Spoj sportskog duha, stila, komfora

08. Jun 2012

Novi Mercedes-Benz SL

Svojim redizajniranim SL-om Mercedes-Benz nastavlja tradiciju započetu pre 60 godina. Oznaka "SL" oduvek je bila sinonim za spoj sportskog duha, stila, komfora – i revolucionarnih inovacija. Po prvi put, novi SL je skoro u potpunosti proizveden od aluminijuma i oko 140 kilograma je lakši od prethodnika. Njegova veoma čvrsta karoserija čini osnov okretnog, sportskog upravaljanja koje je podignuto na novi nivo, u spoju sa uzornim kretanjem i komfornom vožnjom. Bolja dinamika vožnje obezbeđena je zahvaljujući novim BlueDIRECT motorima; snažniji su, a istovremeno do 29 odsto ekonomičniji od motora prethodne generacije.

Nove karakteristike obuhvataju i jedinstven Frontbass sistem koji pretvara luksuzni sportski automobil u koncertnu dvoranu, bez obzira da li je krov podignut ili spušten, i takođe obuhvata visoko efikasni adaptivni MAGIC VISION CONTROL sistem brisanja odn. čišćenja vetrobranskog stakla koji se snabdeva vodom iz brisača prema potrebi i u zavisnosti od smera brisanja.

U poređenju sa uspešnim prethodnikom, novi Mercedes-Benz SL nudi znatno više komfora i sportskog duha, postavljajući nove standarde u klasi luksuznih roadster-a. Kada tome dodamo beskompromisne svakodnevne pogodnosti, SL predstavlja najsvestranije vozilo među svim sportskim automobilima. Ukratko, kada govorimo o novom SL, nužno govorimo o vrhuncu strastvenog, prefinjenog automobilizma.

Dr Dieter Zetsche, predsednik Upravnog odbora Dailmer AG i direktor Mercedes-Benz automobila: "Postoji približno 900 miliona automobila na svetu i hiljade različitih modela. Ipak, samo neki od njih su ikone automobilizma. Naš SL je jedan od njih: odlikuje ga klasa, stil i vrhunski komfor i luksuz, a sve to u kombinaciji sa neverovatnim sportskim duhom i dinamizmom. Teško da ćete pronaći automobil koji je savršenije oličenje težnji Gottlieb Daimler-a od našeg novog SL: najbolje ili ništa."

 

 

Lakši i čvršći: sofisticirana potpuno aluminijumska karoserija

Mercedes-Benz SL nove generacije doslovno tumači značenje čuvenih slova “SL” kao Super Lagan. Dosledno smanjenje mase je jedna od najistaknutijih odlika dizajna novog SL-a po čemu je i dobio ime, još od originalnog SL-a iz 1952. sa laganim cevastim okvirom. Po prvi put Mercedes-Benz je u serijsku proizvodnju modela uveo potpuno aluminijumsku karoseriju. Samo malobrojne komponente su proizvedene od drugih materijala. Dizajneri koriste još lakši magnezijum za poklopac iza rezervoara. Veoma čvrste čelične cevi su ugrađene u A stubove iz bezbednosnih razloga.

Masa nove aluminijumske karoserije je za prbližno 110 kilograma lakša nego što bi bila da je korišćena tehnoligija čelika kao kod prethodnika. "Postiže se efekat kao kad jako težak putnik izađe iz vozila" rekao je Dr Thomas Rudlaff, zadužen za Mercedes-Benz aluminijumsku karoseriju. "Rezultat je vidljiv i merljiv. Lakše vozilo znači povećanje dinamike i smanjenje potrošnje. Drugim rečima: uživanje u automobilizmu se povećava dok se negativan uticaj na okolinu smanjuje."

Aluminijumska karoserija ne samo da je lakša, već pokuzuje nadmoć u odnosu na čeličnu karoseriju prethodnika i kada je reč o čvrstini, bezbednosti i komforu. Ovo je postignuto zahvaljujući, između ostalog, inteligentnoj, laganoj konstrukciji sa komponentama prilagođenim specifičnim zadacima. Naime, korišćeni su različiti postupci da bi se napravile različite vrste aluminijuma, a u zavisnosti od namene komponente: delovi su pravljeni hladnim livenjem ili vakumskim livenjem pod pritiskom, ugrađeni u delove od ekstrudiranog aluminijuma ili u aluminijumske panele različite debljine. Rezultat: visoka čvrstina, visok nivo bezbednosti i bolje karakteristike vibriranja.

Iako je novi SL udobniji i ima više sistema za pomoć u odnosu na prethodnike, čemu delimično žrtvuje uštedu na masi koju pruža aluminijumska karoserija, skale pokazuju izvanredne brojke: novi SL 500 (1.785 kg) je lakši od prethodnika za približno 125 kilograma. Sve u svemu, SL 350 (1.685 kg) je čak 140 kilograma lakši – sve zahvaljujući upotrebi mnoštva inteligentno unapređenih detalja koji smanjuju masu, koje je Mercedes-Benz dodao uz aluminijumski karoseriju novog SL-a.

 

 

 

Zadovoljstvo vožnje: štedljiv, snažnih motora i okretnog oslanjanja

Snažan dok ubrzava, nadmoćan bez imalo muke pri svakoj brzini, okretan na krivudavim putevima – novi SL pruža više nego dovoljno uživanja u vožnji. Pored snažnih motora, sportski podešeno, ali komforno oslanjanje, koje se takođe može pohvaliti inteligentnom laganom konstrukcijom, pokazalo se kao izvanredno. Na primer, nosač spone letve upravljača i zglobovi opruga na prednjoj osovini su takođe napravljeni od aluminijuma da bi se smanjila oslonjena masa. Isto se odnosi na praktično sve komponente točkova na zadnjoj osovini.

Novi SL je dostupan sa dva različita sistema oslanjanja: u standardnoj izvedbi SL je opremljen polu-aktivnim podesivim sistemom prigušenja. Kao alternativa, aktivni sistem oslanjanja, ABC (Active Body Control) je dostupan kao dodatna oprema. Obe varijante oslanjanja se isporučuju u kombinaciji sa novim elektro-mehaničkim Direct-Steer sistemom (Sistemom direktnog upravljanja), sa parametarskim servo upravljačem i varijabilnim odnosom u zavisnosti od ugla zakretanja upravljača. Ovo obezbeđuje odličnu pravolinijsku stabilnost i, stoga, visok stepen sigurnosti pri velikim brzinama na auto-putu i izuzetnu okretnost SL-a. Takođe smanjuje napor pri upravljanju koji iziskuju parkiranje ili manevrisanje.

Novi V8 motor u SL 500 razvija 320 kW (435 KS) i ima radnu zapreminu motora od 4.663 cm3, što je za 12 procenata više od prethodnika uprkos smanjenoj zapremini motora za 0.8 litara. Potrošnja goriva smanjena je do 22 odsto. Istovremeno obrtni moment je povećan sa 530 Nm na 700 Nm – dobitak od 32 odsto. Iste radne zapremine motora od 3.499 cm3, novi V6 motor u novom SL 350 razvija 225 kW (306 KS) i isporučuje obrtni moment od 370 Nm. Troši samo 6,8 litara goriva na 100 kilometara, što ga čini za 30 odsto ekonomičnijim od prethodnika. Oba motora isporučuju se sa ECO start stop funkcijom u standardnoj verzijii. 7G-TRONIC PLUS automatski menjač, optimizovan u pogledu potrošnje goriva i komfora, takođe doprinosi primerno niskoj potrošnji goriva. Ekonomična potrošnja goriva BlueDIRECT motora ne smanjuje trkačke sposobnosti roadster-a. Naprotiv, SL 350 ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,9 sekundi, što ga za tri desetine sekunde čini bržim od prethodnika. SL 500 modelu potrebno je samo 4,6 sekundi – što je za osam desetina manje nego kod prethodnog SL 500.

 

 

 

Unutrašnjost: estetika, stil i sportski duh

Novi SL u skladu sa Mercedes-Benz tradicijom predstavlja spoj estetski izoštrenog profila sa osećajem luksuza. Prefinjeni materijali, savršene završne obrade, posvećenost detaljima, naglašavaju stil i karakter unutrašnjosti.

U poređnju sa prethodnom, nova SL generacija je mnogo duža - 4.612 mm (+50 mm) i šira - 1877 mm (+57 mm), nudeći više prostora i komforniju unutrašnjost. Prostor za ramena (+37 mm) i prostor za laktove (+28 mm) su povećani i prevazilaze dimenzije uobićajene za ovu klasu vozila. Jasne linije stvaraju koherentan prostor unutar udobne unutrašnjosti. Izdašno korišćena drvena intarzija pruža se od centralane konzole instrument table ka vratima, stvarajući prijatan efekat zaokruženosti. Dostupne su tri varijante drvene i dve aluminujumske završne intarzije. Savršeno usklađen sa karakteristikama roadster-a, spaja nenametljivu atmosferu sportskog automobila visokih performansi sa udobnim, stilizovanim ambijentom kakav se očekuje od luksuznog putničkog vozila.

Dizajn: klasične SL proporcije

Dizajneri su nepogrešivo, na osnovu tradicije, oživeli poslednju generaciju SL-a , uz dodatak novih perspektiva i vizije. Rezultat je sportski stilizovan i elegantno luksuzan sportski automobil sa klasičnom oznakom SL i usklađenim proporcijama: izdužen poklopac motora ostavlja prostor za kompaktnu putničku kabinu dobro smeštenu pozadi. Širok, snažan zadnji deo vozila odaje utisak žestine. Pregršt bogato stilizovanih linija definiše snažno oblikovane, a ipak pitome površine bočnih krila. Prefinjeni detalji, upečatljiv zadnji kraj i maska hladnjaka sa hromiranim lamelama kao deo dinamične tradicije Mercedes-Benz nasleđa vizuelno naglašavaju SL legendu. Uspravljena maska hladnjaka klasičnog sportskog automobila vizuelno jasno naglašava da je SL prestižan član aktuelne Mercedes-Benz porodice sportskih automobila. Centralno postavljena zvezda kao savremena interpretacija popularnog zaštitinog znaka zauzima središnji deo sa organski tečnim konturama.

Dinamično iskošena prednja svetla usklađena sa bočnim krilima čine prednji kraj vozila upečatljivim dajući novom roadster-u pepoznatljivo lice. Prednja svetla se u standardnoj izvedbi isporučuju sa Intelligent Light sistemom (ILS). Sa pet različitih funkcija svetala skrojenih prema karakterisitičnim vremenskim i uslovima u vožnji, aktiviraju se u zavisnosti od situacije u vožnji, a vidno polje je mnogo bolje osvetljeno. Upečatljiva bočna svetla i horizontalne trake dnevnih svetala na krajevima branika opremljene su LED tehnologijom.

Vario-krov: MAGIC SKY CONTROL kao dodatna oprema

SL šeste generacije takođe nudi vario-krov koji se pomoću elektrohidrauličnog mehanizma može uvući u prtljažnik radi uštede na prostoru, za nekoliko sekundi pretvorite SL u roadster ili coupé, u zavisnosti od želje vozača i vremenskih prilika. Za razliku od prethodnika za novi SL na raspolaganju su tri varijante: obojena, sa staklenim krovom ili sa jedinstvenim panoramskim vario krovom sa MAGIC SKY CONTROL. Osvetlite ili zatamnite providan krov jednim pritiskom na taster. Kada je osvetljen krov je praktično providan pružajući doživljaj vožnje na otvorenom čak i po hladnom vemenu. Kada je zatamnjen krov pruža dobrodošao hlad i sprečava zagrevanje unutrašnjosti vozila izloženog jakoj sunčevoj svetlosti. Okvir za sve tri verzije krova je napravljen od magnezijuma, pa je krov za šest kilograma lakši od prethodnika, snižavajući centar gravitacije vozila i, nudeći bolju okretnost. Inženjeri su unapredili operativni mehanizam krova i poklopca prtljažnika. Sada je potrebno manje od 20 sekundi da se krov u potpunosti otvori ili zatvori.

Aerodinamika: novi standardi

Dizajn novog SL modela ne samo da ispunjava visoke estetske zahteve, već može da se pohvali i uzornim aerodinamičnim kvalitetima. Kao takav, roadster je zaslužio najbolje ocene u svom segmentu u četiri bitne discipline:

• Za najmanji koeficijent aerodinamičnog otpora (cd = 0.27 za SL 350);
• Za najniži nivo buke vetra koja je praktično u rangu sa zatvorenom limuzinom;
• Za komfor vožnje sa otvorenim krovom koji omogućava spuštanje krova i kada se vozi velikom brzinom;
• Praktično bez sakupljanja prljavštine na bočnim prozorima.

 

 

 

Dve svetske premijere: Frontbass i MAGIC VISION CONTROL

Sa dve inovacije, novi SL ostaje veran svojoj tradiciji uspostavljanja tehnoloških trendova:

• MAGIC VISION CONTROL je novi, inteligentan i visoko efikasan sistem brisanja čišćenja. Inovativni koncept metlica brisača uvek usmerava tečnost za čišćenje neposredno ispred metlice brisača pomoću kanala ugrađenih u metlice u oba smera čišćenja. Rezultat toga je da se voda ne nanosi preko vetrobranskog stakla tokom prskanja i ne narušava vidno polje vozača dok istovremeno savršeno čisti vetrobransko staklo. Voda se zadržava na vetrobranskom staklu i obezbeđuje njegovo čišćenje, a da ne smeta putnicima čak i kada je krov spušten. Po prvi put je dostupno kao dodatna oprema grejanje brisača, čime se sprečava sakupljanje snega i leda na brisačima. Pomenuta funkcija grejanja takođe, po prvi put, omogućava da se topla voda nanosi direktno na vetrobransko staklo, čak i kada je jako hladno.

• Podjednako jednistven Frontbass sistem inteligentno koristi slobodan prostor u aluminujumskoj strukturi prostora za noge kao rezonancu za bas zvučnike. Usled toga SL je opremljen jasnim i čistim bas zvucima koji pružaju ugođaj koncertne dvorane čak i kada je krov spušten, ostavljajući tako više prostora u vratima. Obe inovacije su deo obuhvatne standardne opreme za novi SL.

HANDS-FREE ACCESS: 'udarac' za otvaranje

HANDS-FREE ACCESS sistem je još jedna Mercedes-Benz inovacija koja omogućava hands-free, rukovanje poklopcem prtljažnika bez dodira. Dovoljno je da vozač samo pomeri stopalo u blizini zadnjeg branika. Mercedes-Benz je jedini proizvođač automobila koji nudi sistem koji ne samo da automatski otvara poklopac prtljažnika, već ga i zatvara.

Najbezbedniji roadster

Zahvaljujući aluminijumskoj strukturi optimizovanoj na udare, standardnoj opremi koja obuhvata PRE-SAFE® sistem i ostalim sistemima za pomoć koji su na podjednako visokom nivou kao i kod S-klase, SL je najbezbedniji roadster na svetu. Čvrsta aluminijumska karoserija obrazuje čvrstu putničku kabinu sa precizno definisanim zonama gužvanja na prednjem i zadnjem kraju. U slučaju da se vozilo prevrne A stubovi, napravljeni od mešavine čelika i aluminijuma, i dva rol-bara štite putničku kabinu. Sistemi bezbednosti putnika koji uključuju dvostepene vazdušne jastuke za vozača i suvozača su dodatno unapređeni. Vazdušni jastuk za glavu u potpunosti pokriva oblast glave u slučaju bočnog udara. Dodatni vazdušni jastuk za grudni koš u naslonima sedišta štiti gornji deo tela u slučaju bočnog udara. Još jedna nova odlika je NECK-PRO sistem aktivnih naslona za glavu osetljivih na sudar, koji je razvio Mercedes-Benz, i koji je standardna oprema za SL. Aktivan poklopac motora i prednji deo vozila sa velikom, popustljivom oblasti udara pomoći će da se obezbedi zaštita pešaka.

Vrhunac zaštite bez premca, kada je reč o preventivnoj zaštiti putnika, je PRE-SAFE® sistem koji je razvio Mercedes-Benz i koji je standardna oprema. Ukoliko sistem uoči ozbiljnu opasnost od nezgode, refleksno aktivira preventivne zaštitne mere za putnike, tako da sigurnosni pojasevi i vazdušni jastuci mogu u potpunosti da ispune svoje zaštitne funkcije u toku sudara.
Dodatne mere zaštite nakon sudara upotpunjuju integralni koncept bezbednosti i olakšavaju brzo pružanje pomoći: bez obzira na ozbiljnost udara, vrata se automatski otključavaju nakon nezgode, unutrašnja svetla se aktiviraju, a bočni prozori se spuštaju za 50 milimetara da bi se unutrašnjost što efikasnije provetrila. Upravljač takođe može da bude pomeren na gore.

 

 

Standardna oprema: ATTENTION ASSIST i ADAPTIVE BRAKE
U novom SL modelu jedinstven spoj sistema za pomoć tokom vožnje pomaže da do nezgode ne dođe. Oni u standardnoj izvedbi podrazumevaju sistem za prepoznavanje zamora vozača ATTENTION ASSIST i ADAPTIVE BRAKE (Adaptivna kočnica). Ovaj drugi je opremljen ABS, kontrolom proklizavanja prilikom ubrzavanja (ASR) i aktivnom kontrolom proklizavanja, a pored bezbednosnih odlikuju ga i funkcije komfora.

ADAPTIVE BRAKE radi u kombinaciji sa adaptivnim svetlima kočnice. U slučaju kočenja u kritičnim situacijama, upozorava vozila iza vas trepćućim svetlima kočnice.

PRE-SAFE® kočnica: nezavisno delimično ili kočenje u kritičnim situacijama u slučaju ozbiljne opasnosti od udara u vozilo ispred

Kao dodatna oprema dostupni su DISTRONIC PLUS kontrola odstojanja i PRE-SAFE® kočnica, koja se već dokazala u drugim Mercedes-Benz modelima. Obe rade na osnovu istih radar davača. Kada uoči ozbiljnu opasnost od udara, PRE-SAFE® kočnica najpre emituje upozorenje i započinje samostalno kočenje ukoliko vozač ne odreaguje, tako da ili spreči nezgodu ili bar ublaži njene posledice. Postoji mogućnost da PRE-SAFE® sistem aktivira mere za zaštitu putnika.

Active Parking Assist (Aktivno navođenje pri parkiranju): automatsko navođenje na parking mesto
Active Parking Assist je novina u SL. Pomoću ultrazvučnih davača može da prepozna parking mesta i automatski usmerava vozilo prilikom parkiranja.

 

 

 

Infotainment: COMAND sa pristupom internetu

Čak i u osnovnoj varijanti novi Mercedes-Benz SL se isporučuje sa "Cockpit Management and Data System" COMAND. Funkcionalnost podrazumeva Bluetooth telefoniju zajedno sa jednostavnijim rukovanjem telefonom u vozilu. COMAND Online sa pristupom internetu i DVD šaržerom je takođe dostupan kao dodatna oprema.

Omogućava neograničeno pretraživanje interneta dok vozilo stoji i brz pristup Mercedes-Benz interenet servisu – na primer, da bi se zatražila vremenska prognoza ili pretražile željene destinacije. Takođe, postoji opcija slanja uputstava za pojedine destinacije i odredišta putem Google Maps u automobil.

Po prvi put, Mercedes-Benz takođe nudi nove aplikacije za novi SL: pored besplatne aplikacije za vesti i Facebook aplikacije, postoje dodatne Mercedes-Benz aplikacije za obaveštenje o ceni akcija i pronalaženje parkinga. Yelp aplikacija za pretragu restorana je dostupna na tržištu SAD-a.

Obe COMAND verzije su opremljene TFT displejem u boji visoke rezolucije sa ekranom od 17.8 cm (800 x 480 piksela) pored instrument table. Ovakav položaj ekrana sprečiće u najvećoj mogućoj meri odvraćanje pažnje vozača.


Ime i prezime
Komentar