Volvo povećava proizvodnju plug-in dizel hibrida

20. Nov 2012

Volvo-V60-Hybrid-01
Švedski Volvo Car Corporation pojačao je proizvodnju novog modela Volvo V60 Plug-in Hybrid sa dizel motorom uoči prvih isporuka kupcima početkom 2013. godine. Nakon početne serije od 1.000 komada proizvedenih u sledećoj godini, proizvodnja će se povećati na 4.000 – 6.000 automobila u 2014. godini. Neophodna oprema za proizvodnju prvog plug-in hibridnog dizel modela na svetu, uspešno je integrisana na istoj proizvodnoj liniji gde se proizvode standardni Volvo modeli V60, V70, XC70, XC90 i S80 u Torslanda fabrici u Geteborgu, Švedska.

Ovo je neverovatno dostignuće s obzirom da sofisticirana plug-in hibridna tehnologija uključuje dva kompletno različita pogonska sistema i moćnu bateriju koja obezbeđuje domet vozilu do 55 kilometara na čistu električnu energiju. "Mi smo prvi u auto industriji integrisali proizvodnju plug-in hibrida u postojeći proizvodni proces zajedno sa ostalim modelima automobila.

 

 

Integracija u standardni proizvodni proces daje kupcu plug-in hibrida mogućnost da izabere, u principu, sve opcije dostupne kao kod standardnog modela V60.", izjavio je  Peter Mertens, potpredsednik zadužen za istraživanje i razvoj u Volvo Car Corporation.

Volvo-V60-Hybrid-02
Sva dodatna oprema i sistemi u plug-in hibridnom modelu, posebno su modifikovani i izmenjeni na samoj proizvodnoj traci. Ove izmene omogućile su glatko integrisanje u proizvodni proces preko 300 delova koji su uključeni u plug-in hibrid u odnosu na ekvivalentni V60 model.

Nekoliko primera integrisanog proizvodnog toka čini:
- Električni motor zajedno sa svojim upravljačkim sistemom montira se na istoj liniji kao i standardni pogon na verziji sa pogonom na sve točkove.
- Sistem za hlađenje i visokonaponski kablovi su montirani na paleti koja se koristi za sklapanje upravljačkog sistema i delova šasije automobila.
- Baterija se ugrađuje provlačenjem iste kroz prednji kraj automobila i pomerena je prma napred, a zatim se rotira za četvrtinu kruga prema putničkom prostoru. To je manevar koji traje 60 sekundi i sprovodi se na manje od 20 milimetara udaljenosti od putničke kabine.


"Litijum-jonska baterija snažna 11,2 kWh jedan je veoma složen sistem u ovom automobilu. Preciznost manevrisanja da bi se postavila na svoje mesto, odličan je primer state-of-art procesa Volvo-V60-Hybrid-03proizvodnje ovog modela" dodao je Mertens.

Model Volvo V60 Plug-in Hybrid sa dizel motorom je rezulat bliske saradnje između komapnije Volvo Car Corporation i švedske elektronske kompanije Vattenfall. Ove dve kompanije su zajednički finansirale celokupan razvojni projekat ovog modela. "Volvo V60 Plug-in Hybrid je jedinstven automobil, istorijski korak napred ne samo za Volvo Car korporaciju, već i za celu automobilsku industriju.

Prvi ovogodišnji kontigent od 1.000 autmobila je rasprodat još pre nego što je automobil stigao u prodajne salone. Knjige narudžbi za automobil u narednoj godini, već se popunjavaju velikom brzinom.", zaključuje Mertens.


Ime i prezime
Komentar