Lotus Elise Heritage Edition u stilu F1

12. May 2020

Lotus Elise Heritage Edition

Lotus je predstavio kolekciju jedinstvenih verzija Elise, personalizovane u četiri različite kombinacije koje odaju počast istoriji trkačkih modela ove britanske kompanije. Svaki model dobio je posebnu kombinaciju boja, pored većeg broja dodataka, u poređenju sa osnovnom verzijom Elise Sport 220. Na platformi i u pogonu nema promena. Pokreće ga 1,8-litarski četvorocilindarski turbo motor od 217 KS uz obrtni moment od 250 Nm.

Lotus namerava da napravi sto primeraka, a kupci će moći da biraju između četiri izgleda, od kojih je svaki označen jedinstvenom pločicom na armaturi. Sva četiri izgleda dizajnirana su po uzoru na bolide iz Formule 1. Šema crno-zlatna podseća na kultne trkačke boje John Player-a korišćene na pobedničkom Lotusu 72D iz 1972. godine. Emerson Fittipaldi je u njemu osvojio pet pobeda.

Drugi je “odeven” u crveno, belo i zlatno, kao što je izgledao Lotus Tipe 49B, koji je Grahamu Hillu doneo šampionsku pobedu 1968. godine. Sledeći izbor je automobil u plavo-crveno-srebrnoj kombinaciji, baš kao i 1980. godine Lotus Tipe 81, za čijim volanom je sedeo Nigel Mansell. Sve se završava plavo-belim Elise, u stilu Tipe 16 iz 1960. godine. Ovim trkačkim automobilom F1, pokojni sir Stirling Moss osvojio je Grand Prix Monaka.

 

Lotus Elise Heritage EditionLotus Elise Heritage Edition

Kao i standardna verzija, Elise Heritage Edition biće opremljen digitalnim radio-uređajem sa četiri zvučnika, tempomatom, klimatizacijom… Boja unutrašnjih presvlaka i ostalih elemenata je u skladu sa odgovarajućom spoljnom bojom.

Cena bilo koje verzije počinje od 53.000 evra, što je sedam hiljada evra više od standardne verzije Elise Sport 220. Pripremljen je i niz dodataka kao što su kompozitni krov, laka litijum-jonska baterija i titanijumski izduvni sistem.

 

 


Ime i prezime
Komentar