Jaguar Land Rover u „zelenom“ projektu

26. Jun 2020

Jaguar I-Pace
Jaguar Land Rover pridružio se projektu pokretanja električnog taksija sa bežičnim punjenjem u Oslu.

Glavni grad Norveške biće prvi grad na svetu koji je instalirao platforme za bežično punjenje električnih automobila. Do 2024. godine svi taksi automobili u Oslu biće ekološki prihvatljivi, a do 2025. godine svi novi automobili koji budu u ponudi na norveškom tržištu moraju da imaju nultu emisiju ugljen-dioksida.

Jaguar Land Rover, američka tehnička kompanija Momentum Dinamics, operator stanica za punjenje Fortum Rechargea i taksi operator Cabonline (NorgesTaxi) pomažu gradskim vlastima u realizaciji programa ElectriCity. Stvoriće zajedno infrastrukturu bežičnog punjenja velikog kapaciteta za taksi vozila u glavnom gradu Norveške.

Fortum Recharge i Momentum Dinamics odgovorni su za „električnu“ stranu projekta koja će da integriše infrastrukturu bežičnog punjenja. Jaguar Land Rover staviće na raspolaganje taksi operateru Cabonline 25 krosovera Jaguar I-Pace. Po završetku testiranja Momentum Dinamic tehnologije bežičnog punjenja, Cabonline će upravljati svojim voznim parkom u okviru programa ElectriCity u Oslu.

Da bi se obezbedio kontinuirani rad električnog taksija u mestima ulaska / izlaska putnika ugradiće se nekoliko tabli za punjenje snage 50-75 kW. To će omogućiti taksistima da rade 24 sata dnevno bez gubitka energije, punjenje baterija, čekanja na sledećeg putnika… Sistem je instaliran pod zemljom: ne zahteva kablove i fizičko priključivanje automobila na punjač. Uključuje se automatski i pruža 50 kW energije za 6-8 minuta.

Učešće Jaguar Land Rovera u programu ElectriCity još jedan je korak ka cilju Destination Zero: budućnost sa nultom emisijom, nesrećama i gužvama u saobraćaju.
 

Oslo je pravo mesto za ovakav projekat. Tržišni udeo električnih automobila ove godine je 56% na tržištu automobila u Norveškoj, što je daleko iznad bilo koje druge zemlje. Norveška namerava da ograniči prodaju novih automobila isključivo na električne počevši od 2025. godine, a nadaju se da će Oslo imati 100% električna taksi vozila do 2024. godine. Nema sumnje da Norveška i Oslo mogu da postignu te ciljeve. Naravno, ljudi uvek mogu poremete planove, ali kao što se vidi, automobili su spremni, tehnologija za punjenje je spremna, baterije se proizvode, a vožnja na električni pogon jednostavno je bolja.

Ime i prezime
Komentar