Škoda Octavia

 

Škoda OctaviaŠkoda Octavia

Treća generacija Škodine popularne Octavie nedavno je predstavljena. Novi model koristi najmoderniju VW MQB platformu, što znači da ima pristup najsavremenijoj tehnologiji nemačkog Volkswagena.
Svakoj liniji i detalju posvećena je posebna pažnja. Timovi iz oblasti dizajna, razvoja i proizvodnje nisu ništa prepustili slučaju. U velikoj meri, automobil je bez dekorativnih elemenata. Novi logo Škoda nalazi se na vidnom mestu, na poklopcu motora – kako to dizajneri nazivaju "premium location". Istovremeno, logo je prototip gotovo svih linija automobila. Sam logo predstavlja vrhunac preciznosti i jasnoće: on predstavlja strelicu od hroma na mat crnoj pozadini, okruženu finom hromiranom linijom. Maska hladnjaka sa svojih 19 vertikalnih letvica nalazi se u prednjem centralnom delu. U novoj Octaviji, rešetka je malo povećana i sada se nalazi malo više nego što je to bio slučaj na prethodnoj generaciji. Osim toga, kako bi se vizuelno naglasila rešetka, dizajneri su je jasnije odvojili od farova. Fina hromirana traka okružuje rešetku hladnjaka - za elegantan, prepoznatljiv završni izgled. U odnosu na prethodni model, bočna strana nove Škoda Octavie više je sportska i dinamičnija. Posmatrajući novu Octaviu sa zadnje strane uočava se preciznost, vrhunska vrednost i dizajn. Sve je na svom mestu, uređeno i dobro oblikovano.
Novi Škoda logo je i u središtu poklopca prtljažnika. Na levoj strani poklopca prtljažnika nalazi se naziv fabrike Škoda, dok desna strana nosi oznaku modela Octavia.
Zadnje svetlosne grupe su grafički tipične za Škodu sa svojim prepoznatljivim C-oblikom svetala, pa je isti oblik zadržan i na novoj Octaviji.
Unutrašnjost Octavie impresionira svojom horizontalnom orijentacijom i velikodušnom ponudom prostora. Nema tradicionalne podele ukrasnom lajsnom na instrument tabli. To unutrašnjosti daje osećaj svežine pri čemu i suvozač ima optimalnu preglednost instrument table. Tri paketa opreme u ponudi su za Škoda Octaviu: Active, Ambition i Elegance. Mogućnosti za individualizaciju nove Octavie su gotovo neograničene, bilo da se radi o hromiranim lajsnama, devet verzija volana sa tri ili četiri kraka, devet vrsta točkova i četiri veličine točkova.
Bezbednost nove Octavie je na visokom nivou. Vazdušni jastuci, pirotehnički zatezači pojaseva, ABS i ESP nešto su bez čega savremeni automobil više ne može da se zamisli. Tome treba dodati i strukturna ojačanja karoserije kako bi se bezbednost putnika podigla na maksimalan nivo.
Raspon dostupnih motora za novu Škoda Octaviu uključuje osam motora, od 1,2 TSI/63 kW do vrhunske performanse motora, 1,8 TSI sa snagom od 132 kW. Ekonomična GreenLine verzija takođe je u ponudi. GreenLine verzija nove Octavie, 1,6 TDI sa izlaznom snagom od 81 kW, ima emisiju CO2 od samo 89 g / km, a koristi manje od 3,4 litara dizela na 100 km.
Benzinski motori nove Octavie pripadaju Volkswagen grupi modela serije EA211. Ovi TSI motori sa četiri cilindra i četiri ventila po cilindru postavljaju nove standarde u pogledu energetske efikasnosti. Smanjeno unutrašnje trenje i težina kao i optimalna temperatura obezbeđuju do 23 odsto manju potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova. Svi dizel motori dostupni u novoj Octaviji su turbo TDI motori s direktnim ubrizgavanjem sa četiri cilindra i četiri ventila po cilindru. Posebno su ekonomični dizel motori iz serije EA288. U odnosu na prethodnu generaciju, potrošnja goriva kod novih motora je manja i do 0,8 l/100 km. Izduvne relevantne komponente, sistem za ubrizgavanje i punjenje, kao i interkuler poboljšani su.

Škoda OctaviaŠkoda Octavia