostojnog takmaca iz Zemlje izlazećeg sunca.