Jaguar Land Rover zatvara fabrike

15. Apr 2019

Jaguar Fabrika
Najveći britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover nakon što je zabeležio pad prodaje u Evropi i Kini, kompanija je zatvorila svoje fabrike na nedelju dana. Ova odluka, kako piše Guardian, deo je priprema za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, a zatvorene su četiri britanske fabrike koje ukupno zapošljavaju 18.500 ljudi.

Jaguar Land Rover ima običaj da prekine proizvodnju u susret Uskrsu, ali ove godine to je učinio nedelju dana ranije. To je produženje dogovoreno još u januaru kako bi se ovaj britanski proizvođač pripremio za probleme koje bi Brexit mogao dodatno da izazove. Tada se očekivalo da će Britanija da napusti Evropsku Uniju 29. marta.

Radnici zaposleni u fabrikama Jaguar Land Rovera i tokom ove tri nedelje, koliko će britanske fabrike da budu zatvorene, primaće platu, ali će sve te sate kasnije morati da nadoknade.

Uz zatvaranje fabrika, kompanija je zbog lošijih poslovnih rezultata prouzrokovanih Brexitom počela i da otpušta svoje radnike.

U prošloj poslovnoj godini Jaguar Land Rover je prodao 578.915 svojih automobila, što je pad od gotovo šest odsto, dok je samo u martu prodaja pala 8,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Jaguar Land Rover širom sveta zapošljava 40.000 ljudi, a otpustiće ih 4.500. Najveći broj otpuštenih biće među zaposlenima na menadžerskim pozicijama.

“Znali smo da moramo da budemo proaktivni kako bismo umanjili potencijalne posledice lošeg ili, pak, tvrdog Brexita. Dobavljači treba da se pripreme kako bi mogli svoje delove da dopreme do naših fabrika“, objasnili su u kompaniji.

Uz ostale velike proizvođače automobila, Jaguar Land Rover već neko vreme pravi zalihu delova automobila, ali s poteškoćama u nabavci moći će da se nose samo nekoliko dana, a ne nedelja, budući da dnevno iskoriste 25 miliona automobilskih delova.


Ime i prezime
Komentar