Nissan MicraNissan Micra

Nova Micra u B-segment donosi drugačiji nivo dinamičnosti, stila i tehnologije. Peta generacija Nissan Micre, predstavljena na Salonu automobila održanom 2016. u Parizu, potpuno je nova, odvažna i revolucionarna vizija Micre.

Namenjena evropskom tržištu, najvećem svetskom tržištu malih gradskih automobila, peta generacija Micre pleniće pažnju izgledom, a pre svega snažnom linijom koja se prostire celom dužinom karoserije. Niža je, šira i duža od prethodnika i nudi prostraniju unutrašnjost. Novi su i turbomotori smanjenog obima, okretna platforma i bogata ponuda inovativne bezbednosne opreme.

Micra pete generacije verno prati dizajn konceptnog automobila Sway predstavljenog na Ženevskom salonu automobila 2015. godine i predstavlja novi izraz koji postižu jedinstveni elementi dizajna i senzualna linija.

Jedinstveni elementi dizajna uključuju prepoznatljivu prednju masku V-motion od koje se do zadnjeg kraja proteže oštra linija, svetla u obliku bumeranga i plutajući krov koji ostavlja utisak prozračnosti. Ostala obeležja uključuju zadnje ručice vrata skrivene u C-nosačima i rastegnutu liniju krova sa integrisanim spojlerom koji poboljšava aerodinamička svojstva i izgled automobila.

Atraktivan izgled istaknut je paletom koju čini deset prefinjenih i jarkih boja, uključujući i narandžastu boju Energy. Dodatna oprema za personalizaciju spoljnog izgleda i unutrašnjosti nudi 125 različitih kombinacija koje vlasnicima omogućavaju da stave lični pečat na svoju Micru.

Mnogo je pažnje posvećeno udobnosti vozača, što je dovelo do nižeg položaja za volanom radi postizanja sigurnijeg osećaja u vožnji. Svi vozači pronaći će lako savršen položaj za volanom zahvaljujući višestrukim mogućnostima podešavanja položaja sedišta, volana podesivog po nagibu i dubini, kao i optimalnom razmeštaju papučica i ručice menjača. Veća širina i međuosovinsko rastojanje zaslužni su za jednu od najprostranijih unutrašnjosti u klasi. Armaturna ploča u obliku krila stvara prozračan, prefinjen i prostran utisak u unutrašnjosti.

Micra pete generacije prvi je Nissan-ov automobil B segmenta koji ima ovako bogatu ponudu naprednih bezbednosnih tehnologija, dostupnih u svim nivoima opreme, koje su deo Nissan-ovog programa inteligentne vožnje. Dostupne tehnologije, koje se obično nalaze u većim automobilima, uključuju sistem za sprečavanje nenamernog  napuštanja saobraćajne trake, prvi put u segmentu. Izdvajaju se i inteligentni sistem kočenja u nuždi s prepoznavanjem pešaka, prvi put ugrađen u Nissan-ov automobil za evropsko tržište, Inteligentni Around View Monitor, prepoznavanje saobraćajnih znakova, automatsko uključivanje dugih svetala i upozorenje na automobil u mrtvom uglu. Ti napredni sistemi zajedno čine osnovu sistema za autonomnu vožnju i sastavni su deo Nissan-ovog programa inteligentne mobilnosti. Micra pete generacije opremljena je 7-inčnim središnjim ekranom u boji koji omogućava upravljanje audio sistemom, satelitskom navigacijom, mobilnim telefonom, preuzetim aplikacijama i virtuelnim pomoćnikom Siri u okviru sistema Apple CarPlay.

Posebna je pažnja posvećena smanjenju buke u unutrašnjosti. To je postignuto vrhunskom zvučnom izolacijom i optimizacijom aerodinamičkih karakteristika automobila.

Efikasnost motora bila je takođe prioritet u razvoju Micre pete generacije. Automobil od početka prodaje biće u ponudi s 0,9-litarskim trocilindarskim benzinskim turbomotorom i 1,5-litarskim dizel motorom. Oba motora razvijaju 90 KS, a ponudu će naknadno da upotpuni jednolitarski atmosferski benzinac snage 73 KS. Ti motori u kombinaciji sa efikasnim aerodinamičkim rešenjima predstavljaju napredak u Nissanovom programu inteligentne snage.

Nissan MicraNissan Micra