Audi A2 koncept

12. Sep 2011

Audi-A2_Concept_01Konceptnom tehnološkom studijom A2, Audi nudi pogled na vožnju na električni pogonom u megagradovima budućnosti. Potpuno električno pokretan A2 koncept je klasičan prostorni koncept: premium vozilo za gradske uslove vožnje koje nudi veliki prostor i primerne vozne karakteristike.
Audi A2 koncept demonstrira veštine Audijevih dizajnera u kompaktnom pakovanju. Dugačak je samo 3.804 milimetra, širok 1.693 milimetra i visok 1.494 milimetra; ipak, na putu ostavlja utisak elegancije, snage i sportskih osobina. Kao što je i uobičajeno za Audi, njegova čista pojava do kraja se koncentrše na bitno. Zatamnjeni stakleni krov ove studije u Electric White boji postaje proziran pritiskom na dugme. Kada se dovede električni napon, male čestice integrisane u staklo se poravnaju i nesmetano propuštaju svetlost. Međutim, kada se stakleni krov zatamni, skoro u potpunosti blokira infracrveni deo spektra sunčeve svetlosti i efikasno zatamnjuje unutrašnjost.
Drugi naglasak A2 koncepta su u matricu složena LED prednja svetla. čitava grupa malih svetlećih dioda, koje su raspoređene jedna iznad druge, daju dugo i kratko svetlo.
Bočni pogled na ovu tehnološku studiju takođe ne odskače od tipičnog Audija, sa istaknutim otvorima za točkove, niskom siluetom prozora i inijom krova koja počinje da se spušta već od vetrobranskog stakla da bi se završila u dugačkom zadnjem spojleru. Oštre linije zaokružuju napete metalne površine. Dinamična linija iznad pragova prepoznatljivo se uzdiže; tornado linija ispod prozora kreće se lagano prema gore. Malo ispod ove tornado linije nalazi se karakteristično obeležje Audi A2 koncepta – Audi dinamično svetlo: niz svetala koja povezuju prednja i zadnja svetla.
Unutrašnjost takođe odražava filozofiju koja stoji iza Audi A2 koncepta. Ona je svetla, čista, otvorena i prostrana s intuitivnim komandama. Prednja tabla je podeljena u dva dela, s tim da polukružni levi deo obuhvata prostor vozača. Arhitektura unutrašnjosti iskorišćava mogućnosti koje nudi električni pogonski sistem. Nema središnjeg tunela; konzola između prednjih sedišta može da se spusti kako bi se omogućio slobodan prolaz kroz automobil. Vazduh za grejanje i hlađenje protiče indirektno i bez stvaranja promaje kroz perforiranu površinu ispod vetrobranskog stakla.
Audi-A2_Concept_03Audi-A2_Concept_05
Otvoreni deo u obliku školjke, služi kao stub za upravljanje i vodoravno se širi u kokpit. Na samom kraju je i ekran od sedam inča pored kojeg se nalaze dva sekundarna displeja s brzinomerom i meračem snage. Konzola između sedišta, koja se uvlači, uključuje dodatne dugmiće za unos slova i brojeva, kao i za sekundarne funkcije – dodatni napredak postojećeg MMI sistema. Ulaz za iPhone zaokružuje ovaj kontrolni koncept.
Ova studija ima ugrađene sve Audi connect tehnologije. Bluetooth online telefon u automobilu ga spaja na Internet preko UMTS modula, a WLAN hotspot funkcija omogućuje putnicima da surfuju, kao i da šalju i primaju e-mail poruke s njihovih mobilnih telefona. Brza prenosna veza isporučuje specijalno pripremljene vesti i informacije u automobil. Trenutne usluge koje Audi nudi za navigaciju: karte sa slikama sa Google Earth aplikacije, Audi online saobraćajne informacije, pretraživanje Google POI informacija uz pomoć glasa i Google Street View.
Audi A2 koncept je u potpunosti električno vozilo. Litijum-jonska baterija, koja se nalazi u dvostrukom podu ima kapacitet 31 kWh energije, od čega je iskoristivo 24 kWh. Elektro-motor je poprečno postavljen u prednji deo automobila. Isporučuje 85 kW (116 KS) maksimalne snage (60 kW kontinuirano) i obrtni moment od 270 Nm (160 Nm kontinuirano) na prednje točkove preko jednobrzinskog menjača.
Ova Audijeva tehnološka studija ima radijus od 200 km u Evropskom ciklusu vožnje. Treba približno 1,5 sat da se do kraja napuni baterija preko 400 voltne trofazne utičnice, a oko četiri sata preko kućne 230 voltne utičnice. Audi A2 koncept je takođe konstruisan za novu beskontaktnu tehnologiju punjenja (Audi Wireless Charging). Audi A2 koncept je agilno vozilo. Ubrzava od 0 do 100 km/h za 9,3 sekunde; maksimalna brzina je ograničena na 150 km/h,da bi se obezbedio što veći radijus.

Audi-A2_Concept_04Audi-A2_Concept_02


Ime i prezime
Komentar