Ladom Vesta može da se upravlja smartfonom

09. Oct 2018

Lada Connect
Lada Vesta prvi je model najvećeg ruskog proizvođača automobila koji je dobio sistem daljinskog upravljanja Lada Connect.

Budući vlasnici putem pametnog telefona moći će da pokreću motor i kontrolišu mnoge druge funkcije. Lada Connect je telematska platforma pomoću koje daljinski mogu da se otključavaju i zaključavaju vrata automobila, iščitavaju kodovi grešaka, uključuju farovi, dobijaju informacija o temperaturi u unutrašnjosti automobila, proverava gorivo i punjenje akumulatora, upravlja zvučnom i svetlosnom signalizacijom, što može da bude od pomoći pri pronalaženju automobila na parkingu, ali i da se upravlja sistemom automatskog pokretanja motora.

Kupcima Lada od septembra na raspolaganju je dopunska opcija ugradnje telematskog sistema Lada Connect, rekao je predstavnik AvtoVAZ-a.

Lada Connect takođe omogućava da se u onlajn režimu prati trenutna lokacija, nudi detaljan uvid u rute kretanja, tehničko stanje, statistiku korišćenja. Sistem prati i ponašanje vozača na putu i daje savete za ekonomičnu i bezbednu vožnju. Na osnovu naprednog sistema prikupljanja i obrade podataka o korišćenju automobila, vlasniku se omogućavaju uštede u održavanju automobila, ali i kada je reč o kasko osiguranju.

Sistem zasad nije dostupan u osnovnom paketu opreme, već samo kao dodatna opcija. Predložena cena iznosi 29.999 rubalja (oko 400 evra), uključujući pretplatu za tri godine, dok posle toga ona iznosi četiri hiljada rubalja godišnje (oko 50 evra). Na to treba da se doda i šest hiljada za ugradnju (oko 80 evra), mada kako naglašava predstavnik AvtoVAZ-a, cena se u krajnjoj instanci razlikuje od prodavca do prodavca. Telematski sistem stvorila je kompanija Laboratorija pametne vožnje, mada nije poznato po kojoj ceni, firma koja je ranije isporučivala telematske uređaje osiguravajućim kompanijama, a zatim realizovala sličan interaktivan sistem Lifan Connect za kineski sedan Lifan Murman.
Russia Beyond


Ime i prezime
Komentar