Nissan Note

 

Nissan NoteNissan Note

Nissanov takmac u segmentu mini višenamenskih vozila je Note, koji je na tržištu prisutan od 2004. godine. Konkurencija mu je oduvek bila jaka na tržištu Evrope, dovoljno je samo pomeniti Opel Merivu ili Renault Modus. Kako bi održao korak sa galopirajućem konkurencijom, japanski proizvođač je odlučio da ove godine predstavi drugu generaciju svog popularnog vozila.
Zategnutije konture vozila obećavaju dinamičnu, uzbudljivu vožnju. Dizajneri su se potrudili da svojoj novoj generaciji podare sportski duh, koristeći nižu liniju krova, zakošeniji vetrobran, proširene blatobrane i doteranu prednju masku koja prodire u izdužena prednja svetla. Kao konačan sportski ukras, tu je vrlo prepoznatljiva "skvoš linija" utisnuta u bočna vrata, nadahnuta letom brze loptice za skvoš. Sve ove konture ukazuju na želju konstruktora da naprave otklon od predhodne generacije koja je bila vrlo smirenog dizajna.
Oblik i funkcija usklađeni su u prefinjenoj i savremenoj unutrašnjosti novog Notea. Njegov iznenađujuće prostran i praktičan raspored upotpunjen je najkvalitetnijim materijalima, dobrom završnom obradom i odličnim ergonomskim rešenjima. Proizvođač insistira i na izuzetnoj upotrebljivosti novog vozila. Na dodir prekidača, zadnja sedišta se sklapaju kako bi stvorila prostor različitih oblika i veličina. Zadnja sedišta se preklapaju u odnosu 60/40, a kad je suvozačevo sedište pomereno sasvim napred, u prtljažnik možete utovariti predmete duge do 1,7 m.
Prvi put u segmentu malih automobila, prisutan samo na novom Nissan Noteu, Nissan sigurnosni štit (Safety Shield) je inovativna tehnologija koja na potencijalne opasnosti upozorava kao nikad pre. Povezuje tri različita, izuzetno napredna sigurnosna sistema koji iskorišćavaju informacije dobijene od zadnje  širokougaone kamere. Upozorenje na mrtav ugao, upozorenje na napuštanje trake i prepoznavanje objekta u pokretu se neki od elemenata ovog sistema koji povećavaju bezbednost vozila. Dok uobičajena parking pomagala upozoravaju na objekte u blizini, ovaj sistem zvučno i vizualno upozorava na sve što se približava zadnjem delu automobila, npr. malo dete. Nissan napredni panoramski monitor (Around View Monitor, AVM) direktno na 5,8-inčnom ekranu nudi pogled iz ptičje perspektive na automobil i njegovu okolinu. Vožnju unazad i parkiranje čini veoma jednostavnim i bez stresa. Četiri kamere diskretno postavljene oko Note-a tokom parkiranja nude izbor različitih pogleda: odozgo, sa strane i pozadi. Panoramski monitor nudi sve da parkiranje postane pravi užitak. Sistem nadzora pritiska u gumama (Tyre Pressure Monitoring System, TPMS) je deo serijske opreme novog Nissan Notea, a upozorava ako je pritisak u gumama prenizak. Pravilan pritisak nije samo sigurniji u vožnji nego i smanjuje potrošnju. Bosch program elektronske kontrole stabilnosti 9. generacije (BESP) nadzire rad kočnica na svakom točku, pa ako se prekorači granice prianjanja guma, po potrebi smanjuje obrtni moment motora kako bi se zadržala najveća trakcija i pomoglo održavanju smera vozila.
Note sa 1,2-litarskim motorom sa 80 i 98 KS i manuelnim menjačem obuhvata brojne inovativne tehnologije koje smanjuju gubitke toplotom, radom pumpe i trenjem, smanjujući potrošnju i emisiju CO2 (99 g/km) optimalnim iskorišćavanjem energije. Pored benzinca, moguće je dobiti i sada već neibežni 1.5 dCi agregat Renault Nissan alijanse koji je mnogim vozačima prirastao za srce i koji razvija 90 ks.

Nissan NoteNissan Note