Seat IbizaSeat Ibiza

 


Inspirisan promenom, pokretom, dinamičnim životom i slobodom kao glavnim motivom, španski brend Seat, lansirao je najnoviji model Ibize, pod sloganom ‘Start Moving’. Cilj slogana i kampanje ipak nije samo promovisanje nove generacije Seat automobila, već i pokretačkog koncepta življenja i vrednosti koje je Seat tim želeo da prenese kroz kreiranje ovog zanimljivog modela.

Prvi put predstavljena 1984. godine Ibiza je postala ikona Seat-a. Ovaj automobil postoji najduže u istoriji marke i najprodavaniji je model španskog proizvođača sa preko 5,4 miliona prodatih primeraka do sada. Ibiza je jedan od tri stuba kompanije, zajedno sa modelima Leon i Ateca na kojima Seat zasniva svoj uspešan put u budućnost. Četiri generacije ovog modela postavilo je Ibizu na najznačajnije mesto u Seat-u, ali i pored toga, čelnici marke najnoviji model najavili su kao "najbolju Ibizu ikada".

Peta generacija legendarnog modela španskog proizvođača bila je zvezda na ovogodišnjem štandu Seat-a na ženevskom salonu automobila 2017.

Nova Ibize razvijena je u Barseloni i predstavlja odlučan korak unapred u budućnost marke Seat. Razlog je pre svega taj što sadrži najnoviju tehnologiju Volkswagen grupe, platformu MQB-A0 (Modularer Querbaukasten), koja svedoči o važnosti marke Seat unutar Volkswagen grupe jer se nova platforma u ovom segmentu pojavljuje po prvi put. Drugi je razlog taj što je svojom najnaprednijom tehnologijom, spektakularnom dinamikom i značajnim povećanjem unutrašnjosti oduševila kako kupce tako i stručnjake. Na taj način se kreira potpuno novi model koji će, kao i uvek, zadržati svoj mladalački duh, dinamičnost, funkcionalnost i udobnost. Kako bi to bilo moguće, ovaj autoobil ima nov, svež i sportski dizajn kojim se odražava nepogrešivi Seat DNK. Površine na automobilu izvedene su još naglašenije, a zahvaljujući njima Ibiza ima markantniji, uzbudljiviji i aerodinamičniji izgled.

Skulpturalni oblici i nastup snažnog karaktera vidljivi su u svakom detalju spoljašnjeg i unutrašnjeg dizajna ovog automobila. Karoserija je dopadljivo oblikovana zahvaljujući veštoj kombinaciji oštrih linija i glatkih površina. Izbočene dvostruke bočne linije, tipične za dizajn marke Seat, automobilu daju dodatni trodimenzionalni izgled, dok se zadnja svetla protežu oko automobila i stapaju sa zadnjim izbočenim linijama. Pritom stvaraju jedinstven dizajn i nude fantastične performanse u pogledu aerodinamike. Snažne i jasne linije prtljažnika i branika povećavaju utisak širine stvarajući širok, monolitski izgled, dok zadnji katadiopteri automobil još više približavaju tlu. Različite varijante opreme dostupne su s različitim karakteristikama, tako na primer opremu FR naglašavaju ukrasni krajevi izduvnih cevi s obe strane branika, dok hromirani detalji preuzeti iz varijante Xcellence naglašavaju njenu sofisticiranost i prefinjenost.

Glavni aspekt nove Seat Ibize sigurno je činjenica što peta generacija ovog modela potvrđuje da je španski proizvođač vrlo inovativna marka usmerena ka budućnosti. Ona poseduje ključne činioce: praktičnost, inteligentne tehnologije i mogućnosti umrežavanja. Nova Ibiza može da ima sisteme asistencije za vozača koji su već sadržani u modelima Leon i Ateca i koji sigurno nisu uobičajeni za ovu klasu automobila. Između ostalog to su sistem Front Assist i automatska regulaciju udaljenosti ACC, a isporučivaće se opremljena bežičnim punjačem i pojačivačem signala mobilnog telefona.

Nova Ibiza je u potpunosti umrežena zahvaljujući opcijama: Apple Car Play, Android Auto i Mirror Link. Time je predstavljena ambicija marke Seat da postane tržišni lider po pitanju automobilskog umrežavanja i razvoja novih mobilnih rešenja. Sve ove nove tehnologijama mogu da se koriste preko ekrana od osam inča osetljivog na dodir, koji se integriše po prvi put.

Automobil takođe poseduje sistem Beats: to je marka koja svojim vrhunskim kvalitetom zvuka garantuje živahnost, emocije i uzbuđenje svim ljubiteljima muzike i menja način njenog slušanja. Ovaj sound sistem poseduje digitalni signalni procesor (DSP), šest vrhunskih zvučnika, subwoofer i osmokanalno pojačalo snage 300 W.

Nova Seat Ibiza nudi kvalitet koji je inače rezervisan samo za više segmente automobila, a namenjena je kupcima koji ne samo da znaju šta žele već takođe žive dinamično i punim plućima. Međutim, predodređena je i za one kupce koji su u potrazi za dahom sofisticiranosti koji najnoviju i najnapredniju tehnologiju žele da imaju na dohvat ruke, kako bi mogli da pronađu jednostavna rešenja u svojoj svakodnevici.  

Unutrašnjost se odlikuje savršenim proporcijama i poboljšanim osećajem za prostor i višim nivoom udobnosti. Impresivni odabir materijala doprinosi utisku povišene elegancije i kvaliteta, dok se dodatna agilnost nalazi u preciznim i tehničkim linijama Vodoravne proporcije prevladavaju u unutrašnjosti omogućujući pametnu organizaciju različitih funkcionalnih oblasti. Tako je na primer konzola podignuta radi poboljšanja ergonomije i bezbenosti. Svi instrumenti i elementi za rukovanje u automobilu nalaze su oko vozača na najvišem mogućem položaju, zahvaljujući čemu je vozaču omogućeno da zadrži pogled na put.

Ručica menjača smeštena je takođe na najviši mogući položaj kako bi promena stepena prenosa bila što jednostavnije i ležernija. Velika pažnja posvećena je kvalitetu svakog dela, a automobil je dizajniran tako da ostavlja utisak da se radi o modelu koji se veoma približio višem segmentu. U ponudi su brojne mogućnosti individualizacije kao što je izbor unutrašnjeg LED ambijentalnog osvetljenja i najnaprednijih savremenih tehnologija. Kokpit je zaštićen filterom Air Care koji sprečava prodor svih vrsta alergena do putnika, stvarajući u unutrašnjosti prostor u kojem nema štetnih materija.

Iako španski brend već važi za „najstilizovaniji“ u Volkswagen grupaciji, nova Ibiza nezaustavljivo nastavlja u istom smeru. Nova i uzbudljiva, a ipak zrela i uravnotežena, Seat Ibiza pete generacije donosi mnogo novina. Činjenica da je to prvi automobil koji se bazira na novoj Volkswagen MQB A0 platformi, samo govori o ozbiljnosti brenda Seat i njegovoj nameri da Ibiza bude najbolji mali automobil u Evropi. Nova MQB A0 platforma donosi smanjenje dužine za dva milimetra uz značajno povećanje međuosovinskog rastojanja (iznosi 2.564 mm što je porast od 95 mm) i povećanje širine za 87 mm, što značajno povećava komfor u kabini.

Rezultat je izrazito udobniji i veći automobil sa prostranijom unutrašnjosti. Prostor za noge na zadnjim sedištima povećan je za 35 mm, dok je prostor za glavu porastao za 24 mm na prednjim sedištima i 17 mm na zadnjim. Sedišta su šira za značajna 42 mm, što Ibizu po tom pitanju čini jednim od najboljih modela u svojoj klasi. Prtljažnik je takođe znatno povećan (za 63 litre) tako da je ukupna zapremina 355 litara što ga čini najboljim u svojoj klasi. Visina praga za utovar prtljaga takođe je spuštena, što pokazuje da španska marka ume da objedini dizajn i funkcionalnost.

Ibiza je oduvek bila prijatan i zabavan automobil za vožnju, ali novi materijali i modernija unutrašnjost jasno pokazuju da je Ibiza otišla korak dalje i da novim pristupom želi da privuče prosečnog kupca koji je i do 10 godina mlađi od kupca drugog brenda iste klase. Style paket opreme, kojim je Seat počeo prodaju ovog modela u Srbiji, nudi upravo sve ono što savremenom vozaču treba: TSI motor, 95 KS, touch screen ekran dijagonale 8 inča sa Full Link-om kompatibilnim sa Android i Apple telefonima, sistem za detekciju zamora vozača, bluetooth, tempomat, multifunkcionalni volan, digitalni klima uređaj, aluminijumske naplatke, ručicu menjača i volan presvučene kožom u standardnoj opremi.

Oštri farovi podvlače sportski karakter, hromirani detalji naglašavaju konture, a najnovija paleta boja održava svež izgled, nudeći velike mogućnosti prilagođavanja – od komandne table do presvlaka sedišta i upravljača.

Svi raspoloživi motori za novu Seat Ibizu u skladu su s EU 6 normom za izduvne gasove i na vrhu su po pitanju performansi, s izvanrednim karakteristikama, velikom kilometražom i niskim emisijama. Može da se izabere između tri benzinska motora s aluminijumskim blokom i cilindrima. Prva opcija je trocilindarski 1.0 MPI motor sa 65 ili 75 KS. Druga opcija je trocilindarski 1.0 TSI motor s 95 ili 115 KS, opremljen turbokompresorom i sistemom direktnog ubrizgavanja. Novi 1.5 TSI motor biće od kraja 2017. godine, s četiri cilindra i 150 KS. Efikasni 1.6 TDI dizel motori biće u varijantama od 80, 95 i 115 KS. Nova MQB A0 platforma omogućuje da se u novoj Ibizi nađe i 1.0 TGI motor snage 90 KS s pogonom na komprimovani prirodni gas (KPG), poznatiji kao „metan“ tj. Compressed Natural Gas (CNG). Seat je prvi proizvođač koji će ovaj tip motora da ponudi u ovoj klasi. Raspoloživi menjači su manuelni petostepeni za verzije motora od 95 KS i slabije i šestostepeni za snažnije motore. Sedmostepeni automatizovani menjač s dve spojnice DSG predstavlja još jednu od ponuda za novu Ibizu.

Dinamično ponašanje automobila, kvalitet tokom putovanja i komfor u vožnji izuzetni su zahvaljujući novoj MQB A0 platformi, kao i torzionoj krutosti povećanoj za 30 odsto. Nova Seat Ibiza nudi kvalitet luksuznijeg automobila. Agilna je u gradu, efikasna na krivudavim putevima, a nudi izvrstan komfor na dugim putovanjima.   

Seat IbizaSeat Ibiza