Potpuno novi Saab 9-5 Sedan označava početak nove ere za Saab brand. Model Saab 9-5 je nasledio istoimeni model i nastavlja bespoštednu borbu za svakog kupca u segmentu luksuznih limuzina koju je započeo još model 9000.
Čist dizajn, skulpturalnog oblika, obuhvata čistoću skandinavskog dizajna i specifičnog oblika prozora oslikava Saab nasleđe u vazduhoplovstvu. Uz prednji deo inspirisan nagrađivanim Aero X konceptom, mišićave, niske siluete, novi 9-5 najavljuje uvođenje izražajnijeg dizajnerskog jezika. Lice novog 9-5 definisano je dubokom rešetkom hladnjaka zaokruženom led svetlima. Celokupna stakla predstavljena su kao jedinstvena i sveobuhvatna celina, prikriveno vetrobransko staklo i bočni stubovi daju kabini Saabov jedinstveni potpis. Malo iskosa, te proporcije vetrobrana i krova podsećaju na klasični 900 model. Gledano iz bilo kojeg ugla, novi 9-5 odaje jak i moćan stav. Dinamičan karakter automobila naglašen je padajućom linijom krova koja kulminira zadnjim stubovima uvučenim u zadnje vetrobransko staklo. Latentna energija se prenesi blatobranima koji se suptilno izvlače pod točkove. Ispod te glatke, ravne zadnje “palube”, pune širine, LED zadnja svetla nose potpis rasvete.

Unutar prostrane kabine, jednostavne forme definišu arhitekturu i dizajn kao odjek čistoći eksterijera. U odnosu na svog prethodnika, prostor za noge je povećan i spreda i pozadi. Izbor materijala i završne obrade, reflektuju kvalitet koji 9-5 predstavlja kao deo premijum segmenta. Kokpit orijentisan ka vozaču je tradicionalan za Saab, a njegova izvedba potpuno nova. Duboka srednja konzola obuhvata ugao oko vozača vodeći prema glavnim info pokazivačima, a sve okruženo ventilacijskom zonom. Duboko uvučeni glavni instrumenti uključuju specifičan brzinomer , koji upućuje na Saab vazduhoplovno nasleđe, što je preuzeto iz Aero X koncepta. Instrumentacija uključuje i opcioni head-up display (HUD Pilot) koji projektuje podatke na vetrobransko staklo, osvetljen u Saab zelenoj boji i sa plutajućim u prostoru efektom. Paljenje automobila, sada sa start / stop dugmetom, ostaje između prednjih sedišta, uz ručicu menjača.
Novi Saab 9-5 dostupan je u Linear, Vector i Aero paketima opreme. Već i osnovni paket opreme nudi svu moguću opremu koja će zatrebati prosečnom vozaču automobila ovih gabarita i klase. Za posebno zahtevne kupce na raspolaganju su recimo Harman/Kardon surround audio sistem i 8-inčni ekran osetljiv na dodir te navigacioni sistem sa hard diskom za memorisanje podataka za kartu i 10 GB prostora za muziku.
Saab je jedan od pionira na polju korišćenja turbo motora. U ponudi za novi model 9-5 turbo motori su jedini koji se mogu dobiti. Ponuda počinje od 1.6 litarskog benzinskg agregata sa 180 ks poznatog iz Astre i Insignije. Sledeći je dvolitarski turbobenzinac sa 220 KS, dok krunu benzinske ponude čini 2.8 V6 benzinac sa 300 ks. Od dizelaša je moguće izabrati dvolitarski turbo motor sa 160 ks, koji je takođe preuzet iz Insignije.
Saab 9-5 predstavlja izuzetno zanimljivu ponudu u premijum segmentu luksuznih limuzina. Zahvaljujući novom vlasniku, novi model se karakteriše dinamičnim dizajnom koji ima snažne dodirne tačke sa prethodnicima klasičnog dizajna.