Parkiranje automobila kada se leti avionom iz susednih zemalja

10. Oct 2018

Parking bečkog aerodroma Švehat
Low cost avionske karte predstavljaju pravo olakšanje kada su putovanja u pitanju, budući da po izuzetno niskim cenama može da se leti u najveće evropske i svetske gradove, i to sa regionalnih aerodroma. Jedna od najpopularnijih polaznih tačaka za veliki broj letova je Budimpešta, pa ukoliko planirate da se do ovog ili nekog drugog aerodroma u regionu prevezete automobilom, u nastavku teksta pročitajte kako da vaš automobil bude bezbedan dok se ne vratite sa putovanja.


Gde da se parkira automobil na aerodoromu u Budimpešti


Kada su low cost avio karte iz obližnjih zemalja u pitanju, najveći broj ljudi odlučuje se za kupovinu istih i polazak upravo iz mađarske prestonice - Budimpešte. U okolini međunarodnog aerodroma Franc List nalazi se nekoliko parkirališta, a prema dosadđnjim iskustvima putnika predlog je Airport Parking Center kao najpovoljnija opcija. 

Airport Parking centar nalazi se na kilometar i po udaljenosti od aerodroma, a u ponudi ima sve što je potrebno da automobil bude vezbedan tokom odsustvovanja vlasnika. Iako postoje i bliži parkinzi smešteni uz sam aerodrom, upravo Airport Parking Centar predstavlja izbor svih onih koji tragaju za što nižom cenom ove usluge.


Cenovnik Airport Parking centra


Parking je ograđen i obezbeđen kamerama, a prilikom rezervacije mesta može da se bira između otvorenog i zatvorenog parking prostora. Jedan dan na otvorenom parkingu košta oko 10 evra, dok za četiri dana treba da se plati nešto manje od 18 evra. Ukoliko se automobil ostavlja na sedam dana, cena je samo 23 evra.

Za duži vremenski period važi cena od 30 evra za 15 dana, odnosno 50 evra za trideset dana. Cene za mesta u zatvorenom prostoru nešto su više, ali i dalje vrlo pristupačne, pa tako ovde za petnaest dana treba da se plati oko 50 evra. 

Već prilikom rezervacije, nakon što se popuni online formular, vidljiva je cena usluge parkiranja koja uključuje i povratni transfer do aerodroma. Skrivenih troškova nema. Za parkiranje automobila na vremenski period duži od 30 dana, kao i za one koji svakog meseca koriste ove usluge, obezbeđeni su posebni uslovi i popusti


Rezervisanje parkinga


Prilikom same rezervacije koja se obavlja popunjavanjem online formulara, bitno je da se proveri raspoloživost parking mesta u periodu za koji je korisniku potreban, kao i da se vodi računa o vremenskom rasponu između dolaska na parking i poletanja aviona, jer automobil ne može da se ostavi dok se ne prođe kroz nekoliko administrativnih koraka na licu mesta. Preporučljivo je da se na parking dođe najkasnije 30 minuta pre vremena kada treba da se bude na aerodromu.

Po dolasku na parking, prolazi se kroz nekoliko formalnosti gde se dobija potvrda o parkiranju koja dokazuje da ste vlasnik automobila. Na istoj potvrdi nalazi se i broj telefona koji treba da se pozove po sletanju na aerodrom nakon putovanja, pa je preporučljivo da se ovaj papir čuva na sigurnom mestu.

Automobil će da parkira osoblje, a na izričit zahtev korisnik to može da uradi i sam. Ukoliko je odabrano zatvoreno parking mesto, osoblje može iz bezbednosnih razloga da zatraži da se ostavi ključ automobila kod njih, u slučaju da se pojavi potreba hitnog premeštanja (na primer, u slučaju požara).


Aerodrom u Sofiji


Aerodrom u Sofiji takođe ima nekoliko mogućnosti za parkiranje u blizini. Top Parking je privatni parking, jedan od najbližih aerodromu, koji je za svoje klijente i sve potrebne informacije otvoren 24 sata dnevno.

Pogodan je kako za kraći, tako i za duži boravak automobila, a bezbednost automobila garantuju video nadzor i redovne noćne patrole. Top Parking nema zatvorena parking mesta, ali je ograđen i dobro osvetljen, tako da čuvari imaju odličan pogled na sve parkirane automobile.


Rezervacija, parkiranje i cene


Rezervacija može da se izvrši online, gde se na osnovu unesenih informacija dobija i uvid u cenu usluge. Ovo je jedno od povoljnijih parkirališta u Sofiji, kada je reč o onim u neposrednoj blizini aerodroma, cene se kreću do 35 evra ako se automobil ostavlja na period do sedam dana. Troškovi za petnaest dana korišćenja usluge ovog parkinga iznose oko 60 evra.

Nakon rezervacije dobija se vaučer koji sadrži adresu parkirališta i određena uputstva. Ovaj vaučer treba da se pokaže osoblju na ulazu, a nakon parkiranja na raspolaganju je besplatna usluga transfera do aerodroma zajedno sa stvarima, ukoliko je korisnik došao između 9 i 19 časova. Ipak, transfer nije od presudne važnosti s obzirom da je aerodrom udaljen tek nekoliko minuta pešačenja od parkinga.

Aerodrom u Temišvaru


Aerodrom u Temišvaru u svojoj neposrednoj blizini nudi dva parkinga, Parking 1 i Parking 2. Cene se razlikuju zbog udaljenosti od aerodroma, s obzirom da je Parking 1 bliži terminalima. Oba sadrže relativno mali broj mesta, svega 285 na Parkingu 1, odnosno 316 na Parkingu 2.

Na ovim parkinzima automobil možete da se ostavi na deset minuta ili nekoliko meseci, s tim što je za duži vremenski period neophodna pretplata unapred, uz proveru raspoloživih mesta što može da se učini i online. 

Sedam dana na Parkingu 1 košta oko 70 evra, dok cena za isti period na Parkingu 2 iznosi oko 50 evra. Parkiranje u Temišvaru na duži vremenski period ne važi za povoljno, pa je to ujedno i razlog zašto sve manje vlasnika automobila odlučuje da leti sa njegovog aerodroma.

Aerodromi navedenih gradova predstavljaju najčešće polazne tačke kada su u pitanju jeftini low cost letovi. U zavisnosti od same destinacije, veliki broj naših državljana bira letove i iz Beča ukoliko su u pitanju nešto dalja odredišta ili sa bosansko-hercegovačkog aerodroma u Tuzli kada su u ponudi naročito niske cene karata. U svakom slučaju, bezbedni parkinzi mogu da se pronađu u svim ovim gradovima, iako se Budimpešta pokazala kao najpovoljnija kada je parkiranje u pitanju.


Ime i prezime
Komentar