Novi ciklus izbora za automobil godine

12. Dec 2017

Mitić, Đukić, Radović i Ćulum Dragana Ugčić sa koandidatkinjama za Miss NeAuto 2017


Danas je povodom novog ciklusa izbora za automobil godine održana konferencija za novinare u salonu Citroen u Beogradu jer model Citroen C3 1.6 Hdi aktuleni pobednik - EKO automobil 2017.

Radi doprinosa unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, sedmu godinu za redom u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Centrom za motorna vozila – AMSS i Energetskim portalom organizovana je akcija za izbor automobila sa najboljim performansama u odnosu životnu sredinu koji je u ponudi na našem tržištu.

Prema utvrđenoj metodologiji ocenjivanja i proračuna, biće proglašen EKO automobil 2018. u Srbiji. Ključni kriterijumi zajedno sa težinskim koeficijentima, po značaju su: potrošnja goriva (30%), emisija štetnih materija (30%), mogućnost reciklaže (20%), buka (10%), zapremina motora (5%) i snaga motora (5%).

U konkurenciji je 12 automobila iz ovogodišnje produkcije: BMW X3, Citroen C3 Aircross, Dacia Duster, Ford Fiesta, Kia Niro, Opel Crossland X, Peugeot 3008, SEAT Ibiza, Škoda Karoq, Subaru XV, Suzuki Swift i Volkswagen Polo.

U skladu sa proklamovanim ciljem izbora automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu da se promoviše etičko ponašanje i podizanje svesti o potrebi za očuvanjem prirodnih resursa, zaštita životne sredine i korporativna odgovornost žiri je uveo i posebna priznanja.

Posebno priznanje do sada su dobili Toyota Srbija zbog doprinosa očuvanju životne sredine uvođenjem na tržište modela na hibridni pogon, Centar za motorna vozila AMSS zbog razvoja i proizvodnje prvog domaćeg automobila na električni pogon, Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" zbog uvođenja električnih autobusa i prve linije električnih autobusa u Evropi i Delta Motors zbog promovisanja automobila na električni pogon.

Od navedenih automobila kandidata biće izabran i Automobil godine u Srbiji – NetAuto 2018, sedamnaestu godinu za redom. Kao prateća manifestacija, koja automobilima i završnoj ceremoniji dodele nagrade daje posebnu dimenziju, četnaestu godinu za redom organizuje se i izbor za Miss NetAuto. Na današnjoj konferenciji za novinare predstavilo se pet kandidatkinja u glamuroznim haljinama Ugrčić Design-a iz Pančeva.

 

Više: Predstavljamo EKO auto 2018


Ime i prezime
Komentar