Škoda Superb Škoda Superb

U svojoj trećoj generaciji Škoda Superb zaista donosi nešto novo. Skladne linije, vrhunski motori i širok izbor opreme, uz povoljnu cenu, čine ovaj automobil izuzetno privlačnim. Svojim novim dizajnom, nova Škoda Superb pokazuje emocionalnu snagu brenda, čime je uzbudljiv jezik dizajnerske studije modela “Škoda Vision C” prevela u proizvodnju.


Prednji deo automobila prenosi osećaj snage i samopouzdanja. Prednja rešetka hladnjaka, sa prepoznatljivim farovima i duboko izvučenim krajevima je dizajnirana da optički poveća osećaj širine. Poklopac motora je snažno oivičen u obliku konture. Bočni pogled na automobil daje dinamičan i elegantan izgled. Oštra tornado linija proteže se duže celog automobila i, dodatno sa svetilijim površinama, stvara efikasne kontraste između svetla i senki. Uski stubovi automobila, precizno isečene linije prozora uz blagi nagib linije krova daju automobilu kupe siluetu. Veliki točkovi i upečatljivi blatobrani ističu ekskluzivnu pojavu. Dvodelna, široka i uska zadnja svetla sa LED tehnologijom su u standardu i uklapaju se u Škodin tipični “C' oblik stop svetala. U isto vreme, kristalni elementi pružaju zadnjim farovima dodatni sjaj i osećaj elegancije.


Potpuno redizajniran enterijer nastavlja bitne detalje dizajna eksterijera. To uključuje naglasak na horizontalnim linijama, što daje već prostranoj unutrašnjosti osećaj još velikodušnijeg prostora. Čisti oblici, precizna izrada i upotreba kvalitetnih materijala rezultirali su premijum izgledom.


Prostor novog modela Superb još jednom je povećan u odnosu na već izdašne vrednosti prethodnog modela. Vozač i suvozač uživaju u 39 mm više prostora u visini laktova. Sa 157 mm prostora za noge u zadnjem redu je gotovo kraljevski, jer se radi o duplo većem prostoru nego što je kod najbližeg modela konkurencije. Po pitanju prostora za glavu sa dimenzijama od 980 mm nijedan drugi model u segmentu ne može se uporediti. U zadnjem redu sedišta prostor za laktove je porastao za 69 mm, a zapremina prtljažnika je 625 litara i najveća je vrednost u svom segmentu, ili u brojkama izraženo - 30 litara više u odnosu na drugu generaciju modela Superb.
Značajan napredak ostvaren je i na polju kvaliteta oslanjanja. Naime, treća generacija Škode Superb je prvi model Škode koji nudi Adaptivnu dinamičku kontrolu šasije (DCC) uključujući izbor načina vožnje kroz sistem Driving Mode Select.


Nova Škoda Superb je i najpametnija Škoda ikada, bar po tvrdnji konstruktora. Čak 29 „Simply Clever” rešenja čine život lakšim za vozača i putnike. 23 rešenja su potpuno nova u Škodi Superb, a deset od njih su potpuno nova za Škoda brend. Nova "Simply Clever" rešenja uključuju praktične stvari kao što su mehanički rasklopivi uređaj za vuču automobila, nosač tablet računara u zadnjem, kao i pregradu za odlaganje tableta u prednjem delu, Jumbo Box, USB port utikač i 230 V utičnicu u zadnjem redu, pregradu koja omogućava otvaranja 0,5-litarskih boca jednom rukom, kao i ekstra pregradu za odlaganje fluorescentnog prsluka u svih četvoro vrata. Strugač leda u poklopcu rezervoara je standard u novom modelu Superb. Sem toga, postoje novi sistemi mreža na unutrašnjim rubovima prednjih sedišta, prenosna LED lampa u prtljažniku kao i  nova zaštita automobila po pitanju krađe goriva iz rezervoara.


Škoda Superb sada dolazi sa direktnim ubrizgavanjem turbo motora na osnovu VW tehnologije (pet TSI benzinskih i tri TDI common-rail dizel agregata). Sve pogonske grupe su u skladu sa standardima EU6 i imaju Start-Stop tehnologiju i rekuperaciju energije prilikom kočenja već u standardnom paketu opreme. Benzinski motori imaju snagu između 92 kW (125 KS) i 206 kW (280 KS), dok su dizel motori u rasponu od 88 kW (120 KS) do 140 kW (190 KS). Osim za benzinske verzije najnižeg nivoa snage, svi motori dostupni su s modernim prenosom sa duplim kvačilom – popularna DSG transmisija. Četiri motora sada su dostupna sa pogonom na sve točkove na osnovu Haldex 5 spojnice.
 

 Škoda Superb Škoda Superb