Opel AstraOpel Astra

Peta generacija popularnog Opelovog predstavnika u C segmentu je predstavljena u septembru mesecu 2015. godine na Salonu automobila u Frankfurtu. Po rečima proizvođača, novi model je lakši i manji u odnosu na prethodnu generaciju, ali nudi veći unutrašnji prostor. Nova generacija je postavljena na D2XX platformu GM-a, ali koristi novu arhitekturu kako bi se postigle uštede u težini. Opel navodi da nova Astra predstavlja prekretnicu u novijoj istoriji ovog nemačkog proizvođača, tako da će upravo ona biti model na kojem će da se uvode inovacije kako iz viših segmenata, tako i sa brojnih konceptnih automobila.

Uzor za spoljašnost automobila bio je upravo jedan koncept, model Monza iz 2013. godine. Na prednjem delu ističe se maska hladnjaka, na kojoj se nalazi dvostruka hromirana lajsna, na čijoj sredini se nalazi hromirani Opelov logo. Bočno od maske ističu se prednje svetlosne grupe, koje stapajući se sa pomenutom maskom čine optički jedinstvenu celinu. Pogled na bok otkriva specifičan izgled C stuba, i to tako da ostavlja optičku iluziju da postoji plutajući krov. Na zadnjem delu automobila ističu se zanimljivo oblikovane svetlosne grupe, kao i prominentna linija koja se proteže horizontalno preko petih vrata, spajajući stop svetla.

Dimenzije nove Astre su manje u odnosu na prethodnu generaciju. Po rečima proizvođača, novi model je kraći 5 cm, ali ono što je mnogo važnije, istovremeno je lakši od 120 do 200 kg u odnosu na model koji nasleđuje. Takođe, automobil je niži za 26 mm, dok je koeficijent otpora vazduha 0.30.

Najveća zamerka prethodnoj generaciji je bio enterijer, tačnije šuma dugmića na centralnoj konzoli. Nemački proizvođač je drastično izmenio izgled centralne konzole i ponudio čiste i jasne linije. I pored umanjenja spoljnih dimenzija, za putnike na zadnjoj klupi je obezbeđeno 33 mm više u odnosu na prethodnu generaciju.


Opel je dosta poradio na bezbednosti nove generacije Astre pod oznakom K. Naime, ovo je prvi automobil u svom C segmentu kod koga su uporebljeni LED matrix farovi. Ova tehnologija eliminiše u potpunosti potrebu za klasičnom sijalicom, pri čemu nema ni pokretnih elemenata u samom faru. Novi sistem osvetljenja radi u sadejstvu sa sistemom Opel Eye, pri čemu se osvetljenje menja u skladu sa situacijom na putu. Suština je da se obezbeđuje maksimalna količina svetla, bez zaslepljivanja ostalih učesnika u saobraćaju. Ovaj sistem garantuje u vožnji na otvorenom, zbog bolje vidljivosti, 1,5 sekundi više za reakciju vozača. Takođe, nova Astra poseduje asistenciju za detekciju saobraćajnih znakova, sistem za održavanje automobila u okvirima saobraćajne trake, sistem za određivanje odstojanja od automobila ispred..


Za pogon se koriste agregati zapremine od 1.0 do 1.6 litara, u benzinskoj i dizel varijanti. Osnovni benzinski agregat je zapremine 1.0 litara i razvija 105 KS. Dizelaši radne zapremine 1.6 litara startuju sa 95 KS, dok je najsnažnija verzija ona od 136 KS.


Opel je takoše uložio značajan napor i na polju obezbeđivanja komfora. Iz tog razloga, prednja sedišta se podešavaju u čak 18 smerova, a kao kuriozitet navodi se činjenica da su putnicima na zadnjem sedištima namenjeni grejači sedišta.
Nova Astra u srednju klasu donosi pregršt noviteta. Ono što zanima automobilski svet je da li će konačno nova generacija Opelovog kompakta uspeti da skine sa trona Volkswagen Golf.
 

Opel AstraOpel Astra