BMW serije 5 - Novi oblik lepote

03. Feb 2011

BMW-5-Series_09

 

Sve je počelo kao takmičenje između timova dizajnera. Na kraju se novi BMW Serije 5 pojavio kao koherentna vizija izuzetne snage i elegancije. Ritam izvajanih linija počinje sa svetlima sugerišući izvor snage koji čeka svoju prvu komandu. Intrigantne inovacije, kao što su Head-Up displej, koji projektuje brzinu i navigaciona upozorenja sa komandne table na vetrobranu, drže vozača fokusiranim na put.

BMW je u višoj srednjoj klasi oduvek bio u samom vrhu. Serija pet spada u grupu takozvanih premijum direktorskih limuzina. Predstavljen je davne 1972. godine i u svojoj aktuelnoj šestoj generaciji predstavlja limuzinu izuzetno dinamičnog izgleda sa vrhunskim ponašanjem u vožnji i savršenom motorizacijom.

 

Dizajn eksterijera je karakterističan za bavarskog proizvođača. Prednji kraj vozila na sebi nosi dominantne „BMW bubrege“ kao i prednje svetlosne grupe modernog dizajna i lako zašiljenog oblika. Bočna silueta je muskulozna, ravnih i čistih linija, dok pogled na zadnji deo vozila otkriva stop lampe izvedene u LED tehnologiji koje svojom pojavom ostavljaju izuzetan utisak na posmatrača.

Dinamičnost i elegancija enterijera predstavljeni su neprekidnom linijom koja povezuje instrument tablu sa podom. Visokokvalitetni kontrolni elementi su ergonomično postavljeni i savršeno pristaju čim se sedne u vozilo. Posle dužeg vremena, centralna konzola je opet lagano zakrivljena ka vozaču, sugerišući na taj način da serija 5 i nije sasvim obična limuzina i da je svom vozaču spremna i sposobna da pruži mnogo više od svojih konkurenata.
BMW-5-Series_10BMW-5-Series_12BMW-5-Series_01
BMW puno polaže u bezbednost. Svoju novu limuzinu opremio je gotovo svim postojećim sistemima bezbednosti, od standardnih poput ABS i ESP, pa sve do kamere za noćnu vožnju, head-up displeja, aktivnog tempomata itd.


Za novu seriju 5 može se slobodno reći da redefiniše pojam luksuza. Tu su, između ostalog, vrhunski četvorozonski klima uređaj, navigacioni sistem Professional, sistem asistencije pri parkiranju, kao i i-Drive, novi sistem kontrole vozila.

Sve do sada, kočenje je označavalo gubitak energije. Regeneracija kočne energije označava kraj tog procesa jer koristi energiju koja se stvara pri kočenju za punjenje akumulatora. Čim vozač skine nogu sa gasa, aktivira se generator koji konvertuje višak kinetičke energije u električnu energiju. Čim se akumulator dopuni do kraja, generator prekida vezu sa motorom. Motor je rasterećen, a emisija štetnih gasova je smanjena. Ušteđeno gorivo znači da je ostalo više snage za ubrzavanje.
BMW-5-Series_11BMW-5-Series_13BMW-5-Series_07
Pogonski agregati su benzinski i dizel, izuzetno ekološki prihvatljivi, sposobni čak da zadovolje i Euro 6 norme. BMW smatra da će biti najzastupljeniji benzinski i dizel agregati sa šest cilindara u linijskom rasporedu koji obećavaju izuzetnu kulturu rada. Četvorocilindrični dizel motor u modelu 520d namenjen je onima koji žele da se voze uz minimalni utrošak energije. Osmocilindarski benzinski agregat u modelu 550i ostvaruje impozantnih 407 KS i predstavlja idealno rešenje vozačima koji žele veliku rezervu snage u svakom trenutku.

Integralno aktivno upravljanje, dinamička kontrola pogona, dinamička kontrola amortizera i adaptibilan pogon uz vrhunsku šasiju imaju zadatak da pruži vrhunsku udobnost i upravljivost. Mora se reći da to nije nimalo lak zadatak, jer BMW serije 5 oduvek je bio prepoznatljiv kao automobil u svojoj klasi sa daleko najboljim dinamičkim karakteristikama.
BMW-5-Series_03BMW-5-Series_08

Dizajn eksterijera


"Ako automobil ne izgleda dinamično, kako ćemo onda poverovati da je dinamičan u vožnji? Morate biti u stanju da vidite i ostetite njegov karakter. Isti je slučaj sa talentovanošću. Nije dovoljno samo da posedujete talenat, morate biti u stanju da ga iskoristite." Adrijan van Hojdonk, šef dizjnerskog tima BMW Group.

BMW-5-Series_06BMW-5-Series_04


Ime i prezime
Komentar