Škoda KodiaqŠkoda Kodiaq

Trend SUV vozila je dobrano protresla Evropu i izmenila sliku automobilskog tržišta, reklo bi se, zauvek. Prodaja ovih automobila raste iz godine u godinu, tako da se u ovaj segment uključuju i proizvođači koji nikada nisu imali svoje predstavnike. Takav je upravo slučaj i sa Škodom, kojoj su zahvaljujući „braku“ sa VAG-om dostupne najnovije tehnologije i znanja. Oličenje toga je veliki SUV model - Škoda Kodiaq.

Spoljni izgled oslanja se na linije prikazane na studiji Vision S ovog proleća na Salonu automobila u Ženevi, tako da tu iznenađenja nema, a glavni stilski obrisi već su korišćeni i kod modela Superb. Na prednjem delu ističu se gotovo vertikalna hromirana maska hladnjaka, kao i svetlosne grupe pomalo specifičnog oblika, viđene na modelu Superb treće generacije. Bočne linije su u potpunosti karakteristične za SUV, tako da bokovima dominira utisak masivnosti, dok je zadnji deo automobila opet izrađen u sada već prepoznatljivom stilu za Škodu.

Kodiaq je nastao na Volkswagenovoj MQB prilagođenoj platformi, a ono čime očarava  svakako su njegove velike dimenzije. Dug je 4,7 m, zapremina prtljažnika je 720 litara u varijanti sa 5 sedišta, odnosno 2.065 kada se ona obore. Još jedan poen za veliki Škodin SUV je i mogućnost za ugradnju trećeg reda sedišta za još dva putnika. Po dostupnim podacima, mogu da se prevoze i predmeti dužine 2,8 metara, a poklopac prtljažnika biće dostupan i sa opcijom otvaranja električnim putem. Po pitanju prostora u unutrašnjosti, novi Kodiaq prati ostale modele Škode, te bi lako mogao da postavi nove standarde u klasi svojom širinom od 1,8 m, prostorom za ramena od 1,5 metara napred i pozadi, prostorom za glave pozadi od jednog metra kao i  mestom za kolena pozadi od 104 mm.

Oprema bi prema najavama trebalo da bude vrlo bogata sa trozonskom klimatizacijom, grejanim, hlađenim i električno pokretanim prednjim sedištima sa mogućnošću izbora kože ili alkantare, ambijentalnom rasvetom itd.

Inteligentno povezivanje između automobila i pametnog telefona kod modela Škoda Kodiaq doseže novi nivo. Platforma SmartLink sa standardima Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink™ i SmartGate opciono može da se naruči za osnovni sistem infotainmenta. Za više nivoe opremljenosti, kao i naprednije sisteme infotainmenta SmartLink je serijski ugrađen. Priključak za telefon sa induktivnim - bežičnim punjenjem povezuje pametni telefon na krovnu antenu automobila i istovremeno ga bežično puni.

Unutrašnjost svojim jasnim dizajnom dopunjuje izrazito precizan spoljni dizajn. I ovde su oblik i funkcija u potpunosti usklađeni: unutrašnjost deluje zaštitnički i robusno, a istovremeno oduševljava svojim elegantnim karakterom. Atmosfera je bezvremenska i funkcionalna. Svi detalji odišu jasnoćom i smirenošću. Snažni vertikalni elementi, poput četiri velika ventilaciona otvora, karakteristični su za unutrašnjost. Veliki ekran deli instrument tablu u dve istovetne zone za vozača i suvozača. Prednji deo instrument table izveden je trodimenzionalno i podeljen je na dva područja.

Pogon na sve točkove (osnovni model samo sa prednjim pogonom), kao i opcioni DSG menjač sa dve lamele moći će da se kombinuje uz 1,4-litarski TSI benzinac snage 125 KS i 200 Nm, kao i 150 KS i 250 Nm, zatim uz 2,0-litarski TSI od 180 KS i 320 Nm i 2,0-litarski TDI sa 150 i 190 KS.
 

Škoda KodiaqŠkoda Kodiaq