Nissan QashqaiNissan Qashqai

 

Nissan Qashqai posle dva miliona prodatih primeraka od svoje premijere 2007. godine, pojavio se u drugom potpuno novom izdanju. Novi Qashqai u odnosu na prethodnika ima atraktivniji izgled, kvalitetniji enterijer i napredniju tehniku. Proizvodi se na novoj modularnoj platformi, koja se koristi i za novi X-Trail.


Novi Qashqai od prethodnog modela je 49 mm duži, ali neznatno niži i širi, pa je tako dobio primetno stabilniji stav uz zadržavanje kompaktnih dimenzija i prepoznatljivog crossover stila, kao i povišenog položaja sedenja. Odlikuju ga jasne, oštre linije, naglašena kućišta točkova i sada već nezaobilazna LED dnevna svetla. Zadnja svetla su takođe primetno veća i značajno ulaze u bok automobila.

U unutrašnjosti novog Qashqaija s druge strane upotrebljeni su kvalitetniji materijali i viši je nivo završne obrade, što ga čini premium proizvodom. Prostraniji je i putnički i prtljažni prostor (za 20 litara i sad je zapremina 430 litara). Dodatno je povećana i udobnost, uz zadržavanje odličnih dinamičkih voznih mogućnosti.

U novom Qashqaiju ima više mesta i za putnike jer ima više prostora za noge i glavu. Povećanjem ukupne širine omogućen je veći prostor u visini ramena, a zbog preoblikovanih otvora vrata u automobil nikada nije bilo tako lako da se uđe i iz njega izađe. Poboljšana je i prilagodljivost prtljažnika. Vrata se sada otvaraju 150 mm više, a pod je oblikovan tako da bude prilagodljiv i praktičan. Dve dvostrane podne ploče lako se podižu i spuštaju i omogućavaju šesnaest različitih rasporeda kojima se povećava zapremina ili stvara ravan pod. Ploče u prtljažniku s jedne strane su glatke, a sa druge obložene mekim tekstilom.

Nissanovi konstruktori projektujući sedišta uložili su veliki trud da Qashqai druge generacije putnicima bude još udobniji. U fazi oblikovanja koristili su napredne medicinske tehnike snimanja. Promenama pojedinih delova i unapređenjem podrške u bitnim oblastima, uspeli su da konstruišu sedišta koja su veoma udobna na dugim putovanjima. 


Kao i svaki novi Nissan, tako i Qashqai kroz tri paketa opreme (Visia, Acenta i Tekna) nudi mnoštvo opreme, a uz to nudi i poduži spisak naprednih sistema i inovativne tehnologije. U njemu je kompletan paket naprednih tehničkih i tehnoloških rešenja koja unapređuju svaki aspekt vožnje. 


Nissanov Safety Shield sada obuhvata sisteme za autonomno kočenje u nuždi, održavanje vozačeve pažnje i prepoznavanje saobraćajnih znakova, kao i još nekoliko bitnih pomoćnih sistema, a sistem inteligentne pomoći pri parkiranju gradsko manevrisanje oslobađa stresa. Novi Qashqai vrhunsku tehnologiju čini pristupačnijom nego ikad pre. Inovacije se nastavljaju nikad bogatijom i efikasnijom ponudom pogonskih sklopova. U svaki je motor ugrađen turbopunjač radi smanjenja zapremine, emisija i potrošnje goriva, ali i očuvanja izvrsnih performansi uz najmanje ispuštanje CO2 u klasi – od samo 99 g/km. Efikasnost je dodatno povećana opsežnim programom smanjenja mase, što je rezultiralo gubitkom 40 kg kod nekih modela uprkos mnogobrojnoj novoj opremi.

Što se tiče ponude motora, najveća novina je ulazni 1.2 DIG-T turbobenzinski motor, koji je sa 115 KS i obrtnim momentom od 190 Nm dostojno zamenio 1.6 atmosferski benzinac, uz identične performanse i 0,6 litara manju prosečnu potrošnju goriva (5,6 l). Okosnica dizel ponude je 1.6 dCi od 130 KS, dok je za one manje zahtevne kupce predviđen proslavljeni 1.5 dCi od 110 KS, koji prosečno troši samo 3,8 l/100 km. Ponuda menjača uključuje šestostepeni manuelni kao i potpuno novu Xtronic automatsku transmisiju.

Premda će na većini tržišta verzije sa prednjim pogonom da budu najprodavanije, verzije s pogonom na sve točkove ALL-MODE 4×4-i biće takođe u ponudi uparene ili sa šestostepenim manuelnim menjačem ili potpuno novim Xtronicom.
 

Nissan QashqaiNissan Qashqai